Milletiyle barışık münevverlere ihtiyacımız var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin eğitim ve kültür sanat alanında arzu edilen seviyeye ulaşamamış olması nedeniyle üzgün olduğunu belirterek, "Milletine tepeden bakan, onu hor gören saplantılı aydınlara değil; gerçekten hür düşünceli ama aynı zamanda kendi tarihi ve milletiyle barışık münevverlere ihtiyacımız vardır."

Haberler 29.12.2016 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl 2016 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbakanl Saraynda gerçekletirilen törenle sahiplerini buldu. Törene; Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrga, Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, Babakan Yardmcs Mehmet imek, Kültür ve Turizm Bakan Nabi Avc, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Kalknma Bakan Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakan çaatay Klç ile Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolu katld. Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbakan Erdoan tarafndan sahiplerine verildi.

KÜLTÜR SANAT ALANINDA GELEMEYEN ÜLKENN BAIMSIZLIINI SÜRDÜREBLMES MÜMKÜN DEL

Ödül töreninde hitap eden Erdoan, kültür sanat alannda geliemeyen bir ülkenin, gerçek anlamda bamsz olabilmesinin mümkün olamayacan vurgulad. Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu: Kültür sanat alannda geliemeyen bir ülkenin bamszln sürdürebilmesi mümkün deildir. Millet olarak muhteem bir tarih, kültür ve medeniyet miras üzerinde oturuyoruz. u gerçei biliyoruz. Sizin salam bir ekonomik, askeri, siyasi gücünüz yoksa kültürünüzü, sanatnz, ilminizi yaatmakta, gelitirmekte, yaygnlatrmakta zorluk çekersiniz. Kültür ve sanat eserlerinin her biri dierini de besleyen, dierini de ayakta tutan unsurlardr. Gerileme, çökü balaynca hiçbiri bunun dnda kalamaz. Türkiye olarak böyle bir felaketi ne yazk ki ksmen yaadk, yayoruz. Son 2 asrdr arka arkaya maruz kaldmz travmalar bizi beka sorunumuza öylesine odaklad ki dier hususlara yeteri kadar zaman ayramadk. Enerji sarf edemedik. Yeni devletimizi dardan kurarken, pek çok alan gibi kültür sanat konusunda da bana göre, yanl bir stratejiyi tercih ettik. Kendimizi bir cam fanusun içine hapsedemeyiz. Tarihin bir noktasnda dondurup, brakamayz. Karlkl etkileim mutlaka olacakt ama biz bu etkileimi tek tarafl yaptk. Dier alanlarla birlikte kültür sanatta da sadece üzülerek söylüyorum, kopya çektik. Taklit ettik. Üstelik onlar da kötü bir ekilde yaptk. Kendimize ait olanlar gelitirmek öyle dursun mevcuda dahi sahip çkamadk. Bu sürecin sonunda ise ne özü ne ekilde itibariyle dünyaya söyleyecek sözü olmayan bir ülke ve toplum haline dönüme tehlikesi ile kar karya kaldk

ACI GERçEKLER BAIMIZI çEVRDMZ HER YERDE KARIMIZA çIKIYOR

Kendi edebiyatn, sinemasn ve müziini üretecek zemini ina edemeyen ülkelerin, dar alana skp, kalm bir kültür sanat ikliminin ötesine geçemeyeceini belirten Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

Hayatn dinamizmi hiçbir alan bo brakmyor. Siz kendi mimarinize sahip çkmazsanz, bu yönde bir vizyon ve model ortaya koymazsanz kendinizi gecekondulara, çirkin betonarme binalara, son zamanlarda olduu gibi modern görünümlü çelik ve cam ynlarna mahkum olmu bulursunuz. Bunlar konutuumuz, görütüümüz kiilerin bize kar tezleri inann bizi öyle yoruyor ki artk illallah der noktasna geliyorsunuz. çünkü tek ey para, para, para. Siz kendi edebiyatnz, sinemanz, müziinizi üretecek zemini ina edemezseniz bireysel gayretlerle snrl, kurumsallaamam, dar bir alana skp, kalm bir kültür sanat ikliminin ötesine de geçemezsiniz. Maalesef bu ac gerçekler bamz çevirdiimiz her yerde tüm çplaklyla karmza çkyor

K ALANDA ARZU ETTMZ SEVYEYE ULAAMAMI OLMAKTAN ÜZGÜNÜM

Türkiyenin eitim ve kültür sanat alannda arzu edilen seviyeye ulaamamas nedeniyle üzgün olduunu dile getiren Erdoan, Türkiyenin geçtiimiz 14 yl alt yapdan ekonomiye, d politikadan sala kadar pek çok alanda tarihi baar hikayeleriyle doludur. Mutlaka eksiklikler, aksaklklar vard ama hayata geçirilen projeler, elde edilen neticeler gurur vericidir. Sadece iki alanda arzu ettiimiz seviyeye ulaamam olmaktan dolay fevkalade üzgünüm. Bunlardan biri eitimdir dieri kültür sanattr. Önümüzdeki dönem bu iki alan önceliklerimizin en bana çkarmak mecburiyetinde olduumuza inanyorum. Eitimle kalc hale getirilmemi, kültür sanatla tahkim edilmemi bir kalknmann bizi götürecei yer zevksizliktir, sevgisizliktir, karanlktr. Nitekim bunun sanclarn her alanda yayoruz diye konutu.

KEND TARH VE MLLETYLE BARIIK MÜNEVVERLERE HTYACIMIZ VAR

Kültür, sanat ve ilim alanlarnda yaanan krizden kurtulunmas gerektiini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü: Kendi kültür, sanat, ilim eserlerimizle tüm dünyada konuulacamz, tüm dünyay etkileyeceimiz günlerin yakn olduuna inanyorum. Kalc olana, baki olana kültürü ve sanat irfan ve hikmetle yourarak, ulaabiliriz. Bunun için milletine tepeden bakan, onu hor gören saplantl aydnlara deil; gerçekten hür düünceli ama ayn zamanda kendi tarihi ve milletiyle bark münevverlere ihtiyacmz vardr. Yaadmz dier krizler gibi kültür, sanat, ilim üretimi krizinden de ancak bu ekilde kurtulabiliriz

ÖDÜLLER SAHPLERN BULDU

Her yl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramnda açklanan Cumhurbakanl Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbakanl Saraynda düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Cumhurbakan Erdoann onayyla; 2016 ylnda edebiyat alannda yazar Mustafa Kutlu, sosyal bilimler alannda Prof. Dr. Kemal Haim Karpat, müzik alannda Prof. Dr. Erol Parlak, sinema alannda ener en ve geleneksel sanatlar alannda Feridun Özgören Cumhurbakanl Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu. Kültür ve Sanat Vefa Ödülü ise bu yl Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünvere verildi.

Ana Sayfaya Git