Numan Kurtulmuş'tan 'erken seçim' açıklaması

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, şu anda Türkiye'de erken seçimi gerektirecek siyasal şartlar olmadığını belirterek, "Erken seçimi, herhangi birisi, herhangi bir parti ya da partiler isteyebilir ama bunun bir siyasal zemininin, rasyonalitesinin, bir takım gereklerinin olması lazım. Tabii bunun ikinci adımının olması gerekir, yani rasyonalitesi var, bunu parlamentoda sağlayacak bir aritmetiğin ortaya çıkması lazım. Ne rasyonalitesi vardır ne aritmetiği vardır, dolayısıyla erken seçim üzerinden bir tartışma yapmak beyhude bir çabadır. Açıkçası Türkiye'nin bu kadar zor sorunlarla boğuştuğu bir ortamda vakit kaybıdır diye düşünüyorum." dedi.

Haberler 19.10.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurtulmu, Bakent Kulisi programnda Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acetin sorularn yantlad.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yldrmn sosyal medya hesabndan yapt Iklar yanyor. paylamna ilikin bir soru üzerine Kurtulmu, u açklamalarda bulundu:

Bu tweet büyük bir talihsizlik. Hukuk diliyle konuaym, att tweet hem usul hem de esas bakmndan yanltr. AYM üyelii trollükle beraber yürütülecek bir yer deildir. Usulen baktnz zaman burada çok büyük bir yanl olduunu söylemek mümkün. Ayrca, böyle bir Iklar yanyor sözünün ne anlama geldiini, yakn tarihin en canl tartmalarndan birisi olan ve Türkiyede darbeleri çartran, askeri vesayetin, jüristokratik vesayetin çarmlarn yapan bir tweetin atlmas esas bakmndan yanltr. Eer baka bir ülkede böyle bir tweet atlm olsayd buna belki bir ey denilmeyebilirdi ancak yakn zamana kadar Türkiyede yüksek mahkemenin eliyle nasl bir keskin jüristokrasi oluturulduunu yani yargç egemenlii oluturulduunu biliyoruz.

Kurtulmu, Türkiyenin taze hafzalarnda yerini alan bu tarz birikim varken kalkp Iklar yanyor demek büyük bir cehalet diyemeyiz böyle seviyedeki bir insan için büyük bir hukuksuzluktur ve fevkalade yanltr. Bunu yapmamas gerekiyordu. diye konutu.

Muhalefet çevrelerinden, tweet atlrken, yerel mahkemenin AYMnin verdii bir karara uymamas ve atlan tweet üzerinden tartmalarn iin bu boyutunu örttüü iddiasyla ilgili soru üzerine Kurtulmu, ikisinin birbirinden ayr meseleler olduunu söyledi.

Kurtulmu, Böyle bir tweet atlmam olsayd bu tartma yaplmayacak myd? Dolaysyla, ortada yanl bir tavr var ve ona kar olarak da demokrasi yannda yer alan insanlarn da tepki göstermesi kadar doal bir ey olamaz. Muhalefet içinden de bu tweete tepki gösterenler oldu, ortak bir duru sergilememiz gereken bir noktadr. Dier mesele ise Türkiyede yüksek yargnn yeri sürekli tartma olan bir meseledir. Bu anlamda geçmi dönemlerde reformlar yaplmtr. Mesela Devlet Güvenlik Mahkemeleri geçmi dönemde var olan ve süper yetkilere sahip olan ayrcalkl mahkemediydi. Bu mahkemeler sonradan kaldrld, bu önemli bir reformdur. Askeri ve sivil yarg, yargda çift bal kaldrmak için kaldrld. deerlendirmesini yapt.

Reform deiiklii için anayasa deiiklii yaplp yaplmayaca yönünde sorulan soruya, toplumda bir ihtiyaç olduu zaman anayasalarn da deiebilecei yantn veren Kurtulmu, Türkiyede DGM ve asker-sivil yargnn kaldrlarak tek bir yargnn getirilmesi, bunlar da geçmi dönemde yaplan yargdaki reformlardan sadece ikisidir. Dolaysyla bütün bunlarn hepsi, ihtiyaç olursa, ülkedeki sistemin ihtiyac olursa, milletin ihtiyac olursa ve bütün bunlarn hepsinin yeri de TBMMdir. Anayasa deiiklii için de yeterli bir saynn olumas gerekir. dedi.

ONLAR SEçMLERN YAPSIN, BZM A PLANIMIZ DA B PLANIMIZ DA HAZIR

AK Parti Genel Bakanvekili Numan Kurtulmu, erken seçim tartmalarna ilikin soruya, u anda Türkiyede erken seçimi gerektirecek siyasal artlar yoktur. Erken seçim, herhangi birisi, herhangi bir parti ya da partiler isteyebilir, ama bunun bir siyasal zemininin, rasyonalitesinin, bir takm gereklerinin olmas lazm. Tabii bunun ikinci admnn olmas gerekir, yani rasyonalitesi var, bunu parlamentoda salayacak bir aritmetiin ortaya çkmas lazm. Ne rasyonalitesi vardr ne aritmetii vardr, dolaysyla erken seçim üzerinden bir tartma yapmak beyhude bir çabadr. Açkças Türkiyenin bu kadar zor sorunlarla boutuu bir ortamda vakit kaybdr diye düünüyorum. Bunun da bizim gündemimizde olmadn bir kez daha ifade etmek isterim. karln verdi.

ABD bakanlk seçimlerine yönelik öngörüsü sorulan Kurtulmu, unlar söyledi:

Amerikada kim bakan olursa olsun, Türkiye bamsz, kendi göbeini kesen, ayaklar üzerinde duran, güçlü bir bölgesel aktördür. Amerikada Ahmet oldu, Mehmet oldu bakan bizi ilgilendirmez, biz kendi programmza, kendi iimize, kendi milli hedeflerimize bakarz. Bize ne Amerikadaki seçimlerden. Türkiye, Amerikadan ya da falanca ülkeden söylenecek bir sözle idare edilecek bir ülke deildir. Hem darsnn hem Türkiyenin bunu görmesi lazm. Kim Amerikada bakan seçilecekse ona kar nasl davranacamz hesap ederiz ve bunu planlarz. Türkiye olarak Amerikan seçimlerinde kimin kazanacan belirlemek gibi ne haddimiz olabilir ne de böyle imkanmz olabilir. Onlar seçimlerini yapsn, bizim A planmz da B planmz da hazrdr.

Kurtulmu, Altan Tan ve Ayhan Bilgenin çarlarnn etkisinin ilerleyen günlerde görüleceini dile getirerek, çarnn önemli olduunu ancak biraz geciktiini düündüünü ifade etti.

TÜRKYE, ÖNLENEMEYEN BR YÜKSEL SERGLYOR

Türkiyenin köklerine döndükçe, kendisiyle bartkça, her alanda daha güçlü bir hale geldiini anlatan Kurtulmu, Bu, Türkiyenin önlenemeyen yükseliidir. savunma sanayiinde yüzde 70 civarnda bir baar ortaya koyuyoruz. Libyadaki meru hükümetle anlama yaparak Dou Akdenizde bizi sözde Sevilla haritas ile kara sularmza hapsetmek isteyenlere cevap veriyoruz. dedi.

Kurtulmu, iki kutuplu dünya sisteminin 1990l yllarn banda, sonradan kurulan yeni sistemin de çoktan çöktüünü belirterek, imdi yeni yaplanan dünyada Türkiyenin aktif olarak yerini alarak belirleyici bir unsur olduunu söyledi.

Yeniden yaplanan dünyada Türkiye olarak, bar içerisinde, adalet içerisinde, eitlikçi bir ekilde, bütün ülkelerin bamszln tanyan bir anlay içerisinde bir dünya kurulmas için mücadele ettiklerini vurgulayan Kurtulmu, Mücadelemizin esas budur. Bundan rahatszlk duyanlar da kusura bakmasnlar rahatszlk duyacaklar. Türkiye bu tezleri üzerinde önlenemeyen bir yükseli sergiliyor. diye konutu.

Kurtulmu, kimsenin hakkna, hukukuna saldrmadklarn, her ülkenin egemen eitliini, bamszln kabul ettiklerini belirterek, bütün halklarn da dünyann nimetlerinden eit bir ekilde faydalanabilmesini istediklerini aktard.

Suudi Arabistanda Türk mallarnn boykot edilmesine ilikin görüü sorulan Kurtulmu, Baz ülkelerin Türkiyeyi boykot etmesine gülüp geçiyoruz. Önce onlar bamsz bir ülke olarak durmasn örensinler. Öyle bir sihirli kürenin etrafnda gelip el tutarak aabeylerinden alacaklar desturla ayakta durmaktan vazgeçsinler. Kendi halklarnn asaleti üzerinde ayakta dursunlar. dedi.

Numan Kurtulmu, Türkiyenin demokrasisi güçlendikçe ekonomisinin de güçlendiini ve siyasal gücünün de arttn anlatarak, Eer Türkiyede demokrasi güçlenmeseydi çok açk söylüyorum, son yllarda atlm olan admlar atlmasayd, reformlar yaplmasayd, bugün ne SHAlarmz olurdu, ne tanklarmz ne de helikopterlerimiz olurdu. Bunlarn ikisi birbirine baldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git