OHAL komisyonundan 1560 iade kararı

Olağanüstü Hal dönemi bitti. Ancak OHAL İnceleme Komisyonu çalışmalara devam ediyor. Komisyon bugüne kadar 26 bin başvuruyu karara bağladı. İhraç edilen bin 560 kişi komisyon kararı ile görevlerine geri döndü. Afrin şehidi oğlu Abdullah Taha Koç'un tabutunu iki eliyle omuzladığı görüntü ile hafızalara kazınan Ahmet Koç da Komisyon kararı ile görevine iade edildi. Son yayımlanan 701 sayılı KHK ile hakkında işlem yapılanlar, Komisyona 5 Eylül 2018’e kadar başvurabilecek

Haberler 22.07.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 2 yl süren OHAL dönemi resmen sona erdi. Süreçte KHKlarla 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edilirken, çok sayda kurum ve kuruluu da kapatld. KHKlarla toplam 131 bin 922 tedbir ilemi (ihraç, rütbe sökme, kapatma vb.) gerçekletirildi. KHKlarla tesis edilen ilemlere kar bavuru mercii olarak kurulan OHAL nceleme Komisyonuna 110 bin 84 kii bavurdu.

1560 ADE KARARI

22 Aralk 2017den itibaren karar vermeye balayan Komisyon, bugüne kadar yaklak 26 bin bavuru dosyasn sonuçlandrd. Bunlarn 22 bin 440 hakknda ret karar verildi. Komisyon 1560 kamu görevlisinin bavurusunu ise kabul ederek görevlerine iadelerini salad. Yine komisyonun ön incelemesinden sonra 2 bin kii KHK ile görevlerine iade edildi.

SON KHK çN SON TARH 5 EYLÜL

Komisyon kararlar tebli edilmek üzere kiilerin en son görev yapt kurumlara teslim ediliyor. Bavurusu kabul edilen kiilerin atama ilemi, ilgisine göre Devlet Personel Bakanl ve Yükseköretim Kurulu Bakanl tarafndan yaplyor. Komisyon kararlarna kar, kararn tebliinden itibaren 60 gün içinde Ankara 19. ve 20. dare Mahkemelerinde iptal davas açlabiliyor. Son yaymlanan 701 sayl KHK ile hakknda ilem yaplanlar, Komisyona 5 Eylül 2018e kadar bavurabilecek. Bu KHK ile de 18 bin 600 kii ihraç edilmiti.

TERÖRLE LTSAKLARI YOK

Komisyonun iade kararlarnda yaplan aratrmalar sonucunda söz konusu kiilerin terör örgütleri ile iltisakl ve irtibatl olduklarna dair delil elde edilemedii belirtildi. Baz kararlar öyle;

EHT BABASI

Türkiye onu ehit olu Abdullah Taha Koçun Türk bayrana sarl tabutunu omuzlamas ile tand. Zeytin Dal Harekt kapsamnda 1083 rakml Keltepede ehit olan 8 askerden biri olan Jandarma Astsubay çavu Koçun Konya Büyükehir Belediyesinde çalan babas Ahmet Koç, 22 Kasm 2016da yaymlanan KHK ile görevinden ihraç edilmiti. te o ehit babas da Komisyon karar ile iade edilenler arasnda yer alyor.

FETÖCÜ MÜDÜR KURBANI ÖRETMEN

Bir baka karar ise FETÖcü okul müdürü kurban olan öretmene ait. Kayseride görev yapan Aysun Öretmen FETÖ ile iltisakl olduu gerekçesiyle kapatlan AktifSen üyesi diye ihraç edildi. Ancak gerçek Komisyonun incelemesi sonucunda ortaya çkt. Üyelik kaydnn Aysun öretmenin bilgisi dnda dönemin okul müdürünce yapld tespit edildi. Aysun öretmen de görevine iade edildi.

BYLOCKçU KIZ KARDE YAKMITI

Bir dier öretmen ise üzerinde kaytl cep telefonu hatlarndan birinde örgütün gizli haberleme a ByLock bulunduu gerekçesiyle ihraç edildi. Ancak bu hattnn FETÖ ile balantsn verdii ifadede itiraf eden öretmenin kz kardeince kullanld belirlendi. Bu gelime üzerine Komisyon Kütahyada görev yapan öretmenin de mesleine iadesine karar verdi.

Ana Sayfaya Git