Öğretmen akademileri açılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, gelecek yıl, öğretmen akademilerinin çok farklı kategorilerde çok farklı isimlerle beraber kurumsallaşacağını belirterek, "Hizmet içi eğitimleri bu anlamda ciddi bir revizyondan geçirmiş olacağız." dedi.

Haberler 13.06.2017 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekin, Eitim Biliim Ann (EBA) internet üzerinden yaplan canl yaynnda, 2016-2017 eitim-öretim dönemi yl sonu deerlendirmesi yapt, öretmenlerin sorularn yantlad.

Terör olaylarnda ehit düen güvenlik güçleri, öretmenler ve sivil vatandalarn yaknlarna basal dileyerek açklamalarna balayan Tekin, ehit düen 22 yandaki müzik öretmeni enay Aybüke Yalçna Allahtan rahmet diledi.

FETÖnün 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan balayan 2016-2017 eitim öretim yl içinde, mücadeleyi sürdürdüklerine iaret eden Tekin, Ailemize szan bu terör örgütü mensuplarn sistem dna itmeye çaltk. Temel mantm biz bir aile havas oluturmaya çalyoruz, bu havay bozacak, hepimizin itibaryla oynayacak, aramzdaki çürük elmalarn bir ekilde ayklanmas lazm. 15 Temmuz sonrasndaki süreçte kii olarak hem de eitim kurumu olarak bu türden bir ayklama yaadk. diye konutu.

Eitim camiasndaki aile havasn bozacak çok ciddi bir dedikodu mekanizmasnn da ilediine iaret eden Tekin, çok sayda internet sitesinde, çalma arkadalarmz hakknda çok sayda karalama kampanyalar var. Öretmen arkadalarmzdan istirham ediyorum, Bakanlkla ilgili bu tür dedikodularn hiçbirine itibar etmesinler. Açklanmas gereken bir konu olduunda gerekli duyurular yapyoruz. deerlendirmesini yapt.

Tekin sendika, siyasi parti gibi baz kesimlere pozitif ayrmclk yaplan gruplara ilikin de iddialarn bulunduunu dile getirerek, Bu Bakanlkta var olduumuz sürece bu türden bir ayrmclk asla olmayacak. Bütün benliimizle burada bir aile havas oluturulmasn temin etmeye çaltk. diye konutu.

- Öretmen akademileri

Yeni dönemde öretmenlerin hizmet içi eitimlerini daha verimli, daha ilevsel hale getirmek için baz admlar atacaklarn bildiren Tekin, özellikle öretmen akademilerinin kurulmasn çok önemsediklerini belirtti.

Tekin, öretmen akademilerine ilikin u bilgileri paylat:

Bir aksilik olmazsa önümüzdeki eitim öretim ylndan itibaren hizmet içi eitim mekanizmasn, sürecini daha akademik biçimde planlayan, öncesinde öretmen arkadalarmzn neye ihtiyaç duyduunu tespit edecek ve ardndan bu eitim sürecini yönetecek bir öretmen akademisi kavram ve kurumu üzerinde çalyoruz. Önümüzdeki yl, öretmen akademileri çok farkl kategorilerde çok farkl isimlerle beraber kurumsallam olacak. Hizmet içi eitimleri bu anlamda ciddi bir revizyondan geçirmi olacaz.

Öretmen akademilerinde, öretmenlerin kendilerini gelitirmek istedikleri alanlara yönelik taleplerini karlamaya dönük bir planlamann yaplacan ifade eden Tekin, Bu bizim için iki yönlü bir süreç. Bazen biz öretmenlerimizden faydalanyoruz, bazen biz öretmenlerimize yeni eyler sunuyoruz. dedi.

Müstear Tekin, yeni müfredatla alakal olarak formatör öretmenler eittiklerini belirterek, Yaz aylarnda da öretmenlerimize, yeni müfredat hakknda bilgilendirilecekleri bir eitim süreci söz konusu olacak. Öretmen arkadalarmzdan bu süreci iyi bir ekilde takip etmelerini ve eksikliklerin yeni müfredatta olmamas için bizimle hareket etmelerini, bize yardmc olmalarn ve bu süreci beraber yönetmeyi teklif ediyorum. Beraber yürütürsek yeni müfredatla ilgili sknt olmayacak. deerlendirmesini yapt.

- Zorunlu haller dnda alan deiiklii gündemimizde yok

Yönetmelikte var olan ekliyle alan deiikliinin neden 4 yldr uygulanmadna ilikin bir soru üzerine Tekin, bu uygulamann yeterince mezun bulunamayan alanlarda öretmen ihtiyacnn giderilmesi için hayata geçirildiini ancak u anda her alanda üniversite mezununun bulunduunu vurgulad.

Tekin, Dolaysyla kendi içimizden bu alanlara öretmen arkadalarmz kaydrmak yerine genç arkadalar milli eitim ailesine katmay tercih ediyoruz. Zorunlu haller dnda alan deiiklii gündemimizde yok. dedi.

- Asl amaç, öretmenlerin mesleki yeterliliklerini gelitirmek

Resmi Gazetede geçen hafta yaymlanan ve 2017-2023 yllarn kapsayan Öretmen Strateji Belgesine ilikin de açklamalarda bulunan Tekin, sözlerini öyle sürdürdü:

Belgenin asl ruhu öretmenlerin mesleki yeterliliklerini gelitirmek ve meslek içerisindeyken çalmalarna bir dinamizm getirmek. 4 ylda bir, alan yeterlilii olarak bir snav öngörüyoruz. Bu snavn espirisi u, öretmenlerimiz alanndaki yeni gelimeleri izleyememi olabilir. Öretmenlerimizin bu snavla tespit ettiimiz eksik kalan ksmlarn hizmet içi eitimlerle tamamlayalm, böylece öretmenlerimize bir dinamizm kazandrm olacaz. Yeni dönemde öretmenlerimizle ilgili kariyer basamaklar ile ilgili düzenlemeyi de yapacaz. Metnin ana ruhu, öretmenlerin daha iyi koullarda, daha verimli bir ekilde çalmasn temin etmek.

- Beklenti içinde olmasnlar

Sözlemeli öretmenlere e durumu tayini getirilip getirilmeyeceine ilikin bir soruyu yantlayan Tekin, bu uygulamann belli bölgelerde istihdam sknts yaanmas nedeniyle getirildiini hatrlatt. Sözlemeli öretmenlerin atandklar bölgede çalma zorunluluunun bulunduunu anmsatan Tekin, bu düzenlemenin içinde yer alan e durumu dahil hiçbir özrün kabul edilmemesi unsurunun, yasa metnine konulduunu söyledi.

MEB Müstear Tekin, Arkadalarmz, böyle bir beklenti içinde olmasnlar. E durumu sebebiyle yer deiiklikleri gündemde yok ancak u düünülebilir. Eler, öretmen ihtiyacnn youn olduu yerde bulumay arzu ederlerse bununla ilgili çalma yapabiliriz ama onun dnda atandklar bölgeden daha iyi bölgelere e durumu veya benzeri sebeplerle gelmek istemelerine scak bakmyoruz. açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git