NATO; yeni bir sayfa açtık!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık"

Haberler 15.06.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçikann bakenti Brükselde düzenlenen NATO Zirvesinde yeni bir sayfa açldn ve önemli kararlar alndn söyledi. Türkiye vurgusu yapld.

YEN BR SAYFA AçTIK

Stoltenberg, NATO Zirvesinin ardndan düzenledii basn toplantsnda, Bugün ittifakmzda yeni bir sayfa açtk. Güvenliimiz için kilit önemde konulara deindik ve geni kapsaml kararlar aldk. dedi.

NATOnun Afganistandan çekilmesine deinen Stoltenberg, NATO liderleri, Afgan güçleri ile kurumlarn eiterek ve finansal destek salayarak Afganistann yannda yer almaya olan ballklarn teyit etti. ifadelerini kulland.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergin konumasndan satr balar öyle: Rusyayla da Euro Atlantik bölgesinde askeri olarak bulunduunu görüyoruz. çinin uluslararas yükümlülüklerini getirerek bulunmas bizim amacmz.

Ayn zamanda AB ile ilikilerimizi güçlendirmek amac güdüyoruz. 6 kapasiteyi oluturmay güçlendireceiz. Yedinci olarak liderler ilk kez güvenlik etkisini ele alacaklar iklim deiikliinin. Düzenli deerlendirmeler yapacaz. klim deiikliinin bizim misyon ve faaliyetlerimiz üzerindeki etkisine bakacaz.

2050DE SIFIR EMSYON AMACI

Burada amacmz sera gazn deerlendirmek olacak. Tüm müttefikler askeri misyonlarn azaltma karar aldlar. NATO için somut admlar belirledik. Amacmz net sfr emisyonunu salayabilmek 2050 itibariyle. Kanadaya teekkür etmek istiyorum iklim ve güvenlik konusunda.

NATOnun bir sonraki stratejik konsept kavramn belirledik. Burada deerlerimizi bir kez daha güçlendiriyoruz. NATOnun gündemine bakacak olursak, hedeflerimiz yüksek seviyede, yönümüz net. Gelecekte müttefiklik olarak yapacamz nelerdir?

NATOYA DAHA FAZLA YATIRIM

Bu yl 7. kez Avrupa müttefikleri ve Kanadada harcamalarmz artryoruz. 2014den bu yana yüksek harcamalar yapld. Yeni yetkinliklere, NATO misyonuna yatrmlar yapyoruz. Bütün bunlar ittifakta eit yük anlamna geliyor. Müttefikler ayn zamanda daha fazla NATOya yatrm yapma karar aldlar.

Kaynaklarmz arttracaz. Hem askeri, sivil, altyap bütçelerimizi artracaz. Daha fazla ortak eitim gerçekletireceiz. Siber savunmada daha güçlü hale geleceiz. Liderler ortak kararlar aldlar ittifak daha güçlü hale getirebilmek için. Yeni operasyonel alanlarda da, siber güvenlik alannda da aldmz kararlar var. Müttefikler siber savunma konusunda mutabk kaldlar.

NATO kendisini savunmaya kararldr mümkün mertebe verimli biçimde. Bunu her alanda gelitireceiz. Stratejik bir sistem kuruldu, bunun için de teekkürlerimi iletmek istiyorum. NATO bayra altnda hizmet gösteren herkese teekkür etmek istiyorum. Afganistanla dayanmay sürdüreceiz. Eitim ve finansman Afgan güçlerine vermeyi sürdüreceiz. Amacmz NATOyu rekabetçi dünyada daha güçlü hale getirebilmek.

Stoltenbergin konumasnn ardndan gazetecilerin sorularna geçildi. NATO Genel Sekreterinin cevaplar öyle:

Her zaman amacmz askeri bütçeyi güçlendirebilmek. Bugünkü kararlara bakacak olursak amacmz güçlendirmekti. Bizim için kilit konu bu. NATOda sivil, altyap ve askeri bütçe önemli. Bir baka karar da tüm bütçelerde bizim yüksek seviyede hedeflerimizi gerçekletirebilmek için ek fonlara ihtiyacmz var. Burada daha fazla eitim, iyi komuta kontrolü, daha fazla yatrm yapmak istiyoruz. Sivil bütçede ortaklarmz olmas gerekiyor. Ortaklarmz destekleyeceiz. Bu NATO gündemini ortaya koymakta. Bizim müttefikliimizi, ittifak nasl güçlendirebileceimize bakmamz. Birlikte daha fazla yatrm yaparsak bu önemli olacaktr. Bugün üç bütçede de mutabakata vardk.

TÜRKYE KLT ROL OYNUYOR

Belçikann bakenti Brükseldeki NATO karargahnda NATO Zirvesi tamamland. Zirvenin ardndan yaymlanan bildiride, Türkiye için güvenlik tedbirlerine katklarmz artrdk. Bunun tam olarak uygulanmasna ballmz sürmektedir. ifadesi yer ald.

Suriyedeki Esed rejiminin, füzeleri kendi halkna kar kulland belirtilen bildiride, Suriyeden Türkiyeyi bir kez daha vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atlarna kar müteyakkz olmaya devam ediyoruz. Suriyeden balistik füze tehdidini izlemeye ve deerlendirmeye devam ediyoruz. denildi.

Bildiride, Suriyede güvenlik ve istikrarn BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayl karar uyarnca gerçek bir siyasi süreç olmadan salanamayaca vurguland.

Suriye genelinde bir atekes ile BMnin Suriye halkna insani yardmlarnn en az 12 ay boyunca yaplmasn salayacak yeniden yetkilendirme yaplmas çarsnda bulunulan bildiride, Müttefikimiz Türkiyeye milyonlarca Suriyeliye ev sahiplii yapt için takdirlerimizi yineliyoruz. ifadesine yer verildi.

Ana Sayfaya Git