Mutabakat yerine tam getirilmedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu an itibarıyla terör örgütlerinin bu bölgeden çekildiğini söylemek, ne yazık ki mümkün değil, hala terör örgütleri burada. Münbiç’ten çekildiğini söylememiz mümkün değil. Kısmen Tel Abyad’da da rastlıyoruz, aynı şekilde Tel Rıfat'ta da var. Buradan ne Rusya ne Amerika bu terör örgütlerini verdikleri ne saatlerde ne de günlerde temizleyebilmiş değiller" dedi.

Haberler 13.11.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, ABD Bakan Donald Trumpun daveti üzerine ABDye giderken Esenboa Havalimannda basn toplants düzenledi. Erdoan, Bu ziyareti Türk-Amerikan ilikilerinin içinden geçmekte olduu sancl bir dönemde icra ediyoruz. Sayn Trumpla gündemimizde yer alan tüm konular ayrntl ve samimi bir biçimde görüeceimize inanyorum. Ziyaret vesilesiyle terörle mücadele bata olmak üzere, güvenlik konularn askeri ve savunma sanayii ibirliimizi ayrca ekonomik ve ticari münasebetlerimizi ele alma frsatmz olacak. Sayn Trumpla ülkelerimiz arasndaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çkarma hedefini koymutuk. Bu hedefe ulamak amacyla atlacak admlarla yaplacak çalmalar deerlendirme imkan bulacaz dedi.

DARBECLERN PEN BIRAKMAMAKTA KARARLIYIZ

Türk-Amerikan i dünyas temsilcileriyle istiarelerde bulunacan belirten Erdoan, bunun Türkiyeye yönelik propagandalarn artt bu günlerde gerçeklerin anlalmasna katk salayacan ifade etti. FETÖ meselesinin de ziyarette ele alnacana dikkat çeken Erdoan, 15 Temmuz gecesi demokrasimize saldran 251 insanmz ehit eden, 2 bin 193 kardeimizi, evladmz gazi olarak bugünlerde yine kendileriyle birlikte yaam sürdürdüümüz, ailelerinin ayn ekilde yaam devam ettirdii kardelerimizin durumu da, bu yapyla mücadele konusundaki beklentilerimizi ortaya koymutur. Pensilvanyadaki teröristbann ülkemize iadesi için bugüne kadar birçok adm attk, atmay da sürdüreceiz. Tüm darbeciler yarg önünde hesap verene kadar, pelerini brakmamakta kararlyz diye konutu.

CDD BR TUTUMA SÜREC BALAMI BULUNUYOR

Ziyarette ikili ilikilerin yan sra, Suriye meselesinin de enine boyuna konuulacann altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Bu balamda DEA ve PKK-YPG gibi terör örgütleriyle mücadelede ibirlii üzerinde duracaz. Ülkemizin DEAla mücadelede ödedii bedelleri ve kararlln bir kez daha gündeme getirirken, bu sralar DEAllar ülkelerine iadeye baladk, buralarda ciddi bir tela, tutuma süreci de balam bulunuyor. Tabii bugüne kadar biz düündük, bundan sonra da onlar düünsün, onlar ne yapacaklarnn kararn versinler ifadelerini kulland.

FERHAT ABD AHNN NASIL BR KATL OLDUUNU FADE EDECEZ

Washingtonda, Bar Pnar Harekatnda gelinen son noktay konuma frsat bulacan aktaran Cumhurbakan Erdoan unlar kaydetti:

Kendilerine Amerikann PKK-YPG terör örgütüne tpk DEA ve dier terör örgütleri gibi yaklamas, muamele etmesi gerektiini de söyleyeceiz. Bu arada Ferhat Abdi ahinin nasl bir katil olduunu, nasl bir terörist olduunu, böyle bir teröristin kendilerinin kabul etmesinin, kendilerinin bunlarla görümesinin yanl olduunu da aynen belgeleriyle ifade edeceiz. Bu teröristbann da Türkiyemizde bugüne kadar yapm olduunu bütün terör eylemlerini resimleriyle, belgeleriyle kendilerine takdim edeceiz. Bu harekatla ilgili vardmz mutabakatn hala tam olarak yerine getirilmedii hususunu da yine belgelerle kendilerine ifade edeceiz.

GEN KAPSAMLI BASIN TOPLANTISI OLACAK

likilerdeki sisli havaya ramen, ABD Bakan Trumpla sorunlarn çözüme kavuturulmas ve ilikilerin gelitirilmesi noktasnda hemfikir olduklarn söyleyen Cumhurbakan Erdoan, Önceki yönetim bakiyesi kimi kesimlerin, bürokratik ve siyasi sabotaj giriimlerine ramen pek çok konuda ciddi mesafe aldk. ki lider olarak bu ziyaretimizde önce dar kapsaml bir görümemiz olacak. Ardndan heyetler aras görümeyi yapacaz. Heyetler aras görümeden sonra birlikte bir basn toplants ki, tahminim öyle geni kapsaml basn toplants olacak. Bu basn toplantsyla birlikte inallah dier programmz icra edeceiz. Her iki ülkenin güvenliini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi balatmak istiyoruz dedi.

HALA TERÖR ÖRGÜTLER BURADA

Cumhurbakan Erdoan, basn mensuplarnn sorularn da yantlarken, güvenli bölgedeki son duruma ilikin, u an itibaryla terör örgütlerinin bu bölgeden çekildiini söylemek, ne yazk ki mümkün deil, hala terör örgütleri burada. En son dün Kamlda sivillere yönelik cereyan eden terör eylemleri ortada, ondan önceki günlerde sivillere yönelik terör eylemleri ortada. Münbiçten çekildiini söylememiz mümkün deil. Terör örgütleri Münbiçte de ne yazk ki var. Ksmen Tel Abyadda da rastlyoruz, ayn ekilde Tel Rfatta da var. Buradan ne Rusya ne Amerika bu terör örgütlerini verdikleri ne saatlerde, ne de günlerde temizleyebilmi deiller. Bunlar u anda Sayn Trumpla konuacaz. Trumpla konutuumuz gibi, döndükten sonra Sayn Putinle de telefon görümesiyle bu gelimeleri deerlendirme imkan bulacaz. çünkü dlibde de benzer baz skntlar yaanmaya devam ediyor dedi.

YA ZATEN SZ BZE 1959DAN BER YAPTIRIM UYGULUYORSUNUZ

Avrupa Birlii (AB) D likiler Konseyinin Türkiyenin Dou Akdenizdeki sondaj faaliyetlerine karlk olarak yaptrm uygulanmas hakknda aldklar karar deerlendiren Erdoan, Bir eyi bir defa bu AB unutuyor. çünkü ABde u anda görev yapanlarn birçou bakyorum ki siyasette hala çok yeni. Bunlarn birçou da maalesef bu yeniliin verdii cehaletle bunlara yaklayorlar. Her eyden önce biz Kbrsta garantör ülkeyiz. Yunanistan da garantör, ayn ekilde ngiltere de garantör. Bizim garantör ülke olarak burada haklarmz var. Bütün o sularla Münhasr Ekonomik Bölge denen yerlerde bizim baz haklarmz var. Bunlar uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar. Uluslararas hukukun herhangi bir hak vermedii ülkeler buralarda gelip kendilerine göre çalma yapma hakk elde ediyorlar ki bunlarn bir ksm AB üyesi ülkeler. Ama Türkiyeye gelince, Türkiye buralara giremez diyorlar. Yok, yaptrm uygulayacaz diyorlar ya zaten siz bize ta 1959dan, 1963ten beri yaptrm uyguluyorsunuz. Aldk, alacaz diye sürekli Türkiyeyi oyaladnz. Hangi ülkeler geldi, geçti onlar AB üyesi yaptn ama Türkiyeye kar verdiiniz sözleri tutmadnz. Bunlara kar öyle köeli ifade kullandnz zaman da kötü oluyorsunuz ifadelerini kulland.

BU KAPILAR AçILIR

Türkiyenin ABnin imdiye kadar tand ülkelerden biri olmadnn altn çizen Erdoan, Türkiyenin u anda müzakere masasnda olduunu hatrlatarak, Bu müzakere masasnda olmak da bizi balamaz. Bunu da bilmenizi istiyoruz. Bu müzakereler bir anda bitebilir. u anda 4 milyon mülteciyi ülkesinde arlayan bir Türkiyeye kar takndnz tavr iyi bilin. Bu kadar DEAly u anda cezaevlerinde bulunduran ve ayn ekilde Suriye tarafnda bulunanlar kontrol altnda tutan bir Türkiyeye kar bir defa takndnz tavr iyi gözden geçirin. Bak, daha önce söyledim; bunlar siz hafife alyor olabilirsiniz, bu kaplar açlr, bu DEAllar da size gönderilmeye baland, gönderilir. Ondan sonra siz banzn çaresine bakn. Türkiyeye gelip de Kbrstaki bu gelimelerle ilgili gözda vermeye kalkmayn. Biz bunlar da pek takmayz, yolumuza devam ederiz açklamasnda bulundu.

TACZ ATILARI DEVAM EDYOR

Erdoan, güvenli bölge planlamasna ilikin Planlar yaparsnz. Planlarn bazlar çok böyle planland gibi yürür, bazlar da skntl olur, aksayarak yürür. Burada düünün, çok ciddi bir mücadele var. Adeta bir sava havasnda yap söz konusu. Karmzda kimler var? Devaml isim vermemize gerek yok. Kimlerle Türkiye bir eyin mücadelesini veriyor? Amerikann 32-33 bin TIR silah, mühimmat, araç, gereç gönderdii bir ülke. Kime gönderiyor? Suriye devletine deil, terör örgütlerine gönderiyor. Niye? Terör örgütleri burada çok ciddi bir yaplanmaya girsin, bu yaplanmayla kime kar elde ettikleri bu silahlarla bu mücadeleyi verecekler? Herhalde Türkiyeden bakas deil. Devaml taciz atlar devam ediyor, Türkiyeye. ehit olan, yaralanan benim vatandalarmdan. Ayn ekilde bizim kendi Mehmetçiklerimiz de var. u an itibaryla; TSKdan 11 ehidimiz, 163 yaralmz var. Suriye Milli Ordusundan 202 ehit, 656 yaral var. Sivil can kayb 21, yaral ise 184. Bunun hesabn kim verecek? Bunun hesabn u anda bölgede beraber, Güvenli bölge yapyoruz, devriye çalmalar yapyoruz yapyoruz da neticeye bak. Neticeye gelince, herhangi bir netice maalesef yok dedi.

MÜCADELEY BU EKLDE VERYORUZ

Suriyede 4 bin 219 kilometrekarelik alann ve 579 meskun mahallin kontrol altnda tutulduunu, hatrlatan Erdoan, Bütün bunlara ramen bu mücadeleyi bu ekilde veriyoruz, vermeye de devam edeceiz. Burada biz Amerika, Rusya bu ikiliyle bugüne kadar yürüttüümüz samimi çalmay bundan sonra da kararl ekilde yürütmek istiyoruz. Ayn ekilde Soçi Mutabakat üçlüsü var. Bunun da ayn ekilde yürümesi lazm. çok daha önemlisi var. O da özellikle NATO pakt içinde yer alan ülkeler olarak, NATOnun buraya u ana kadar eilmedii bu süreci gözden geçirmesi lazm. Artk eilmesi lazm. Onun için 3-4 Aralkta ngilteredeki liderler zirvesini çok önemsiyorum. Zirvede bunlar tepeden trnaa gündeme getireceiz NATO ne i yapyor, bu beinci madde ne ie yarar, bunlarn hepsini orada gündeme getireceiz. Orada bütün NATO ülkelerine ki bu ülkelerin büyük çounluu AB üyesi ülkelerdir. Orada bunlar belgeleriyle ortaya koyacaz. NATO kendi müttefiklerine her zaman bu ekilde bakyor, yalnz brakyorsa herhalde bunun izah mümkün deildir. Dünyann çok deiik yerlerinde ihtiyaç olduu zaman Türkiyeyi haberdar edeceksin, belli ücretin ödenmesi noktasnda Türkiye dünyada u anda Amerikadan sonra neredeyse ikinci, üçüncü srada yer alyor. Böyle bir görevi ifa edecek, böyle bir saldr karsnda, terörle mücadele karsnda Türkiyeyi yalnz brakacaksnz. Bunlarn hepsini Londrada gündeme getireceiz deerlendirmesinde bulundu.

SINIRDA KALMI KALMAMI, çOK DA LGLENDRMYOR

Türkiyeden snr d edildikten sonra, Türkiye-Yunanistan snrndaki tampon bölgede kalan DEAl hakknda konuan Erdoan, Orada snrda kalm, kalmam onlar bizi çok da ilgilendirmiyor. Biz bunlar göndermeye devam edeceiz. Yani burada, almlar, almamlar bunlar bizi pek de ilgilendirmiyor. Bunlarn baka belki planlar da olabilir, onlar da yeri geldii zaman uygulamaya koyarz dedi.

Ana Sayfaya Git