Mutabakata Varıldı!

Son dakika! Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'deki görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. İki lider yaptığı ortak açıklamada İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge konusunda mutabık olduklarını vurguladı.

Haberler 18.09.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Erdoan ile Rusya Devlet Bakan Putin, Soçideki görüme sonras ortak basn toplants düzenledi. dlib, ikili ilikiler ve Cenevre görümeleri gibi konularn ele alnd görüme sonras açklama yapan iki lider, dlibde silahlardan arndrlm bir bölge oluturulmas konusunda mutabakata vard.

te Putinin konumasndan satrbalar:

BU SENE TCARET HACMMZ YÜZDE 34 ARTTI VE 15 MLYAR DOLARA ULATI

Rusya Devlet Bakan Putin, yapt açklamada, Türkiye Cumhurbakan sayn Erdoan ile çok yapc ve kapsaml görümeleri yaptk. Bu sene dördüncü kez bir araya geliyoruz. 10 gün önce Tahrandaki zirveye katlmtk. Güncel ikili konular görütük, ibirlii konular görütük. kili ticaret hacminin artn kaydettik. Bu sene 7 ay içerisinde ticaret hacmimiz yüzde 34 artmtr ve 15 milyar dolara ulamtr.

KL TCARETTE MLL PARA BRMLERN KULLANMAMIZ LAZIM

Sayn Erdoan ile ikili ticarette milli para birimleri kullanmamz lazm. Enerji alannda stratejik projelerin gelitirilmesine devam edeceiz. Akkuyu Nükleer Santralinden bahsediyorum. Türk Akm doalgaz boru hatt projesini sürdüreceiz. Önümüzdeki sene Türkiye ve Rusya turizm yl hazrlklarn deerlendirdik. Bu sene ilk 6 ay içerisinde Rus turist says artmtr.

DLB KONUSUNDA BRL çNDEYZ

Bugün özellikle Suriyedeki çözüm konularn ele aldk. Yaam koullarnn iyiletirilmesi konusunda beraber çalma yürütüyoruz. dlib konusunda ibirlii içindeyiz.

15 EKMDE SLAHSIZLANDIRMA BÖLGESNDEK SAVAçILAR çEKLECEK

çok önemli mutabakatlara ulatk. Ve onaylanm kararlar konusunda mutabakat salamtk. Rusyann endieleri ve biz Rusya olarak dlib çatmaszlk bölgesizlik kuran ülkelerden biriyiz. Bizim endielerimiz dlibde olan savaçlardan, özellikle Halep noktasna saldr tehlikesi var. Rus üslerine tehlikesi de var. Bugün yaplan görümelerde bu durum ayrntl ekilde deerlendirdik. Ve u karar aldk. 15 Ekim tarihinde silahszlanma bölgesi, Nusradaki savaçlar bu bölgeden çekilecekler. O bölgeden, sayn Erdoann teklifiyle ar silahlarn çekilmesi kararn aldk. Bütün muhalif gruplarn silahlarla bölgeden çekilecekler. O bölgede kontrol, Rus ve Türk askerler tarafndan ortak yaplacaktr.

RUSYA HEM TÜRKYE HEM ASTANA FORMATINI KULLANACAKTIR

Bizim düüncelerimize göre alnan kararlarn yerine getirilmesi, Suriyedeki çözüm sürecinin pekitirilmesi, Cenevredeki görümelerin hzlandrlmas ve barn tesis edilmesine katk salayacaktr. Önemli olan udur ki hem Rusya hem Türkiye, hem Astana formatn kullanacaktr hem de Cenevrede siyasi çözüm arayn da salayacaz. Bugün ortak, önemli, yapc youn çalmalar neticesinde Türk meslektalarma ükranlarm sunmak istiyorum. dedi.

Bakan Erdoann konumasndan satrbalar:

EKONOM ALANINDA OLUMLU SONUçLAR ALIYORUZ

Bakan Erdoan ortak basn toplantsnda yapt açklamada, Rusyada bulunmaktan çok memnunum. Bata Sayn Putin olmak üzere ükranlarm sunuyorum. Gerekli hallerde sürekli telefon üzerinden görüüyoruz. birliimiz geliiyor. Ekonomi alannda olumlu sonuçlar alyoruz. Ticari hacmimizdeki eilim yükseliyor. Türk Akm Doalgaz Boru Hatt projesi devam ediyor. Geçtiimiz yl olduu gibi bu ylda Rus turistler ilk srada yer alyor. Bu yl 6 milyon Rus turist gelmi olacak. lgili bakanlarmz çalyorlar.

MUHALFLER BULUNDUKLARI YERDE KALACAKLAR

Suriye konusunu Tahranda ele almtk. Türkiye olarak hassasiyetlerimizi açkça söylemitik. Tahrandaki mutabakat nasl hayata geçiririzi konutuk. dlibde karlkl endielerimiz konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Muhalifler ve rejim kontrolündeki mesafede silahsz bir alan oluturulacak. Muhalifler bulunduklar yerde kalacaklar.

SURYENN TOPRAK BÜTÜNLÜÜNE KAST EDEN YPG/PYDDR

Rusya, dlib çatmaszlk bölgesine saldrlmamas konusunda gerekli teminleri yapacaktr. Koordineli devriye faaliyeti gerçekletirilecek. Türkiye, gözlem noktalarn takim edecektir. dlibde büyük bir insani krizin önüne geçilmesine çalyoruz. Türkiyenin yeni yükler ile karlamamas kadar, Rusya ve dier ülkeler için de büyük kazanmdr. Suriyenin asl toprak bütünlüüne kast eden YPG/PYDdir. Fratn dousundaki terör bataklklarnn kurutulmas gerekiyor. Biz Afrin ve Frat Kalkan ile admlar attk. Benzer admlarn YPG nin elindeki dier bölümler için de atlmas önem arz ediyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git