Parti kapatmalar demokrasi ayıbı!

Kürdistani İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan siyasi partiler, HDP’nin kapatılması için açılan davanın Türkiye demokrasisine büyük bir darbe vuracağını iddia etti.

Haberler 20.03.2021 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürdistani ttifak çalma Grubu içerisinde yer alan siyasi partiler, Halklarn Demokratik Partisine (HDP) açlan kapatma davas ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolunun vekilliinin düürülmesine ilikin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkez çalma Bürosunda açklama yapt.

Açklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ebakan Berdan Öztürk, DBP E Bakanlar Saliha Aydeniz ve Keskin Bayndr, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Bakan Sinan çiftyürek, nsan ve Özgürlük Partisi (PA) Genel Bakan Yardmcs Ahmet Kaya, Azadi Partisi Genel Bakan Yardmcs Cemal Sat, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) üyesi Ozan Karda, Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (KDP-Bakur) Genel Bakan Sertaç Bucak katld. Ortak metnin Kürtçesini KKP Genel Bakan Sinan çiftyürek, Türkçesini ise DBP E Genel Bakan Saliha Aydeniz okudu.

DAVA DEMOKRASYE DARBEDR

Yargtay Cumhuriyet Basavclnn 17 Mart günü Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüünü bozmay ve ortadan kaldrmay amaçladklar iddiasyla Anayasa Mahkemesine (AYM) açt davann gerekçesinin tamamen siyasi olduunu ifade eden Aydeniz, bu davann Cumhur ittifaknn yargya olan siyasi talimatlar ve tehditleri neticesinde açldn vurgulad. Açlan davay Türkiye demokrasisine vurulan vurulan bir darbedir eklinde yorumlayan Aydeniz, konumasn öyle sürdürdü: Gergerliolunun vekilliinin düürülmesi ve HDPye açlmak istenen kapatma davasnn ayn güne rastlamas bir tesadüf deildir. 6 Milyondan fazla seçmenin iradesini temsil eden bir partiye yönelik kapatma davasnn açlmas, seçilmi belediye bakanlarnn görevden alnmas, HDPli parlamenterlerin dokunulmazlklarnn kaldrlmasna hz verilmesi; partinin E Genel Bakanlar dahil, merkez, il, ilçe yöneticilerinden binlercesinin tutuklanmas, hukukun üstünlüünün ayaklar altna alnmasdr.

KÜRT SORUNUNDA çIKMAZ SOKAK

1990lardan bu yana hükümetler yasal siyasi mücadelede srarl olan halkmzn anayasal hakk olan siyasi parti kurmalarna kar hukuku ayaklar altna alan bir sava açmtr. PAK, PSK, KKP ve TKDP partileri isimlerindeki Kürdistan kelimesinden dolay kapatlmann son aamasndadrlar. 2018 Maysta PA ve 2017 Temmuzunda PDKnin yasal partiler olarak çileri Bakanlna bavuru dilekçelerini, yürütme organ Anayasa ve hukuku çineyerek almay reddetmektedir. Ksacas Kürt sorununun siyasal, demokratik ve barçl çözümü için yasal mücadelede kararl olan bizleri hukuk d tedbir ve yasaklar ile susturmaya çalyorlar. ktidar siyasi tutumu ile, eskinin denenen ve sonuç vermeyen Kürt sorununda güvenlikçi politikasnda diretmesi, bir çkmaz sokaktr. Kürt seçmeni demokrasinin, deiim ve dönüümün önemli siyasal bir aktörüdür. 2019 Yerel Seçimlerinde deiimdeki rolü unutulmamaldr. Kürt halknn sorunlar vardr, çözümü siyasal, demokratik ve barçl yöntemlerde olduuna inandmz için yasal örgütlenmek istiyor ve mücadele ediyoruz.

Ana Sayfaya Git