Ömer Çelik: Düşmanımıza verilen bu destek hiçbir şekilde kabul edilemez

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin, "Sizin bu terör örgütlerine verdiğiniz destekler bize, askerimize, polisimize, sivil vatandaşımıza dönük bir saldırı olarak ortaya çıkıyor. Düşmanımıza verilen bu destek hiçbir şekilde kabul edilemez ve bunun müttefiklik bağlamında herhangi bir şekilde izah edilmesi de asla mümkün değildir" dedi.

Haberler 20.05.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Sözcüsü çelik, parti genel merkezinde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu toplantsnn ardndan gündeme dair açklamalarda bulundu. çelik, bugünlerde Finlandiya ve sveçin NATO üyeliinin tartldn belirterek, Müttefiklerimizden bazlar bata olmak üzere bir NATO üyesi olan Türkiyenin düman olan terör örgütlerine verilen askeri ve siyasi destekleri Cumhurbakanmz hem Birlemi Milletler (BM) kürsüsünden hem de baka kürsülerden yüksek sesle ifade etti. 11 Eylül olaylarndan sonra terörizm net bir ekilde küresel bir tehdit ve mücadele hedefi olarak ele alnmt. Ama Türkiyenin terörizmle mücadelesinde ayn destein verildiine hiçbir zaman ahit olmadk. Hatta Türkiye bu terör örgütleriyle en güçlü mücadeleyi verirken müttefiklerimizden bazlar buradan patriotlarn tekrar kendi ülkelerine götürdüler. Net ve açk ekilde unu söylüyoruz; sizin bu terör örgütlerine verdiiniz destekler bize, askerimize, polisimize, sivil vatandamza dönük bir saldr olarak ortaya çkyor. Dolaysyla dümanmza verilen bu destek hiçbir ekilde kabul edilemez ve bunun müttefiklik balamnda herhangi bir ekilde izah edilmesi de asla mümkün deildir. PKK, YPG terör örgütüne verilen destein, Bunlar DEAle mücadele ediyor gibi bir bahaneye oturtulmas da her ekilde ilkesiz ve gayri ahlaki bir yaklamdr. Sürekli olarak Türkiyeye Suriyenin u bölgelerinden çekilin diyenler, Türkiyenin bulunduu dier bölgelerle ilgili hiçbir tartma yapmyorlar. çünkü dier bölgelerde DEA var, oradan çekilmemizi istemiyorlar. Ama PKKy, YPGyi temizlediimiz bölgelerden çekilmemizi istiyorlar diye konutu.

YEN ÜYELKLER PRENSPLER UYGUN EKLDE ELE ALINMALI

Türkiyenin açk bir talepte bulunduunu, NATOya yeni üye olacak devletlerin her halükarda terörle ban kesmesi gerektiini vurgulayan çelik, imdi aslnda bunu, sanki NATO ittifak içindeki konsensusa karym gibi göstermeye çalyorlar. Özellikle Lüksemburg Dileri Bakannn açklamalar bu meseleyi hiçbir ekilde anlamadn gösteriyor. Tam tersine Türkiye NATO içerisindeki konsensusun korunmas bakmndan bu hassasiyetlerini dile getirmi oluyor. Hem kendi milli güvenlii açsndan dile getiriyor hem de NATO içerisindeki konsensusun korunmas bakmndan. çünkü yarn bir gün bir NATO üyesi ülke u ana kadar sveç ve Finlandiyann yapt gibi NATO üyesi olan Türkiyeyi tehdit eden bu davranlara devam ederse o zaman NATO içerisinde hiçbir karar alnmaz. Türkiye bunlar veto eder. Oy birlii ile karar alnacana göre NATO herhangi bir ekilde karar alamaz hale gelir. O sebeple batan kurallara, ilkelere, prensiplere uygun bir ekilde bu yeni üyeliklerin ele alnmas gerekir dedi.

BU TERÖR ÖRGÜTLERNE DESTEK VERMEY KESMENZ STYORUZ

Avrupa Polis Tekilatnn raporlarna göre, sveçin, Suriyenin Haseki kentinde PKK/YPG irtibat ofisi araclyla örgütün alt yap çalmalarna destek verdiine dikkat çeken çelik, öyle devam etti:

Daha da korkuncu sveç Savunma Bakan dorudan PKK/YPGnin bandaki ahsla zoom üzerinden bir toplant gerçekletirebiliyor. Sonra da, Ben sorunun ne olduunu anlamyorum, bununla ilgili Türkiye ile konumaya hazrm diyor. Sorun udur? NATO bir güvenlik örgütüdür. Bu güvenlik örgütünün en büyük mücadele alanlarndan birisi küresel terörizmdir. Ve siz dorudan bir NATO üyesi ülkenin terör hedefi olarak gösterdii terör yaplaryla bir temas içindesiniz ve onlara destek veriyorsunuz. kinci, bu örgütler sizin ülkenizin içerisinde para topluyorlar. Bu toplanan paralar silah olarak örgüte dönüyor. Ve daha sonra NATO ittifaknn en önemli ülkelerinden olan Türkiyenin askerine, polisine, sivil vatandalarna kar bir tehdit uyguluyor. Dier bir ilkesizlik ve tutarszlk udur; hem NATO içerisindeyiz hem de bize silah ambargosu uyguluyorsunuz. Böyle bir ey söz konusu olamaz, kabul edilemez. NATOnun mant Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz içindir. Eer herhangi bir ülke güvenli deilse o zaman kimsenin güvenli olmad ortaya çkacaktr. Türkiye bugüne kadar NATO içindeki görevlerini en üst düzeyde en yüksek hassasiyetle yerine getirmi devlettir. Burada bize ambargo uygulanmas gibi bir tavr ya da terör örgütlerine kar destek verilmesi gibi bir tavr kabul edilemez. Türkiye ne istiyor? deniyor. Türkiye çok basit bir ey istiyor; NATOnun içerisinde üye olanlarn da üye olmak isteyenlerin de NATOnun ilkelerine ve prensiplerine uygun olarak davranmasn istiyor. nsanla kar suç ileyen bu terör örgütlerine destek vermeyi kesmenizi istiyoruz. Bu kadar açk ve net.

PROBLEM TERÖR ÖRGÜTLERNE VERD DESTEKLER

çelik, Türkiyenin NATOdan izole olacana yönelik yorumlarla ilgili de, Bu saçma sapan yorumlarn NATOya zarar vermekten baka hiçbir manas olmayacaktr. Terör örgütleriyle ilikisini kesmesi gerekenler Türkiyenin bu itirazn bir izole olma tehdidiyle ortaya koymaya çalyorlar. Mesele son derece nettir. Türkiye prensip olarak bir devlet politikas olarak NATOnun genilemesine hiçbir zaman kar çkmad. Hatta sveç ve Finlandiyann NATO üyesi olmasyla ilgili de bir problemi olmad. Problem bugün onlarn terör örgütlerine verdii desteklerle ilgilidir. Arkadalarmz hazrlamlard. sveçte ve Finlandiyada çok çarpc fotoraflar vard. Verilen desteklerin, PKKnn buralarda yapt gösterilerin fotoraflar vard. Ama biz o paçavra görüntüleri buradan, AK Parti kürsüsünden göstermeyi uygun bulmuyoruz ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git