Oturur kitap yazardım!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Habertürk'e konuk oldu. "Sayın Erdoğan, Perinçek'in siyasi rotasına girmeseydi, ben oturur kitaplarımı yazardım" diyen Davutoğlu, AKP'den ayrılmadan önceki süreçte, akrabalarının baskılara maruz kaldığını belirtti.

Haberler 14.12.2020 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, Habertürkte katld programda gündeme ilikin açklamalarda bulundu. Türkiyede u an önemli sorunun yoksulluk ve isizlik olduunu dile getiren Davutolu, Bana sorarsanz en büyük tehlike genç isizliidir, hele hele okumu genç isizliidir. Türkiyenin birinci derecede eilmesi gereken konu istihdamdr. Gençlerin her üçünden birisi isizdir dedi.

BUZDAININ ALTINDAN BÜYÜK BR DALGA GELYOR

Hükümetin ekonomi politikalarn eletiren Davutolu unlar kaydetti: Birbirini besleyen bir sarmalla kar karyayz. çiftçilerin problemleri, tarm sektöründe daralma, esnafn skntlar. Esnaf kirasn ödeyemediini söylüyor. Bakn dorudan hibeler, borç ertelemeleri ve yeniden kredilendirme. Dünya ne yapt biliyor musunuz? Hibe verdiler, parasal genilemeye gittiler, para bastlar. Türkiyede para bast. Peki nereye gitti bu paralar? 44 milyar diye açkland dorudan destek. Nereye gitti gerisi, müteahhitlerin ödemelerine gitti. Biz korona tahvili çkarn dedik. Bunu önce kaytsz içilere, iki içilere, üç esnaflara, dört çiftçilere hibe olarak verin dedik. Onlar ise ne yaptlar biliyor musunuz? Kredilendirdiler. Kredi musluklarn açp, tekrar borçlandrdlar. Faizler yükseldi. Bu borçlandrmayla onun üzerinden kalklmas mümkün deil. Buzdann altndan büyük bir dalga geliyor.

FAZC DEDKLER BAKANLARI GÖREVE GETRDLER

Babakanlk yapt dönemde hükümeti için faizci yaktrmas yapldn söyleyen Davutolu, Sadece Lütfi Elvan deil Cevdet Ylmaz, Naci Abal, Efkan Ala da bana kar darbe yaplan hükümetin bakanlaryd. Bu arkadalarn geçmi performanslarn bilirim. Bize meydan meydan faizci deniyordu. imdi o faizci bakanlar tekrar çarlm oldu. Eer o hükümet faizci deil ise niye o hükümeti devirdiniz? diye konutu.

TTFAKA EKLENMEK çN KURULMU BR PART DELZ

Gelecek Partisinin herhangi bir ittifaka katlp katlmayacayla ilgili gelen bir soruya da cevap veren Davutolu, Gelecek Partisi herhangi bir ittifaka eklemlenmek için kurulan bir parti deildir bunun altn özellikle çiziyorum. Gelecek Partisi Türk siyasetine girerken siyasette souk sava atmosferini krmak için girdi. Gelecek Partisi cesaretle kurularak çok daha farkl alternatiflerin çkmasnn önünü açt ifadelerini kulland.

MLLETVEKLLERNN SOKAA NECEK GÜCÜ KALMADI

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine yönelik eletirilerde bulunan Davutolu, Türkiye gibi son derece toplumsal yaps çeitlenmi, bunu siyasete yanstmak isteyen ülkeler için en doru tercih parlamenter sistemdir dedi.

Temsil olarak parlamenter sistemin Bakanlk sistemine göre çok daha avantajl olduunu vurgulayan Davutolu, Halka indiinizde Muta, Düzcede bunu gördüm. Halk milletvekillerin sokaa inmemesinden ikayetçi. çünkü milletvekilinin gücü kalmad artk. Eskiden büyük vilayetler mutlaka bir bakanla temsil edilirdi. Temelde siyasetçinin görevi halk ile devlet arasnda ba kurmaktr ifadelerini kulland.

ASYA DERNLNDE GÜCÜ OLMAYANIN AVRUPA UFKU OLMAZ

Türkiyenin komularyla bark yaamas lazm diyen Davutolu öyle devam etti: Bu sorunlarn tümü Türkiyeden kaynaklanmyor. Dou Akdeniz balamnda Msrla diyalog zemininin bulunmas gerektii inancndaym. Türkiyenin demokratik, siyasi deerler, özgürlükçü demokratik ilkeler olarak bulunmas gereken yer Avrupa içindeki konumudur. Bunu empoze edilmi bir deer olarak görmüyorum, kendi kültürümüzün bir parças olarak görüyorum.

Benim de içimde bulunduu yaklam Türkiye eksen deitiriyor diye eletiri yöneltmilerdir. Asya derinliinde gücü olmayann Avrupa ufkunda yeri olmaz. Türkiye çok boyutlu d politika takip etmek zorundadr. Hiç kimseyi dlamadan. Bu mümkündür. Böyle bir politika takip eden birisi kendisine aptal olma diyen bir bakana sessiz kalmaz. Böyle bir politika takip eden kii Bakanlk seçimi ile tercihini koyup, sonra deitirmeye gitmez. Böyle tercihi olan birisi 2016da vize muafiyeti alabilecek iken 5 yl geçti alamadlar. çünkü iç siyasette ikide bir Avrupa ile gerilim yaayacaksnz, sonra da Avrupaya yakn mesajlar vereceksiniz. Artk kimse bu tür küçük ayak oyunlarna güven durmuyor.

Ana Sayfaya Git