Norveç, Ukrayna’ya F-16 gönderme kararı alan 3’üncü ülke oldu

Norveç, Danimarka ve Hollanda’nın ardından Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları gönderme kararı alan üçüncü ülke oldu.

Haberler 24.08.2023 - 16:41 Son Güncelleme : 24.08.2023 - 16:55

Norveç, Danimarka ve Hollandanın ardından Ukraynaya F-16 savaş uçakları gönderme kararı alan üçüncü ülke oldu.

Ukraynanın Rusyaya karşı kendisini savunması için dünyadan askeri yardımlar gelmeye devam ediyor. Norveç yerel basında yer alan haberlere göre hükümet Ukraynaya F-16 savaş uçakları gönderme kararı aldı. Norveçli yetkililerden henüz resmi bir açıklama yapılmazken konunun resmileşmesi durumunda Norveç, Ukraynaya F-16 gönderme kararı alan 3üncü ülke olacak.

Öte yandan, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store bugün Ukraynanın başkenti Kievde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Ukraynaya uçaksavar füzeler ve askeri ekipman gönderileceğini ifade eden Store, F-16lar konusunda bir açıklama yapmadı.

F-16ları emekliye ayırmıştı

Norveç hava kuvvetleri 2021de 57 F-16dan oluşan filosunu emekliye ayırmış ve 32 tanesini NATO ülkesi Romanyaya satma kararı almıştı. Yerel basında Norveçin ABD Hava Kuvvetlerine eğitim sağlayan özel bir şirkete satmayı planladığı 12 F-16yı Ukraynaya gönderebileceği ifade edildi. Norveç Savunma Bakanlığı geçtiğimiz yıl, diğer 13 F-16nın ise onarımının çok maliyetli veya zor olduğu gerekçesiyle müzeye konulabileceğini, parçalarının kullanılabileceğini ya da hurdaya alınabileceğini belirtmişti.

Norveç, hava kuvvetlerini modernize ederek F-35 savaş uçakları satın almıştı.

ABD, 18 Ağustosta Danimarka ve Hollandanın Ukraynaya Amerikan yapımı F-16 savaş uçakları göndermesine onay vermişti.

Ana Sayfaya Git