O sınav kalkacak...

Her yıl yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin girdiği, liselere girişte kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı televizyon programında “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım. Biz TEOG’la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı” sözleri, velileri ve eğitimcileri meraka düşürdü.

Haberler 17.09.2017 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan TEOG snavlar ile ilgili çok önemli açklamalar yapt. Erdoan TEOGun kalkmasnn gerektiini bilirterek unlar söyledi;

ERDOAN NE DED?

TEOGun kaldrlmas lazm. Biz TEOGla m geldik ya. Okursun, sene içinde notlarn bellidir, bu notlarnla beraber yürürsün, gelirsin üniversite srasna girersin üniversite imtihanna, baar durumuna göre de girmen gereken yere girersin. Bindirilmi ktalara dönüyoruz ya olmaz. Ve bir de anneler babalar da çocuu kursa gönderecek, bilmem ne yapacak... Yapmamz gereken ey nedir, okullardaki seviyeyi yükseltmektir. Dedim ki hafta sonlarnda takviye dersleri verelim. Öretmenlerimize de bunun karlnda bedel ödeyelim. Gidip birilerine avanta salayalm böyle bir ey olmayacak. Bunu da Nabi Beyin döneminde balattk, ayn ekilde yürümesi lazm. Birilerini ihya etmemimin anlam yok.

PE PEE GELMELER

Erdoann TEGOla ilgili açklamas, Babakan Binali Yldrm ile Milli Eitim Bakan smet Ylmaz dün youn bir trafik içerisinde oldu. Yldrm, TEGOun kaldrlmasna ilikin hazrlanan raporun son eklini Bakan ylmazdan telefonla aldktan sonra öleden sonra, Cumhurbakan Erdoanla görütü. stanbulda bulunan Cumhurbakan Erdoan, Babakan Yldrm Beylerbeyi Saraynda kabul ederek görütü.

Cumhurbakann gündeme bomba gibi düen ve eitim öretim ylnn balamasna günler gelirken, TEOGun kaldrlmas gerektii yönündeki açklamasna, kimi uzmanlar, sistem deimeden snavn kaldrlmasnn hiçbir anlam olmadn söylerken, bazlar da TEOGun kaldrlmasn olumlu buldu. Eitimciler, u deerlendirmeyi yapt:

TEK BAINA TEOG SIKINTI YARATIYOR

Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan): Snavsz eitim sistemi mümkün deil. Deerlendirme sistemi olmak zorunda. TEOG bunun bir arac. Ama tek bana TEOG olunca sknt çkyor. Bu konuda Cumhurbakanna katlyorum. TEOG kaldrlmal ama yerine örencilerin sanatsal, sportif, kültürel, akademik baarlarn ölçebilen bir deerlendirme sistemine geçilmeli. çünkü tek bana teste dayal geçile örencileri okullara yerletirmek doru olmuyor.

RME NOTLARLA OKULLARA BAVURULUR

Hatice Ylmaz (Eitim uzman): Snavla eitim kalitesi arasnda iliki yok. Merkezi ölçme ve deerlendirme sistemi olmazsa iirme notlarla örenciler bu okullara bavurabilir. TEOGda binlerce birinci çksa da her eye ramen bilen ile bilmeyen ayrlyor. TEOG kalkarsa bugüne kadar eitimde yaplan 3 kuruluk yatrm da gider. Snav savunmuyorum ama bu sistemde snav adaleti salyor.

MAM HATPLERN BAARISIZLIK SEVYES GÖRÜLMEZ HALE GELECEK

Orhan Yldrm (Eitim- Genel Bakan): çocuklarn erken yalardan itibaren snava odaklanmalar doru deil. TEOG ve benzeri snav odakl sisteme karyz. Eit ekilde her çocuun eitim ald, gelimi ülkelerdeki gibi deerlendirme sistemi uygulanmal. Türkiyede says hzla artan özel okullarla birlikte TEOGun kaldrlmas durumunda iirme notlarla örenciler okullara bavurur. Köklü okullarn yaps bozulur. Hakszlklar ortaya çkar. Endieliyiz. çünkü imam hatip okulu mezunlarnn baar düzeyleri düük. TEOG kaldrldnda bu kez imam hatiplerin baarszlk seviyesi görülmez hale gelecek. Bu okullarna örenciler bu yolla yönlendirilmi olacak. Köklü okullarn yaps bozulacak. Adaletsizlik ortaya çkacak. iirme notlar artacak. Bunun kontrolü daha da zorlaacak. Bu fikir imam hatiplerin baarszlk durumu ortaya çktnda neden gündeme geldi? Cumhurbakan hangi eitimcilere dant? Hangi aratrmalar yapld? Bu görüün bilimsel altyaps ne?

U AN KALKARSA KAOS OLUR

smail Koncuk (Türk Eitim-Sen Genel Bakan): TEOG kaldrlmal sözü kulaa ho geliyor ama Anadolu, fen liselerine nasl örenci yerletirilecek? Okuldaki not ortalamas alnarak salkl sonuçlar ortaya çkmayacan hepimiz biliyoruz. Bu eitim sistemiyle TEOG yerine baka bir ey koymak durumundasnz. TEOG gider, SEOG gelir. u an TEOG kalkarsa kaos olur. Bir ekilde örenci seçmek durumunda kalrsnz. Cumhurbakan hayalini söylemi. Gelecek yl uygulanamaz. Gerçekçi deil. çözüm bütün örencilerin yerleecei tek lise türünü oluturmak. Okul sayn artrmak. Sürahideki suyu eit datmak.

Ana Sayfaya Git