Numan Kurtulmuş’tan ‘hukuk reformu’ mesajı: Son noktaya geldi

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanlığı’nın başta insan hakları belgesi, insan hakları eylem planı olmak üzere önemli bir paketi hazırladığını belirterek, “Bu önce Beştepe'de Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında müzakereye açıldı. Arkasından partimizde, MYK'da müzakereye açıldı. Son noktaya, olgunlaşma noktasına geldi” dedi.

Haberler 06.02.2021 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Genel Bakanvekili Kurtulmu, internet medyas temsilcileriyle bir araya geldii toplantda, günün en önemli gündem maddesinin pandemi olduunu anmsatarak, dünyann pandemi ile yeni bir döneme girdiini ve bundan sonra hiçbir eyin eskisi gibi olmayacan anlatt.

Kurtulmu, eitimden üretim tarzna, küresel lojistikten hukuk sistemine kadar birçok alanda dünyann farkl bir yaplanmaya gittiinin altn çizerek, bu dönemde dünyann küresel ve finansal yeniden yaplanma süreçlerinin yeniden tartlacan kaydetti.

Kurtulmu, Neredeyse uluslararas kurum ve kurulularn hemen hemen hiçbirisi fonksiyonlarn icra edememitir. Bunlarn yeniden gözden geçirilmesi, daha dayanmac, daha yardmlamac, daha sosyal, daha insani bir küresel sistemin kurulabilmesi için fikirler, öncesinde olduundan çok daha fazla tartlacaktr. Bu anlamda Türkiye olarak bizim bu süreçte son derece hazrlkl, son derece güçlü bir ekilde yer almamz, hem bizim menfaatlerimiz bakmndan hem de dünyann daha hakkaniyetli, daha adil bir düzene kavumas bakmndan önemli bir katk olacaktr. deerlendirmesini yapt.

Türkiyenin pandemiyle mücadeleye öncelik verirken kendi sorunlarn çözme ve önündeki frsatlar deerlendirme bakmndan da salam admlar attn vurgulayan Kurtulmu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bunlardan biri Dou Akdenizdeki Türkiyenin varlnn korunmas, Türkiyenin kendi kylarna hapsedilmesi istenen bir dönemde ileri admlar atarak, özellikle Libyann meru hükümetiyle yaplan anlama çerçevesinde Dou Akdenizde mavi vatana sahip çklmas, bununla e zamanl olarak, Dou Akdeniz ve Karadenizde hidrokarbon arama faaliyetlerini de kesintisiz bir ekilde sürdürmesi Türkiye için çok önemli bir kazançt. Hatta bu süre içinde Dou Akdeniz ile ilgili meselelerin Türkiye ve komular tartmas olmann ötesine çkartlarak, uluslararas sorunlar haline döndürülme çabalarna ramen Türkiye bu kararlln ortaya koydu. Bu kararlln Türkiyeye önümüzdeki dönemde çok

büyük bir avantaj salayacan imdiden görüyoruz.

GÜNEY KAFKASLARDA KALICI BARI çN ADIMLAR ATILDI

Kurtulmu, Karabada 30 yldr devam eden Ermeni igalinin de Azerbaycann kararll, cesareti ve feraseti, Türkiyenin de her platformda Azerbaycann hakl davasna sahip çkan tutumuyla oldukça olumlu bir ekilde sonuçlandn hatrlatt.

Azerbaycann Karabada büyük bir zafer elde ettiini vurgulayan Kurtulmu, öyle konutu:

Rusya, Türkiye, ran, Azerbaycan, Ermenistan, bölge halklar olarak, bölge milletleri olarak Güney Kafkaslarda kalc barn salanabilmesi için admlar atlmaya balanmtr. Rusya ile varlan mutabakat çerçevesinde de biliyorsunuz orada müterek bar salayacak güç harekete balamtr. Bu da Türkiye için uzun yllar boyunca konuulan önemli meselelerden birisiydi. Bu sadece Karaba topraklarnn özgürlüüne kavumas deil, ayn zamanda Kafkaslarda yeni bir dengenin kurulmas bakmndan da hayati önemde bir admd ve Türkiyenin önümüzdeki 10 yllarnda elini rahatlatacak bir admd.

Kapal Mara bölgesinin açlmamas için yaplan uluslararas baskya ramen Türkiyenin bu bölgeyi açtn hatrlatan Kurtulmu, nallah bundan sonra Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetimizin ekonomisine büyük katklar verecek bir bölge olarak oras Kuzey Kbrs halkmza hizmet edecektir. ifadelerini kulland.

SALGINLA MÜCADELE EDERKEN DER MESELELER HMAL EDLMED

Kurtulmu, pandemi sürecine ramen Türkiye içinde, Suriye ve Irakn kuzeyinde verilen etkin mücadeleyle terör örgütlerine de diz çöktürüldüünün altn çizdi.

Ayasofyann ibadete açlmasnn da bu dönemde salandn aktaran Kurtulmu, bu süreçte birçok bask, telkin ve tavsiye geldiini ifade etti.

Türkiye salgnla mücadele ederken, Zaten gündemimizin esas meselesi budur. diyerek dier meselelerin hiçbirisini ihmal etmemitir. diyen Kurtulmu, sözlerini öyle sürdürdü:

Türkiye, her birisi on yllar boyunca devam eden önemli sorunlarn çözülebilmesi için admlarn atmtr. Ayrca Yunanistan ile yeniden balayan istiari görümeler, bundan sonraki süreçlerde de Türkiyenin bu anlamda uluslararas yapc rolünü ortaya koyacaktr. Avrupa Birlii ile müterek sorunlarn çözülmesi konusundaki kararllmz ve perspektifimizle admlarn atlm olmas, Türkiyenin d politikada da elini kuvvetlendirecek bir çabadr, bir gelimedir. Bütün bunlarn hepsini sürdürerek Türkiye bir taraftan sahada varln en güçlü ekilde sürdürecek, dier tarafta masada gücünü, kuvvetini, tezlerini en açk bir ekilde ifade ederek yoluna devam ediyor. Amacmz bölgede barn salanmasdr. Amacmz hakkaniyete, adalete, insanla dair yeni bir dünyann kurulabilmesi için öncü ve sözcü olabilmektir. Bütün bunlar yaparken de içeride halkmzn daha güçlü bir ekilde bir arada olmas, dostluunu, kardeliini, birliini, beraberliini pekitirmek ve Türkiyeyi ekonomik olarak daha güçlü, politik olarak daha huzurlu, reformlarn gerçekletirmi bir ülke olarak daha huzurlu, daha demokrat bir ülke haline getirmek için mücadele ediyoruz. Ben Türkiyenin önümüzdeki dönemde önünün açk olduunu, bu kararllkla ve yek vücut olarak yolumuza devam ettiimiz takdirde Türkiyenin gerçekten güzel, aydnlk bir gelecekle kar karya kalacana inanyorum.

Numan Kurtulmutan hukuk reformu mesaj: Son noktaya geldi

REFORM SÜREC

Kurtulmu, bir taraftan sorunlar çözmeye gayret ederken, dier tarafta içeride halkn ihtiyac ve beklentisi olan, Türk toplumunu daha ileriye götürmek için gerekli ödevleri de yerine getirmeleri gerektiini söyledi.

Bunlarn banda siyasi, hukuki ve ekonomik reformlar sürecinin hzl bir ekilde gerçekletirilmesinin geldiini vurgulayan Kurtulmu, unlar söyledi:

AK Partinin 19 yllk iktidar dönemi ve Türkiyenin 70 yllk çok partili siyasi hayat tecrübesine baktmz zaman, ne zaman Türkiyede skklklar yaandysa ne zaman bir takm sorunlar gündeme geldiyse bu sorunlardan çk yolu, buna sivil ve askeri vesayet odaklaryla mücadele etmek dahil, 2002de karlatmz gibi önemli baz ekonomik krizleri amak dahil olmak üzere söylüyorum, Türkiyenin bavurduu ve sonuç ald yol reformdur. Reformlar yaparak bütün krizleri aabilmi, güçlü bir ekilde halkyla bütünleen bir iktidar olarak AK Partinin bundan sonraki süreçte de reform iradesi sahici, kalc, ciddi ve tutarl bir iradedir ve buradan asla taviz vermeden Türkiyede reformlar en ksa zamanda gerçekletireceiz.

SON NOKTAYA GELD

Adalet Bakanlnn üniversite, sivil toplum kurulular ve ilgili kiileri dinleyerek yaklak bir buçuk yldr bir hukuk reformu üzerinde çaltn belirten Kurtulmu, Bata insan haklar belgesi, insan haklar eylem plan olmak üzere önemli bir paketi hazrladlar. Bu önce Betepede Sayn Cumhurbakanmzn bakanlnda müzakereye açld. Arkasndan partimizde, MYKda müzakereye açld. Son noktaya, olgunlama noktasna geldi. Ayrca Hazine ve Maliye Bakanmz Sayn Lütfi Elvann da yapm olduu çalmalar, i dünyasndaki paydalarla müzakereler sonucu Türkiyenin ekonomik sistemine ilikin önemli bir reform paketi de son noktaya doru gelmek üzeredir. Bunlarn içeriiyle ilgili tartmalar yaplacak, dier konularla ilgili olgunlamalar salandktan sonra Sayn Cumhurbakanmz bunlar kamuoyuyla paylaacaktr. ifadelerini kulland.

Reform sözü gündeme geldiinden bu yana bundan rahatszlk duyan baz çevrelerin olduunu vurgulayan Kurtulmu, ne zaman Türkiyede reformdan, demokratiklemeden, halkn taleplerinin daha ileriye tanmasndan bahsedilse birilerinin, birtakm çevrelerin bu reformun gerçeklememesi için elinden geleni ortaya koyduunu dile getirdi.

Kurtulmu, ayrca muhalefet tarafndan gelen baz eletirilerin de haksz olduunu belirterek, öyle devam etti:

Reform meselesinin onlar tarafndan anlalmadn gösteren bir tutumdur. 19 yldr iktidardasnz, ne reformu yapyorsunuz? demek reformun statik bir mesele olduunu zannetmek, reformu bir kere yaparsnz gelir geçer, bir daha üstüne dokunmasnz, zannedilen bir anlaytr bu. Bu da tam statükocu anlayn davurumudur. Reform devingen, sürekli gelien bir süreçtir. Zamann artlarna göre, milletin ihtiyaçlarna göre, eldeki siyasi imkanlarla göre gerçekletirilebilecek hususlardr. Yoksa, biz bir kere reform yaptk, geride kald deseydik, bugün çok açk söylüyorum AK Parti iktidar belki bu kadar güçlü bir ekilde ayakta kalmazd. Geçmi dönem reformlar hatrlandnda, vesayet ne zaman ortaya çksa AK Parti büyük reform iradesiyle Türkiyenin yolunu açmay baarmtr.

Kurtulmu, reform konusunda Türkiyedeki herkesin, siyasi partilerin desteini beklediklerini dile getirdi.

TAM MANASIYLA SVL, DEMOKRAT, LER, KATILIMCI ANAYASA YAPILMASININ VAKT GELD

Yeni anayasa meselesinin bir fantezi olmadn, laf olsun diye ortaya atlmadn belirten Kurtulmu, bunu on yllar boyunca siyasette tarttklarn kaydetti.

Kurtulmu, AK Parti döneminde anayasada önemli deiiklikler yapldn, Türkiyedeki 90 yllk yönetim sistemi olan parlamenter sistemin cumhurbakanl sistemine dönütüünü, askeri ve dier yüksek yarg vesayetlerin geriletilmesini salayan admlar atldn, ancak anayasada hala 1961 ve 1982 anayasasnn ruhu olduunu söyledi.

Tam manasyla sivil, tamamyla millet iradesini yanstan, Türkiyenin ihtiyaçlarna, taleplerine cevap verecek gerçekten demokrat, ileri, katlmc, kapsayc bir anayasa yaplmasnn vaktinin geldiini dile getiren Kurtulmu, öyle konutu:

Bunu Türkiyenin mutlaka yapmas gerekiyor. Sivil ve yeni bir anayasa iradesi. Anayasa tek bana AK Partinin yapaca bir ey deildir. Saymz yetseydi dahi tek bana yapmamamz gereken bir husustur, çünkü anayasa toplumsal sözlemedir. Bir partinin anayasas olmaz. Mümkün olduu kadar geni bir uzlayla, geni bir konsensusla yeni bir anayasa yapm sürecinin önünü açmak istiyoruz. Bu konuda Milliyetçi Hareket Partisinden verilen destek gibi dier partilerin de bu sürece destek olmas. u anda henüz içerik konuulmuyor ama bir sürece destek olunmasn bekliyoruz. Bu sürece destek olunmas Türkiyenin on yllar boyunca süren büyük beklentisi sivil ve çada bir anayasann demokrat, kapsayc, kuatc bir anayasann yaplmasnn da önünü açacaktr. Bu anayasa meselesi Türkiye siyaseti için de bir snavdr ayn zamanda.

Kurtulmu, reformda olduu gibi yeni anayasa konusunda da AK Partinin ciddi, samimi ve dier siyasi partilerle görümeye hazr olduunu vurgulad.

BOAZç ÜNVERSTESNDEK OLAYLAR

Numan Kurtulmu, Boaziçi Üniversitesindeki protestolarla balayan sürece deinerek, üniversitelerin çekimeyle, sürtümeyle, politik kavgalarla, örencilerin bir ekilde kamplatrlarak, kutuplatrlarak üniversitenin üniversite olma özelliinin zayflatlmasn asla istemediklerini belirtti.

Kurtulmu, Üniversitelerden beklentimiz öretim üyeleriyle, aratrmaclaryla, örencileriyle üniversite çevresinde oluan entelektüel ve ilmi çevrelerle birlikte üniversitelerimizin aratrmalarn yapmalar, bilim üretmeleri, projelerini gelitirmeleri ve uluslararas alanda çok iyi rekabet eden üniversiteler haline gelebilmeleridir. Boaziçi Üniversitesinde gündeme gelen, örenciler tarafndan balatlan bu tartmalarn bir ekilde politikaclar tarafndan yönlendirilmemesi, bu tartmann politik bir tartma haline dönütürülmemesini arzu ediyoruz, bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Kurtulmu, üniversitelerden beklentilerinin kendi alanlarnda ve dünyada yaran kurumlar haline gelmeleri olduunu, bunun yolunun da üniversitelerde sükunetin, örenciler ve öretim üyeleri arasnda huzurun salanmas olduunu anlatt.

Boaziçi Üniversitesindeki protestolar vastasyla bunun uluslararas alana tanarak Türkiyeye kar ve hükümete kar bask haline dönütürülmesine de asla rza göstermez, asla müsaade etmeyiz. diyen Kurtulmu, Türkiyeye hiç kimsenin elini sallayarak unu öyle yapn demeye hakk yoktur, haddi de yoktur. Boaziçinde örenciler de bizim örencilerimizdir. Oradaki baz marjinal gruplarn varl Boaziçindeki örencilerin tamamn balamaz. dedi.

Kurtulmu, üniversitede iyi eitim almak ve ülkeye faydal olmak, güçlü ve büyük Türkiyeyi oluturmak için katk sunmak isteyen samimi gençlerin bulunduunu, bir kaç tane marjinal grubun bu gençlerin hareketlerini yönlendirmeye kalkmasnn kabul edilemeyeceini kaydetti.

Ayn ekilde bunun baz partiler tarafndan politik bir arenaya dönütürülmesinin de kabul edilemeyeceini vurgulayan Kurtulmu, unlar söyledi:

Boaziçi protestolarnn bir ekilde uluslararas bask arac haline dönütürülmesine de asla müsaade edilmez. ster Avrupa Birliinden olsun, ister Amerika Birleik Devletlerinden olsun, ister BM nsan Haklar Yüksek Komiserliinden olsun, hangi uluslararas çevreden ve hangi ülkeden gelirse gelsin Türkiyeye parmak sallayarak insan haklar konusunda Türkiyeyi hizaya sokmaya çalanlara söylenecek çok sözümüz vardr. Bunlarn hepsinin Türkiyenin iç ilerine müdahale olduunun farkndayz. Hiç kimsenin hiçbir konuda Türkiyenin iç ilerine müdahale etmesine müsaade etmeyiz. Biz kendi meselemizi kendimiz hallederiz. Kimsenin bize ders vermeye, kimsenin bize haddimizi bildirmeye, kimsenin bize parmak sallamaya hakk da yoktur, haddi de yoktur. Hele hele Amerikadaki siyahi bir vatandan boazna basarak nefessiz kalarak ölümüne sebep olanlarn, daha üç be gün önce 9 yandaki Amerikadaki zenci bir kz çocuunun ellerini arkadan ters kelepçeyle balayarak yerlerle sürükleyenlerin, ya da Avrupada yaplan protestolarda akl almaz, ar, orantsz güç kavramnn dahi yetersiz kald ekilde müdahale edenlerin kalkp Türkiyeye bir ey söylemeye haklar yoktur.

Kurtulmu, dünyada sava suçlar ilenirken, küçük çocuklarn ellerine silah verip savaa sürüklenirken, kimyasal silahlarla insanlar öldürülürken bunlara neredeyse ses çkarmayan, clz tepkiler veren BM kurulularnn da kalkp Türkiyeye insan haklar dersi vermeye hakk olmadn kaydetti.

nsan haklar eylem plann tartan siyasi bir irade olarak bu meselede de Türkiyenin hayrna admlar atlacan dile getiren Kurtulmu, insan haklar meselesindeki admlarn zaten atldn, sabkas kabark olanlarn Türkiyeye ders verme hakk bulunmadn dile getirdi.

FOTORAF CEVABI

Kurtulmu, Gaziantep Üniversitesi ziyaretinde rektörlük makamna oturduu fotoraf konusunda bir soruya ise u karl verdi:

Gaziantepteki 10-15 dakikay geçmeyen ziyaretimizden nasl böyle bir sonuç çkardlar, bunu anlamak mümkün deil. Benim bir siyasi kimliim var, bir de öretim üyesi kimliim var. Ben 2014 ylnda Babakan Yardmcs olana kadar üniversitede ders vermeye devam ettim. Medyada -bir tanesi de Nevzat Beydir- bürokrasinin, üniversitenin içerisinde çok sayda örencim vardr. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayn Arif Özaydna yapm olduum ziyaret, siyasi bir ziyaret deildir, bütün konumalar ortadadr. 20ye yakn basn mensubu oray izlemitir ve bir kelime siyasetten bahsedilmemitir. Kald ki Arif Özaydn, benim stanbul Üniversitesi ktisat Fakültesindeki doktora örencilerimden birisidir. Ben o odaya gidip Arif Özaydn ziyaret etmekten büyük bir keyif aldm, Arif Bey de hocasn makamnda karlayan bir örenci olarak konumalarna balarken hislendi, duyguland, gözleri yaard.

Ziyaretin hoca-talebe ilikisi içerisinde yapldn belirten Kurtulmu, unlar söyledi:

Her eyi politik malzeme olarak görmek isteyenlerin hevesleri kursaklarnda kalr, buradan bir ey çkmaz. Bu, gerçekten insani durumu da politize etmeye çalan bir eydir. Orada ben ksa bir süre bulundum, konumalarm da ortadadr. Üniversitelerin asla politize edilmemesini, üniversitelerin bilim, aratrma, gelitirme yuvalar olduunu, Gaziantep Üniversitesinin de bu özelliklerini güçlendirerek Gaziantep ehriyle bütünleik bir ekilde çalmalar gerektiini anlattm. Orada bir hoca olarak bulundum. Sadece politik kimliim yok, hoca olarak da bulundum. Bir örencimin öyle bir makama gelmi olmasndan duyduum memnuniyetle o odaya gittim, Sayn Rektör Hocamz da hocasn karlam olmann verdii sevinçle, duyguyla bize yerini gösterdi. Orada kimse el pençe divan durmuyor karmzda.

Ben brakn politik ilikiler üzerinden bir hiyerari oluturmay, arkadalar da bilirler hocayken bile örencilerimle aramda en ufak bir mesafe koymamay baarm birisiyim. Buradan böyle bir politik mesele, tartma çkarmak, iktidar vurmak için Aman ne güzel elimize bir frsat geçti zannedenlere itham ederim. Bu, fevkalade kötü niyetli bir yorumdur, ufak bir ziyareti politize etme gayretidir. Meselenin asl hoca-talebe ilikisi içerisinde yaplan bir ziyarettir ve burada asla, bir kelime dahi politika konuulmamtr, bütün kaytlar ortadadr. Kald ki biz, kusura bakmasnlar üniversitelere nasl siyaset sokulduunu gayet iyi biliriz ve onlardan çok çekmi olan bir neslin temsilcileriyiz. Dolaysyla samimi bir dostluk ziyaretidir, hocann talebesini ziyaretidir, talebesinin de o sevinçle hocasn karlamas. Nihayetinde ev sahibi bize nereye otur derse oraya oturacaz. Misafir, ev sahibinin gösterdii yere oturur. Bu, bir makam igal deildir. leri güçleri, zihinleri tersine çalanlarn bu konuyu tekrar düünmeleri ve yaptklar nezaketsiz tavrlardan dolay da mahcup olmalarn dilerim.

Ana Sayfaya Git