MİT TIR'ları davasında savcı mütalaasını açıkladı

MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin davada savcı, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmen Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün "Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapislerini talep etti.

Haberler 21.12.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aydnlk gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Mustafa lker Yücel ile eski istihbarat efi Orhan Ceyhun Bozkurt hakkndaki dosyann ise bu davadan ayrlmasna karar verildi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Bu dava hukuki deil siyasi bir davadr. Masum insanlar cezalandrlyor, bu hukukun katlidir dedi.

Adana ve Hatayda Ocak 2014te silah tand gerekçesiyle durdurulan MT TIRlarna ait görüntülerin yaynlanmasna ilikin CHP Milletvekili Enis Berberolu, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayn Yönetmen Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gülün Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardm suçundan, yine ayn görüntüleri yaynladklar gerekçesiyle, Aydnlk gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Mustafa lker Yücel ile eski istihbarat efi Orhan Ceyhun Bozkurt hakknda Devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin gizli kalmas bilgileri açklama suçundan açlan davadann görülmesine devam edildi.

stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesinde Devletin güvenliini ilgilendiren bilgi ve belgelerin olduu gerekçesi ile gizli yaplan durumada tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberolu ile tutuksuz sanklar Erdem Gül, Mustafa lker Yücel ve Orhan Ceyhun Bozkurt hazr bulundu. Durumaya, Berberolunun ei Oya Berberolu, kz Dilara Berberolu, Can Dündarn ei Dilek Dündar izleyici olarak katld.

AYDINLIK DAVASI AYRILDI

Mahkeme heyeti, önceki celse Berberolunun reddi hakim talebinin üst mahkeme tarafndan reddedildiini açklad. Daha sonra ara kararn açklayan mahkeme heyeti, aralarnda herhangi bir irtibat bulunmad gerekçesiyle Aydnlk Gazetesine ilikin davann bu dava dosyasndan ayrlmasna karar verdi. Duruma 24 Ocaka ertelendi.

SAVCI MÜTAALASINI AçIKLADI... ÖRGÜTE YARDIMDAN CEZA STED...

Bu arada duruma savcs Mehmet Yeilkaya mahkemeye yazl olarak mütalaasn sundu. Savc mütalaada, Can Dündar, Erdem Gül ve Kadri Enis Berberolunun, söz konusu MT TIRlarna ilikin görüntüleri yaynlayarak, FETÖ terör örgütünün amaç ve eylem birlii ve bütün içinde terör örgütünün hiyerarisine dahil olmakszn terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardm etme suçunu ilediklerini iddia etti. Mütalaada, Can Dündar, Erdem Gül ve Kadri Enis Berberolunun, 7,5 yldan 15 yla kadar hapisle cezalandrlmas talep edildi.

BERBEROLUNUN AVUKATI DURUMA SONRASI AçIKLAMA YAPTI

Duruma sonras Berberolunun avukat Murat Ergün yapt açklamada, Önce istinaf görelim ona göre süreci deerlendireceiz. Aydnlk iddianamesini pek dikkate almam yok gibi davranmlar. Savunmay da görmezden gelerek, ilk iddianamedeki gibi cezalandrma istendi. Örgüte yardm için esas suçtan mahkum olmas gerekir o henüz duruyor. Mütalaa vermesi karar olmadan ilginç. Sadece enis berberolu için casusluktan ceza istemiti savc. stinaf kararna göre de böyle bir ey mümkün deil. Öncelikli, vermek eyleminden mahkum olmas lazm. Verme hükmü konulmadan yardm etmeden nasl karar vereceksiniz. Restoranda yemediiniz yemein parasn istemek gibi bir ey oldu. Savcnn pein ceza verelim düüncesi var, bunun hukukta yeri yok. stinaf mahkemesinden sonra durum daha da netleecek diye konutu.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da, Bu dava hukuki deil siyasi bir davadr. Masum insanlar cezalandrlyor, bu hukukun katlidir ifadesinde bulundu.

DAVANIN GEçM

Dündar ve Gülün , FETÖ/PDY silahl terör örgütüne üye olmakszn bilerek ve isteyerek yardm etme suçundan yarglanmas devam ederken, görüntüleri Can Dündara verdii iddia edilen CHP milletvekili gazeteci Enis Berberolu hakknda, Siyasal veya askeri casusluk ve Örgüt içindeki hiyerarik yapya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardm etmek suçundan 20 yldan 30 yla kadar hapis istemi ile açlan dava ise bu dava ile birletirilmiti. Berberolu, 14 Haziran 2017de görülen durumada, Siyasi ve askeri casusluk maksadyla gizli kalmas gereken bilgileri açklama suçundan 25 yl hapis cezasna çarptrlarak tutuklanmt. Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberolu hakknda Silahl terör örgütüne üye olmakszn bilerek ve isteyerek yardm etme suçundan ise ayr bir dava dosyas üzerinden yarglamann devam etmesine karar verilmiti.

AYDINLIK GAZETESNE DE DAVA AçILDI

MT TIRlarnn durdurulmasna ilikin görüntüleri 21 Ocak 2014de Aydnlk gazetesinde yaymlanmasna ilikin Aydnlk gazetesinin Genel Yayn Yönetmeni Mustafa lker Yücel ve eski istihbarat efi Orhan Ceyhun Bozkurt hakknda Devletin güvenliine ve siyasal yaralarna ilikin gizli kalmas gereken bilgileri açklama suçundan 5 yldan 10ar yla kadar hapis istemiyle açlan dava da Dündar, Gül ve Berberolunun Silahl terör örgütüne üye olmakszn bilerek ve isteyerek yardm etme suçundan yargland dava ile birletirilmiti.

Ana Sayfaya Git