Müjdeler sıraladı

BİR.. “Kurumlar Vergisi'nde 1 puanlık indirim yapılacak." İKİ.. “Türk lirası mevduat geliri kur altında kalırsa aradaki fark ödenecek." ÜÇ.. 'Asgari ücretteki vergi istisnası memurlarımıza da uygulanacak' DÖRT.. Lisans öğrencilerine 850 lira, yüksek lisans öğrencilerine 1700, doktora öğrencilerine 2500 liraya burs.

Haberler 21.12.2021 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Betepedeki kabine toplantsnn ardndan açklamalarda bulundu. Kurdaki dalgalanmalar durdurmak için yeni araçlarn devreye alnacan duyuran Cumhurbakan Erdoan, nsanlarmzn bankadaki TL varln, mevduat kazanc kur artndan yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancnn üstünde ise aradaki fark dorudan vatandamza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak. dedi.

Cumhurbakan Erdoan, Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatç firmalarmza Merkez Bankas aracl ile ileri vadeli kur rakam verilecek. Kur fark TL olarak ihracatç firmamza ödenecek. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoann açklamalarndan satr balar öyle:

Türkiye-Afrika ortaklk zirvesi hamdolsun öncekiler gibi son derece verimli geçti. Afrikal mevkidalarmzla ikili ilikileri ve bölgesel gelimeleri deerlendirdik. Salgn artlarna ramen baaryla icra ettiimiz bu zirve ile Türkiye-Afrika ortaklnda yeni bir döneme girdiimize inanyorum. Hedefimiz ticaretimizi önce 50 milyar dolara sonra da 75 milyar dolara çkarmaktr. irketlerimiz Afrika genelinde 78 milyar dolar projeyi üstlendi. Kritik bir dönemde gerçekletirdiimiz bu zirvenin hayrlara vesile olmasn diliyorum.

FAZ DII AçIK 38 MLYAR LRA

TBMM Genel Kurulundaki görümeleri tamamlayarak 2022 yl bütçesinin ülkemize ve milletimize hayrl olmasn diliyorum. Cumhurbakan adna Cumhurbakan Yardmcmz Fuat Oktay Beyin nezaret ettii görümelerde 67 stratejik programla yatrm, üretim, ihracat hedefimize katk salayacaktr.

2053 vizyonumuzun iddial devrimi olan yeil kalknma hedefiyle yeilci ve çevreci özelliiyle öne çkmtr. Rakamlarla ifade edecek olursak 2022 bütçemizin giderleri bir önceki yla göre yüzde 30 artla 1 trilyon 751 milyar lira. Gelirleri 1 trilyon 473 lira olarak öngörülmütür. Faiz d açk 38 milyar lira olarak hesap edilmektedir.

5.1LK BÜYÜME BAARISI GÖSTERDK

Bütçede tarmsal desteklere 26 milyar lira, kurumlara verilecek görev giderleri 23 milyar lira, yatrma 148 milyar lira kaynak ayrlmtr. Bütçe hazrlk sürecinde emei geçen kurumlarmz ile yasama safahatnda teklif, tenkit ve deerlendirmeleriyle sürece katk veren milletvekillerimize teekkür ediyorum.

Türkiye geçtiimiz 19 ylda ortalama yüzde 5,1lik büyüme baars göstermi bir ekonomiye sahiptir. Küresel finans krizinin etkisiyle 2009 ylda yaadmz küçülme dnda her yl ekonomimizi büyüterek Cumhuriyet tarihinde görülmemi baarya imza attk.

SALGINDA HERKES KÜçÜLÜRKEN, BZ YÜZDE 1,8 BÜYÜDÜK

Salgnda herkes küçülürken biz yüzde 1,8 büyüdük. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin nüfusu 65 milyondan 84 milyona çkmasna ramen istihdammz 29 milyona yükseltmek suretiyle milletimizin i ve a sahibi olmasn saladk.

3,5 trilyon dolarlk altyap ve üst yap yatrm sayesinde bölgesinde ve dünyada yldz parlayan bir Türkiye ina ettik. Tüm dünyada her alanda önemiyle gerçekten herkese dudak srtacak admlar attk. Her admda hangi engellerle karlatmz en iyi aziz milletimiz biliyor.

Vesayetin tuzaklarndan darbe giriimlerine, terör saldrlarndan uluslararas ambargolara kadar nice engeli aarak ülkemizi bugünkü seviyesine getirdik. Biz her hesabn üzerinde bir hesap olduuna, medeniyetimizden ve tarihimizden aldmz güçle üstesinden gelemeyeceimiz hiçbir mesele bulunmadna inanan insanlarz.

BAKANLARIMIZ HAREKETE GEçT

Finans hareketlerinin, fahi fiyat artlarnn yol açt skntlar elbette hepimizin cann yakyor. Bu konjonktürel skntlara baa çkabilecek iradeye sahibiz. Hükümet olarak gereken admlar atyoruz. Stokçuluk, fahi fiyatla günlük hayat zorlatranlar hakknda bakanlklar ve ilgili kurumlarmz harekete geçmilerdir.

Meclisimiz de stokçuluk yapanlara cezalar arttran bir kanunla bu mücadeleye katk salad. Asgari ücrette yüzde 50nin üzerinde art yaparak en düük gelir rakamn 4 bin 253 liraya çkardk. verenlerimizin yükünü 450 lira azalttk.

YEN ARAçLARI DEVREYE ALIYORUZ

Üretimi ve istihdam desteklemek için çok sayda paketi hayata geçiriyoruz. Kurdaki dalgalanmay durdurarak serbest piyasa ekonomisi kurallar çerçevesinde yeni araçlar devreye alyoruz.

TL MEVDUATLARI çN YEN DÜZENLEME

Tasarruflarn deerlendirirken kurdaki yükseliten kaynaklanan kayglarn gidermek isteyen vatandalarmza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç öyle ileyecektir; insanlarmzn bankadaki TL varln, mevduat kazanc kur artndan yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancnn üstünde ise aradaki fark dorudan vatandamza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

Bundan sonra hiçbir vatandamzn kur daha yüksek olacak diye mevduatn TLden dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatç firmalarmza Merkez Bankas aracl ile ileri vadeli kur rakam verilecek. Kur fark TL olarak ihracatç firmamza ödenecek.

BREYSEL EMEKLLK DESTE

Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini arttrmak için devlet katksn yüzde 30u çkaryoruz. Devlet iç borçlanma senetlerine buradaki stopaj yüzde 0a indiriyoruz. Vergi yükünü azaltarak uluslararas rekabeti desteklemek amacyla ihracat ve sanayi irketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlk indirim planlyoruz.

Katma deer vergisini yeniden düzenliyoruz. Amacmz kayt d ekonomiyi azaltmak, i ve yatrm ortamn iyiletirmek, ihracat özendirmek, firmalarmzn KDV iadesi yoluyla finansmana hzla eriimini salamaktr. irketler tarafndan yaplacak temettü ödemeleri üzerindeki stopaj yüzde 10a indiriyoruz. Yatrm ve fon kazançlar kurumlar vergisinden istisna olmasna karlk dier fon kar paylar istisna dndayd. Bu farkll ortadan kaldryoruz.

ÜLKEMZDE 5 BN TON ALTIN OLDUU BLNMEKTEDR

Ülkemizde yastk altnda 280 milyar dolar deere sahip 5 bin ton altn bulunduu bilinmektedir. Bu altnlarn finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandrlmas için piyasa paydalaryla birlikte yeni araçlar gelitirilecektir.

Kredi garanti fonu desteiyle uzun vadeli istihdam koruma ve destekleme iletme kredileri verilecektir. Ülkemizdeki istikrar ve güven iklimini güçlendirecek tüm tedbirleri ilgili kurum ve meclisimizle süratle hayata geçireceiz.

Türkiyeye geçmite defalarca olduu gibi küresel ekonominin yeniden yaplanma sürecinin dnda brakacak hiçbir oyuna itibar etmedik.

MEMURLARA MÜJDE

Bir müjde de memurlarmza vermek istiyorum. Asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf olmas uygulamasn tüm çalanlarmz kapsayacak ekilde geniletmitik. Ald ücret ne olursa olsun tüm çalanlarn asgari ücret kadar kazancnn gelir ve damga vergisinden muaf olmasn temin etmitir. Memurlarmzn fiilen aldklar ücretlerin artmasn salyoruz.

Y NYETLE YAPILAN ELETRY SAMMYETLE DEERLENDRYORUZ

Ekonomi programmza yönelik her eletiriyi dikkatle inceliyor önüne arkasna bakyoruz. Kur dalgalanmas ve fahi fiyat artlardan can yand için söylenen vatandalarmz anlyoruz, iyi niyetle yaplan eletiriyi samimiyetle deerlendiriyoruz.

Sureti haktan görünerek Türkiyenin siyaset, diplomasi, güvenlikte olduu gibi ekonomide de hak ettii yere gelmesine yönelik sinsi çelmelere eyvallah etmiyoruz, etmeyeceiz. Ülkenin hayrna yaplan destek vermeyi bir kenara brakalm, yaptklar riyakarln bizim nezdimizde hükmü yoktur.

Geçmite gazete ilanlaryla hükümet kurup, hükümet kurmularn iktisat kurallarna hzla dönülmeli diyerek karn arsn gayet iyi biliyoruz. Dövizdeki akl d yükselii önlemek için Merkez Bankasnn müdahalelerine kar kendilerince cinlik yapanlar dikkatle izliyoruz.

TÜSADA SERT TEPK

Kambiyo rejimi diye ülkesini ve milletini srtndan hançerlemek için hangi sinsilikler peinden kotuklarn farkndayz. Açklamalaryla, analiz ad altnda dolama soktuklar artniyetli yorumlaryla milletimizi, ülkeleri gelecekleri konusunda kötümserlie sürüklemek isteyenleri dikkatle not ediyoruz.

nallah ülkemiz hedefe bir adm daha yaklatnda bu felaket tellal müfterilerin her dediklerini her sözlerini alnlarna yaftalayacaz. Biz bu oyunu kendi kurallaryla oynayarak hedefimize ulaacaz.

Amerikaya, tüm Batya baksnlar, u anda faiz politikalar nasl çalyor onlarn faiz politikalar nasl çalyor onu görsünler. çine baksnlar, Hindistana baksnlar. Amerikaya bakyorsunuz sfr faiz. Biz u anda faizdeki indirimle beraber evelallah birkaç ay sonra enflasyonda nasl dümeye balayacak hep beraber yaayacaz.

Biz dün bu ülkede yönetime gelmedik. 19 yl önce göreve geldiimizde faiz, enflasyon neredeydi ve biz nereye getirdik lütfen öyle bir geçmii incelesinler, baksnlar. Bunu da hangi yönetim yapt görsünler. Biz yaptk ve imdi yine aynsn biz yapacaz.

Ülkedeki ekonomi nedir bundan anlamayanlarn azna bakacak halimiz yok. Biz yaadk ve uyguladk. Faizi ve enflasyonu nereden nereye çektiimiz ortada.

FAZLERN YÜKSELTLMESN SAVUNMAK NSANLARIN AKLIYLA DALGA GEçMEKTR

Ülkemizde durum bu iken dünyadaki vaziyet nedir? Dünya ekonomisinin yüzde 80ini oluturan küresel güçler yakn tarihin en büyük kavgasn veriyor. Tüm büyük ekonomilerin amac kendi ülkelerindeki istihdam korumaktr. Sürekli parasal genilemeye giden gelimi ülkelerin kendi aralarndaki görünmez savan sebebi budur.

çlgnca para basan, faizleri sfra yakn ve hatta ekside tutan merkez bankas bilançolar neredeyse milli gelir seviyesine çkaran bu ülkeler belirsizlik batandan çkamadklarn bizzat kendileri ifade ediyor.

Avrupa ülkeleri Avroya geçi sürecinde paralarn bir gecede yüzde 50 devalüve edilmitir. Hükümetlerimiz döneminde verdiimiz emekler, fedakarlklar sayesinde sanayimizi ayakta tutmay, ticaretimizi ve ihracatmz gelitirmeyi baardk. Dünya 90 trilyon dolar kamuya ait olmak üzere toplamda 220 trilyonu geçen borç batanda yüzerken Türkiyeye faizlerin yükseltmesini dayatmak insanlarn aklyla dalga geçmekten öte bir anlam tamaz.

DÖVZ KURUNU STKRARA KAVUTURACAIZ

Salgn döneminde yaad salk krizine ve toplumsal krlmalara kar yetersiz kalan, siyasi ve ekonomik konulara çözüm bulmakta zorlanan sisteme umut balayanlar tüm bu hakikatleri görmeye davet ediyoruz. Mesela risk primlerinin yüksekliinin Türk ekonomisinin gerçeklii ile ilgisi olmadn vicdan sahibi her iktisatç teslim eder.

Üretim, inovasyon, yeil dönüüm, dijital dönüüm gibi konular öne çkarken eski dünyann kalplaryla ülkemizi deerlendirenler önce kendilerini yenilemelidir. Biz milletimize yeni bir vizyon öneriyoruz. Biz milletimize eski Türkiye alkanlklar deil 2023 hedefleri, 2053 vizyonu dorultusunda hizmet etmeyi sürdüreceiz.

Döviz kurunu istikrara kavuturacaz, enflasyonu dizginleyeceiz. Sevgili milletim, biz sizi seviyoruz, size inanyoruz, siz bize inann. Bugüne kadar inandnz, güvendiniz. 19 yl Türkiyenin altyap, üstyapsyla Türkiyenin nereden nereye geldiini gayet iyi biliyorsunuz.

ABD VE AVRUPA TARHLERNDE GÖRMEDKLER BR ENFLASYONLA YÜZLEMEKTE

Dünyadaki para bolluu önce maliyetleri, sonra fiyatlar arttrmaya balamtr. ABD ve Avrupa yakn tarihinde görmedikleri enflasyon rakamlaryla yüzlemektedir. Küresel metal, enerji, gda hammadde fiyatlarndaki son dönemde gözlenen ar artlar, para bolluunun yol açt tehlikelerden kaçnmann ürünüdür.

Sözde büyük ekonomiler kendi aralarndaki kavgann faturasn dier ülkelere kesmek istiyorlar. Bunun için yatrm, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla, cari fazlayla büyüme diyoruz. Türkiye Cumhurbakan olarak yatrmlar durduracak, istihdam azaltacak, ihracat engelleyecek hiçbir admn atlmasna izin vermeyeceimi buradan bir kez daha ilan ediyorum.

Artk bu ülke yüksek faizle parasna para katanlarn, ithalatn cenneti olmayacaktr. Bu ülke IMF programlar yoluyla ekonomi ve siyasetini darya rehin veren ülke olmayacaktr. Göreve geldiimizde 23,5 milyar dolar IMF olan borcu sfrladk. u anda IMFye borcumuz yok. Bay Kemal bu borç yükünü nereden aldk? Sizlerden aldk.

Bu ülke scak para hülyasyla avutulup, ekonomisi asl ihtiyaç duyduu admlardan uzak tutulan bir ülke olmayacaktr. Bütün yatrmclarmz lütfen kamu bankalar onlarn her zaman yanndadr, emrindedir. Amma kamu bankasndan krediyi alp, bunu bir baka yere aktarmak suretiyle paradan para kazanma yoluna, yöntemlerine bavuranlarn da alnn karlarz.

Projeye bal her türlü yatrma destekte varz. Buyursunlar yatrmlar yapsnlar. Bu konuda TUSKOM, TÜSAD hadi gelin yatrmlarnz yapn.

Ey TÜSAD! Siz hala acaba bu iktidar nasl indiririz diye hesap yapyorsunuz. Bir taraftan da utanmadan Bay Kemal ile bir araya gelip erken seçim bekliyorsunuz. Bunlar rüyadr, rüya. Haziran 2023ü bekleyeceksiniz.

Üretimimizin bir ksm ithalata bal olduu için sanayi ve tarmn henüz arzu ettiimiz esneklie kavumadn biz de biliyoruz, inallah bunlar tek tek çözeceiz.

Ülkemizde bir kesimin hala döviz kurundan kazanç elde etme peinde kotuunu üzüntüyle takip ediyoruz. Bata Hazine ve Maliye Bakanmz buralar gayet iyi takip ederek, buradan taviz vermeyeceiz. Yeter ki yatrmc karmza bu tür spekülatif admlar atmak için gelmesin. Samimi olarak, projesiyle gelsin.

Ana Sayfaya Git