Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulaları sayılacak

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi'nde seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak

Haberler 22.06.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziran seçimlerinde oy verme ileminin tamamlanmasnn ardndan, önce cumhurbakan seçimine ait oy pusulalarnn saym ve dökümü yaplacak.

Türkiye, 24 Haziranda sandk bana gidecek. Cumhurbakan Seçimi ile 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263 oy kullanlacak. Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasnda sandk bana gidecek. Ancak, saat 17.00ye geldii halde, sandk banda oylarn vermek üzere bekleyen seçmenler, bakan tarafndan sayldktan sonra sra ile oylarn kullanabilecek.

Seçmenler oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasn tayan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kart, nüfus cüzdan, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen souk damgal kimlik kart, pasaport, evlenme cüzdan, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savclar ile yüksek yarg organ mensuplarna verilen mesleki kimlik kart, avukat, noter ve askeri kimlik kart gibi kimliini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeyi yannda bulunduracak. Seçmen bilgi kad gelmeyen kaytl seçmenler, bu belgelerden birisiyle oy kullanabilecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaras olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yannda ayrca seçmen bilgi kadn veya nüfus müdürlüklerince verilmi nüfus kayt örneini ibraz etmesi art olacak.

- Cep telefonuyla kabine girilmeyecek

Sandk kurulu görevlisi, seçmenin kimliini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptktan sonra birleik oy pusulas, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasn isteyecek.

Cep telefonu, fotoraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleme salayc cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme ilemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandk kuruluna braklacak.

Sandk kurulunun görev yapt yerde cep telefonu ile görüme yapmak yasak olacak. Ancak sandk kurulu bakan ve üyelerinin, görevleri gerei yapaca görümeler bu hükmün dnda tutulacak. Bu hükme aykr davranan kimseler kurul bakan tarafndan uyarlacak, bu uyarya ramen görümesini sürdüren kimse, derhal oradan çkarlacak.

Oy pusulasnda yrtk, iaret veya yaz olmamasna dikkat edilecek. Oy pusulasna baslacak mühür, tercih edilen alann dna tarlmayacak. Birleik oy pusulasnda tercih edilen alana EVET veya TERCH mührü baslacak ve mührün kurumas beklenecek. Mühürlenen yer dta kalacak ekilde oy pusulas katlanp zarfa konulacak. Seçmenler, zarf sanda attktan sonra, sandk seçmen listesinde adnn bulunduu yerin karsna imzasn atacak.

Seçmen, kapal oy verme yerinden dar çkmadkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak, oy pusulasn hazrlamak için, kapal oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul bakan tarafndan makul bir süre verilerek uyarlacak. Bu uyarya ramen kapal oy verme yerinden çkmayan seçmen, oradan çkarlacak.

- ki pusula ayn zarfa

Seçmen, cumhurbakanna ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduu iki ayr oy pusulasn ayn zarfa koyarak sanda atacak.

Birleik oy pusulasnda tercih edilen cumhurbakan aday, siyasi parti, ittifak veya bamsz aday için ayrlan bölümden dar tarmamak suretiyle TERCH veya EVET mührü baslmas gerekecek.

TERCH veya EVET mührü dnda, oy pusulasnn herhangi bir yerine imza atlmas veya iaret konulmas halinde oy geçersiz saylacak. Birleik oy pusulasndan baka, zarfa hiçbir ey konulmayacak, aksi halde kullanlan oy geçersiz olacak. Seçmene birleik oy pusulas verildikten sonra hata veya baka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleik oy pusulas verilmeyecek.

Birleik oy pusulalarnda baskda silinme veya yanllk yaplm olsa bile, hangi siyasi parti veya bamsz aday lehine kullanlm olduu mührün vurulduu yerden kesin olarak anlalan oy pusulalar geçerli saylacak. Zarfn içinden el ilan, broür ya da özel bir iaret, yaz veya ekil tayan kat veya iaret amac tayan herhangi bir madde çkmas halinde, bu zarftan çkan oy pusulalarnn hiçbiri hesaba katlmayacak.

Sandk, bu i ve ilemler tamamlandktan sonra, oy verme yerinde hazr bulunanlarn gözü önünde, sandk kurulu bakan tarafndan açlacak. Önce cumhurbakan seçimine ait oy pusulalarnn saym ve dökümü yaplacak.

- Sandk alan tedbirleri

Seçim günü, sandk alannda alnacak tedbirler, seçmenlerin sandk ba ilemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandk kurulu bakannn çard zabta kuvvetleri dnda zabta amir ve memurlar ile resmi üniforma giymi kimseler ve silah tayanlar sandk alanna giremeyecek. Oy verme ilemi srasnda gebeler, hastalar, engelliler ve yallara öncelik tannacak.

Sandk banda seçmene, verecei oy hakknda hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarn kullandktan sonra sandk bandan ayrlacak.

Ana Sayfaya Git