Önder: AYM ne bekliyor?

Tutuklu milletvekillerini hatırlatan HDP Ankara Milletvekili Önder, “AYM, cezaevindeki arkadaşlarımızın canlarına dönük bir tehdit gelişmesini mi bekliyor? Elzem olarak neyi görüyor da karar vermiyor?” diye sordu.

Haberler 22.02.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP e bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda, Meclis Grup Bakanvekili dris Baluken ve parti sözcüsü Ayhan Bilgen tutuklu olduu için, partinin Meclis grup toplantsnda bu hafta da Ankara Milletvekili Srr Süreyya Önder konutu.

Önder, HDP milletvekilleri hakknda hazrlanan iddianamelerde iddetle ilikilenmek veya iddeti tevik etmek gibi anlamlara gelebilecek hiçbir eyin olmadn söyledi. Anayasa Mahkemesinin tutuklu milletvekillerine ilikin karar almamasn eletiren Önder, AYM, cezaevindeki arkadalarmzn canlarna dönük bir tehdit gelimesini mi bekliyor? Elzem olarak neyi görüyor da, karar vermiyor? Anayasa Mahkemesine, yüksek yargya ve bütün yargçlarmza sesleniyorum; Bizim isteimizde gayrimeru bir ey yok. Bizim isteimiz tektir. Bamsz vicdannza ve adalete uygun davrann yeter dedi.

100 binin üzerinde insan ekmeinden ediliyor

Konumasna, 21 ubat Uluslararas Anadil Gününü kutlayarak balayan Önder, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin, vicdan ve adaleti dile getirdiini söyledi. Önder, kamudaki iten çkarmalarla ilgili eletiride bulundu:

Gerek yargda, gerekse bütün kamu personelinde muazzam bir kym yaanyor. Yaklak 100 binin üzerinde insan iinden, andan, ekmeinden ediliyor. Savunmas alnyor mu? Yok. Suçu varsa kendisine söyleniyor mu? Yok. Ne deniyor? Gayet my my bir yorumla, baz yanllklar olmu olabilir onun için de bir komisyon kuruyoruz. diyorlar. Efendiler, sizin için sadece baz yanllar dediiniz yüzbinlerce haneye açlk, yoksulluk ve sknt olarak yansyor.

Sorular çalmaya bile üeniyorlar

Cemaat, kamuda kendi kadrolamasn salamak için sorular çalyordu. Bunlar cemaatten daha tembel ya da daha pervasz. Sorular çalmaya bile üeniyorlar. Mülakat diye bir ey getirdiler. Yani yandalarn formalite olsun diye sorular çalmak zahmetine bile katlanmadan istedikleri kurum ve kurululara yerletirme operasyonu yapyorlar. te bütün bunlar adalet duygusunu öldüren ilerdir. Bundan sonra 40 takla atsanz ne evetinize müteri bulabilirsiniz ne kendinizin otoriter, diktatoryal hevesler içerisinde olmadnza bir tek kiiyi inandrabilirsiniz.

çarmz var ama ortada böyle bir müzakere ve diyalog yok

Muhalefete yakn aratrma irketi sahibi olan birisinin ve muhalefetten milletvekillerinin, Kürtlerin hükümetle anlama halinde olduunu söylediklerini ve kendisinin Babakan Binali Yldrm ile görütüünün iddia edildiini anmsatan Önder, öyle konutu:

Külliyen yalandr. Bir görüme de yok, böyle bir teebbüs de yoktur. Biz bu görümeyi ilkesel olarak her zaman talep ediyoruz. Diyalogdan ve müzakereden baka bir yol, demokratik siyasetten baka bir çözücü mekanizma tanmadmz defalarca deklare ettik. El altndan sanki görüülüyormu gibi yapma propagandas bu halkn süzgecinden geçmez. O mercimek kadar aklnzla bunu körükleyip durmayn. Buradan alenen ve açk bir ekilde söylüyoruz, çarmz var ama ortada böyle bir müzakere ve diyalog yok..

Ana Sayfaya Git