'Mumun yatsıya kadar yanacak'

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan Rize'de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz'un kontrollü darbe girişimi olduğuna dair elinde belge olduğu yönündeki ifadelerini hatırlattı, "Elinde dosyalar varmış.

Haberler 04.04.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Rize Valilii önünde düzenlenen ve TBMM Bakan smail Kahraman, Babakan Yardmcs Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Berat Albayrak, çileri Bakan Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakan Akif çaatay Klç ile Ulatrma Denizcilik ve Haberleme Bakan Ahmet Arslann da katld törende vatandalara hitap etti. Erdoan, son iki haftaya girildiine iaret etti, 16 Nisanda tarihi bir dönüm noktasn yaayacaklarn söyledi. Cumhuriyet tarihinde devrim niteliinde adm atacaklarn ifade eden Erdoan, Rize sandklar patlatacak. Var myz? diye sordu. Rizenin kendisini asla yalnz brakmadn ifade eden Erdoan, unlar söyledi:

14 ylda Rizeye 13 katrilyon lira yatrm yaptk. Rizeye salkta attmz admlar belli, TOK kanalyla 2174 konut yaptk. çaykur tarafndan üreticilerimize 6 katrilyon lira ödedik. imdi Ovit Tüneli ve balant yollar çalmamz son sürat devam ediyor. Rize Artvin Havalimannn temelini atarak 2021 ylnda tamamlamay hedefliyoruz. Birileri lafla peynir gemisini yürütmeye çalrken biz hep hizmet etmenin, insann derdine derman olmann peine kotuk. Dünyann en gelimi ülkelerinde ne varsa, hatta daha iyisini milletimize kazandrmaya gayret ettik. Bugüne kadar hep yatrmlarmzla, eserlerimizle konutuk.

GENç VE DNAMK BR PARLAMENTO STYORUZ

Devrim niteliinde bir halkoylamasna gittiklerini ifade eden ve gençlere hazr olup olmadklarn soran Erdoan, Birisi çkm diyor ki, Parlamentoyu çocuklarla m dolduracaz? 18-24 ya arasndaki gençlerimize bu ekilde yaklamak hakarettir. Bunu kabul etmiyoruz. 7,5 milyon genç oy kullanacak. Bu gençlerin parlamentoya girmesi en doal haktr. Fatih 21 yanda bir ça kapatp bir ça açt. Fatihin torunlar onun arkasndan, onun izinden giderek niçin parlamentoya girmesin? Genç ve dinamik parlamento istiyoruz dedi.

HANLERN TUZAKLARINI BALARINA GEçRMEYE DEVAM EDECEZ

Karadenizin ve özellikle de Rizenin özgürlüün ve bamszln kymetini çok iyi bildiini ifade eden Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Bunun için Rize, konu vatan olduunda gözünü krpmadan ahadete koan yiitlerin memleketidir. Rize özgürlüün, bamszln kymetini çok iyi bilir. Mesele vatan olduunda gözünü krpmadan cann veren yiitler var. Devlet nereye derse oraya gitmi. Terörle mücadelede ve 15 Temmuzda ehitlerimiz var. Rize salam durduu müddetçe kimse bu aziz vatann mahremine el uzatamayacaktr. Rize mücadeleyi brakmad sürece hiç kimse bu vatan bölemeyecek, milletimizin bin yllk kardeliine halel getiremeyecektir. Sizlerin desteiyle hainlerin tuzaklarn balarna geçirmeye devam edeceiz. Bu milletin iradesine gem vurulamaz. Bu millet sadece rükuda eilir, secdede diz çöker. Baka kimsenin önünde boyun emez.

NAZZMN TORUNLARINA GEREKEN CEVABI VERN

Üç be kendini bilmezin ülkenin gururunu incitmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Erdoan unlar söyledi:

Batda baz liderler istisna. Bazlarna sözüm var. Türk milletini sindiremeyeceksiniz. Avrupadaki oy kullanan kardelerimizi ne kadar engellerseniz engelleyin oradaki sandklar da patlatacaz. Bu faist basklar uygulayan Nazizmin torunlarna cevab verin. Her eyden önce Türkiye asl cevab verecek. sviçre, parlamentosu önünde terör örgütüne destekli miting yaptryor. Orada benim resmim, akama silah dayatlm. Ne diyorlar? Erdoan öldürün. Vah dangalaklar vah! Siz kim oluyorsunuz? Biz ölümü korkutmu bir nesiliz. Kefenlerimizi giyerek bu yola çktk. Gökten zembille inerek gelmedik. 40 yllk siyasi hayatmzda mücadeleyle geldik. Silahlarla deil bu milletin iradesiyle sandklardan çktk. Ne yazk ki Avrupadaki baz liderler terör örgütlerini besliyor. sviçrede, teröristler sviçre polisinin korumas altnda bu gösteriyi yapyor. Gün ola harman ola. AB üyesi ülkeler bakyorsunuz Hristiyan, ateist beraber Vatikana gidiyor. Bakn bu çok manidardr. Böyle bir zamanda Vatikann AB ile ii ne? Bu çok manidardr. Hepsi tek millet oldu. Türkiyeyi ABye almamak için ellerinden geleni yapyorlar. 16 Nisan bunun içinde önemli. 16 Nisandan sonra bu konuyu da masaya yatracaz.

NNZE GRDK, DAHA DA GRECEZ

15 Temmuz gecesi havalimannda milletiyle beraber olduunu anlatan, ancak o gece Klçdarolunun kaçmaya çaltn ifade eden Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Klçdarolu havalimanna iniyor. Oradan Bakrköy lçe Bakannn evine gitmi. Sen de orada milletinle beraber olsaydn. 7 Austosta davet ettiimde gelmedi, sonra kendi çevresinin basklarna dayanamayp geleceini bildirdi. Bunlarda yürek yok. Yalan çok ama yürek yok. Bu ülkenin yllarca ekmeini yiyen birisi TBMMyi, Cumhurbakanl n, MTi, Özel Harekat Polis Dairesini bombalar m? çinde zerre kadar onur olan birisi çocuklar, kadnlar, kendi silah arkadalarn srtndan vurur mu? Ömer Halisdemirden 30 kurun çkt. O FETÖcü Tugenerali öldürdü. Onlar da 30 kurunu vücuduna skt. O ehadete yürüdü, öbürü cehenneme. Bu milletin hiçbir evlad bu kadar çukurlaamaz. Bedelini ödeyecekler. Böyle bir hainlii ancak akln, namusunu ve imann Pensilvanya daki o arlatana 1 dolara satm mankurtlar yapabilir. imdi utanmadan, sklmadan iledikleri cinayetleri inkar ediyorlar. 249 ehidimizin bedelini ödeyeceksiniz. Bu yiit milletle kendi akllarnca dalga geçiyorlar. Bedelini ödeyeceksiniz. Kimi Avrupallarn bu hainlere arka çktn görüyoruz. Onlar size ne kadar arka çkarsa çksn sizi kurtaramayacak. Sizin ininize girdik, daha da gireceiz. Hala devletin sanda solunda saklananlar varsa onlar da bulup çkaracaz.

SAADETN BAINDAK BR TAKIM HAYIR DYOR

Kandilin, mralnn, Pensilvanyann ve Avrupadaki baz faistlerin hayr dediklerini ifade eden Erdoan, Ülkemde de kimlerin hayr dediini biliyorsunuz. CHP, HDP ve ne yazk ki Saadetin bandaki baz takm da Hayr diyor. Ama ben Saadete gönül vermi kardelerimi tefrik ediyorum, MHP içindeki millet ve vatansever kardelerimi de tefrik ediyorum. Onlar, bu oyuna gelme diyecekler ve gelmeyecekler. CHP, MHP, SPye gönül veren kardelerim; bu ayrm noktasdr. Gelin 16 Nisanda bu reformu gerçekletirelim dedi.

ANA MUHALEFETN BAINDA BÖYLE BRSNN OLMASI BZM çN Y

Türkiyenin Cumhurbakanl sistemine daha önce geçmesi gerektiini anlatan Erdoan, Bu sistemde direnmenin manas kalmad. çkm, Bir gece kalkar hemen muhtarlklar kapatr diyor. Dürüst ol be. Muhtarlk kararname ile kurulmu bir makam deildir. Muhtarlar Anayasa teminat altnda kanunla seçildiler. Seçimle geldikleri için seçimle giderler. Muhtarlar kararname ile deil kanunla geliyor. Bu adam ne Anayasay bilir, ne kanunu. Ne de u 18 maddeyi okumu. Fakat ana muhalefetin banda böyle birisinin olmas da bizim için iyi. çünkü millet annda dersini veriyor. 7 seçime girdi, 7sini de kaybetti. Hala utanmadan, sklmadan orann banda duruyor. Bat diyorsun. Batda iki seçim kaybeden bir daha partisinin banda durmaz, çeker gider ifadelerini kulland.

SENN DE MUMUN YATSIYA KADAR YANACAK

Ana muhalefetin bir milletvekilinin, Evet diyenleri zmirde denize dökmekten bahsettiini ifade eden, Baykal ve CHP lideri Klçdaroluna yönelik eletirilerde bulunan Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Bu ne terbiyesizlik? Haddini bil. Sen kimsin? Sen kimi nereden denize döküyorsun? Sana adm attrmazlar, adm. Sen bu milleti ne zannediyorsun? Bu ne terbiyesizlik? Sen ne biçim bir Genel Bakansn? Sen bu milletvekiline kalkp ta aznn payn nasl vermezsin? Hani demokrasi? Bu milletin oylar ile iktidara gelmi bir siyasi harekete sen bunu nasl söylersin? 16 Nisanda, Evet çkarsa denize dökeceklermi. Benim milletim 16 Nisanda bunlara gereken cevab verecek. 15 Temmuzda meydanlardan kaçanlar kalkpta bu milleti denize dökecek mecali bulamaz. Bir bakas, güya tecrübeli siyasetçi peygamberlere hakaret ediyor. Ey Baykal yazklar olsun sana. Genel bakanlar da 15 Temmuza kontrollü darbe diyecek. Elinde dosyalar varm. Varsa açkla. 16 Nisandan sonra sana bir faydas olmaz. Ama ii gücü yalan. Ama seninde mumun yatsya kadar yanacak. Sandk demek bunlar için kabus. Kaç yok. Bu kabusu yaayacaklar. Onlarn kabusu benim milletimin, Rizelinin bayramdr.

Erdoan, 16 Nisanda tarihi bir oy oran ile ülkeye deiimi ve yeniliin kaplarn ardna kadar açacaklarna inandn belirterek Rizelilerden tarihi rekor oy isteyerek sözlerini noktalad.

RZE-ARTVN HAVALMANININ TEMELN ATTI

Törende Cumhurbakan Erdoan, Rizenin Pazar lçesi Yeilköy Köyünde Türkiyenin deniz dolgusu üzerinde yaplacak ikinci havaliman olacak Rize-Artvin Havalimannn temelini att. Canl balant ile temeli atlan havaliman için Yeilköy Köyünde bekleyen TBMM Bakan smail Kahraman ve Ulatrma Denizcilik ve Haberleme Bakan Ahmet Arslan ile canl balant kuruldu. Erdoan, havaliman inaatnn 2021 yl sonunda bitireceini açkladktan sonra Rizenin Pazar lçesine bal Yeilköy Köyündeki heyetin dümeye basmasyla denize ilk dolgu yaplmaya baland.

24 PROJENN AçILIINI YAPTI

Cumhurbakan Erdoan, daha sonra da eitim, spor, kültür, turizm ve altyap alanlarnda yapm tamamlanan 81 milyon 814 bin lira tutarndaki 24 projenin açln gerçekletirdi. Bu projeler arasnda Rize Polis Evi, Güneysu Polis Merkezi binas, baz ilçelerde yapm tamamlanan lojman inaatlar, cami, spor sahalar ve park alanlar yer ald.

HAVALMANI PROJES

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl tarafndan Türkiyenin deniz dolgusuna ina edilecek ikinci havaliman olacak Rize-Artvin Havaliman, 3 bin metre uzunluunda 45 metrelik pist, 260 metreye 24 metrelik taksi yolu, 300 metreye 120 metrelik aprondan oluacak. 88.5 milyon ton dolgu ile ina edilecek havaliman tamamlandnda Türkiyenin 56nc havaliman olacak. 4 ylda tamamlanacak ve ylda 2 milyon yolcuya hitap etmesi beklenen Rize-Artvin havaliman inaat 1 milyar 87 milyon 434 bin liraya mal olacak. Havaliman için 2017 ylnda 149 milyon 166 bin lira ödenek ayrld.

GEN GÜVENLK ÖNLEMLER ALINDI

Cumhurbakan Erdoann toplu açl törenini gerçekletirecei valilik önünde ve çevresinde geni güvenlik önlemleri alnd. Valilik çevresi polis bariyerleri ile çevrildi, vatandalar farkl noktalardan x-ray cihazndan geçerek ve üzerleri aranarak alana alnd. çevredeki binalarn üzerinde keskin nianclar görev ald, bir polis helikopteri de havada uçu gerçekletirdi. Miting alanna açlan yollar ile protokolün oturduu alann arkasndaki yol güzergahna tek sra sralanm kamyonlar park ettirildi. Özel harekat polislerine ait zrhl araçlarda alann çevresinde önlem ald. Tören alanna giden vatandalar zrhl polis araçlar önünde fotoraf çektirdi. Cumhurbakanlna ait bir drone de tören srasnda havada uçu yaptrld, hava görüntülerini yerdeki güvenlik aracna aktard.

DÜMENNDE ERDOANLA YEN TÜRKYE PANKARTI

Tören alanna, dümeninde Cumhurbakan Erdoann yer ald bir büyük gemi ile Yeni Türkiye ve eski Cumhurbakanlarndan Ahmet Necdet Sezerin yer ald, Eski Türkiye yazl dev pankart asld. Alanda ayrca, Rize seninle Evet ve 15 Temmuzda ehit düen 12 Rizelinin fotorafnn yer ald, Vatan size minnettar yazl dev pankartlara yer verildi. Türk bayraklarnn açld alandaki baz kadnlarn avuçlarnn içine, Evet yazdklar gözlendi. Tören alan çevresinde bir seyyar satc Cumhurbakan Erdoan ile Atatürk fotoraflarnn yer ald tiörtler satmaya çalt.

Ana Sayfaya Git