Öztrak: Belediye başkanlarının görevden alınması kararı siyasi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevlerinden uzaklaştırılmalarına ilişkin, "Millet tarafından seçilen belediye başkanlarının görevden alınması kararı hukuki değil, siyasidir." dedi.

Haberler 20.08.2019 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Bakan Kemal Klçdarolu bakanlnda parti genel merkezinde topland.

CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, toplant sürerken yapt açklamada, millet iradesine ve sandn namusuna yeni bir saray darbesi yapldn, bundan 5 ay önce gerekli hukuki artlar yerine getirerek seçime giren ve millet iradesiyle i bana gelen Mardin, Diyarbakr ve Van büyükehir belediye bakanlarnn görevden alnarak, yerlerine bu illerin valilerinin kayyum olarak atandn söyledi.

Öztrak, Adalet Bakanlndan alnan temiz belgesi ve YSKnin yapt incelemenin ardndan belediye bakanlna aday olunabildiini anmsatarak, öyle konutu:

Bundan daha 5 ay önce adli sicili temiz olan, sarayn vesayeti altndaki YSK tarafndan adaylklar uygun görülen ve millet tarafndan seçilen bu belediye bakanlarnn görevden alnmas karar hukuki deil, siyasidir. Görevden alnan belediye bakanlar hakknda kesinlemi bir mahkeme karar ortada yoktur. Görevden alma karar idari bir karar gibi gözükse de dorudan saray tarafndan verilmitir. Bu ülkede seçime girmek serbest ama seçilmek yasak anlamna gelen bir karardr. Demokrasinin temelini oluturan hukukun üstünlüü ve seçme, seçilme hakk bu kararla bir kez daha açkça yok saylmtr. Darbe dönemlerinde ne yapldysa, bugün de o yaplmtr. Tek adam parti devleti rejiminin iktidar partisi ile devlet arasndaki snrlar nasl yok ettii bugün bir kere daha açkça görülmütür.

Öztrak, terörle mücadelenin Türkiyenin ortak, milli meselesi olduunun altn çizerek, Emperyalizme kar Kurtulu Sava meydanlarnda kurulan CHP, terörün her türlüsünü lanetler ve terörü bir insanlk suçu olarak görür. Ancak terörle mücadele gibi milli bir mesele, milli iradeye bask ve vesayet uygulamann siyasi arac haline dönütürülmemelidir. Bu, terörün deirmenine su tamak olur. deerlendirmesinde bulundu.

Seçimle gelen seçimle gider

Anayasaya göre siyasi partilerin demokratik siyasi hayatn vazgeçilmez unsurlar olduunu vurgulayan Öztrak, öyle devam etti:

CHP, kurumsal kimlikleri, siyasi anlay, dünya görüü kendisinden farkl olan partilerin ve onlara oy veren milletin hukukuna sahip çkmay, demokrasiye sahip çkmak olarak görür. CHP, adalet temelli vicdan siyaseti yapar. Buradan Adalet ve Kalknma Partisine destek veren kardelerimize seslenmek istiyoruz, bu ülkenin seçilmi Babakan Ahmet Davutolu zorla istifa ettirildiinde de sandktan çkm AK Partili belediye bakanlar istifaya zorlandnda da CHP olarak o gün de bugünkü tavrmz aynen gösterdik. Erdoann merhametsiz zulmüne her zaman kar çktk.

Faik Öztrak, Anayasann 15. maddesine göre suçluluu mahkeme kararyla saptanncaya kadar kimsenin suçlu saylamayacana iaret ederek, Demokratik meruiyetin elde kalan son kalesi ve namusu sandktr. Sandk hukukuna vurulan her darbe Türkiyeye vurulmu bir darbedir. Demokrasilerde kural son derece açktr, seçimle gelen, seçimle gider. Seçimle gelen kayyumla gidecekse, sandk anlamn kaybeder. dedi.

Bugün sanda ve seçmen iradesine sahip çkmann demokrasiye ve Türkiyeye sahip çkmak olduunu ifade eden Öztrak, millet iradesiyle inatlalmayacan 31 Marttan sonra yaananlarn açkça ortaya koyduunu söyledi.

Öztrak, CHP olarak adalet temelli vicdan siyasetinden vazgeçmeyeceklerinin altn çizerek, demokrasiden, hukukun üstünlüünden, seçme ve seçilme hakknn tam güvence altnda olmasndan yana olduklarn dile getirdi.

Genel Bakanmz gelimeleri takip ediyor

Açklamasnn ardndan CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Dou Akdenizde bütün ülkeler varken Türkiye neden yok? dedi. Dileri Bakan Mevlüt çavuolu buna Sayn Klçdarolu, Dou Akdenizde bizim ve KKTCnin haklarn koruyan Fatih, Yavuz ve Barbarosu Yunan gemisi sanyor herhalde yantn verdi. Bununla ilgili deerlendirmeniz nedir? sorusunun yöneltildii Öztrak, Bizim buradaki gemilerden haberimizin olmadn iddia edenlerin, Genel Bakanmzn ne dediini dinlemedikleri ya da ne dediini anlamak istemedikleri çok açk seçik ortada. karln verdi.

Türkiyenin daha birkaç yl önce Akdenize kys olan ülkelerin oluturduu Levant Bölgesinin ekonomik lideri olacann tartldn anmsatan Öztrak, unlar söyledi:

Eer burada gerçekten büyük bir refah art ortaya çkacaksa bunun Türkiyenin liderliinde olmas gerektii konuuluyordu. Oysa daha bu sene banda Akdenize kys olan 7 ülkenin, Kbrs, Yunanistan, srail, talya, Ürdün, Filistin ve Msrn gerçekletirdikleri Dou Akdeniz Gaz Forumunda Türkiyenin ad bile geçmiyor ama Türkiyenin gücüne, stratejik, jeostratejik önemine baktnz zaman, buradaki en etkili oyuncunun biz olmamz gerektii ortaya çkyor ama böyle deil. Biz, nerede gemimiz olduunu biliyoruz. Geç de olsa bu gemilerin buralarda aratrmaya balam olmalarn da memnuniyetle karlyoruz ama buradaki temel mesele u, ülkeler bir araya geliyor, bölgesel i birlikleri ortaya çkyor, Türkiye burada yok. Neden yok? Niye Türkiye bu toplantlarda yok? Türkiyenin biran önce bölgedeki ülkelerle barmas lazm.

Türkiyenin biran önce bu bölgede ortaya çkacak refah hareketine katkda bulunup, bu hareketten hakettii pay almas gerektiine iaret eden Öztrak, Burada gemilerimizin olduunu gayet iyi biliyoruz. Genel Bakanmz günbegün orada ne olup bittiini izliyor. Özellikle KKTCnin haklarnn savunulup savunulmadn her an takip ediyor. Biz, bir konunun altn çiziyoruz, Türkiye bu bölgede yalnz kalmtr. Bizim kar çktmz, Türkiyenin bu bölgedeki yalnzlnn dayanlmaz hafifliidir. diye konutu.

Faik Öztrak, MYK gündeminde çok sayda konunun olduunu, belediye bakanlarnn görevden alnmasnn yeni bir gündem oluturduunu belirterek, yarn MYKnn dier gündemlerine ilikin bir açklama daha yapacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git