Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Türkiye’ye de Erdoğan’a da yaramadı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Partili Cumhurbaşkanlığı meselesi yaramadı Türkiye’ye. İlginç bir biçimde Erdoğan’a da yaramadı. Zengin diye eleştirilen dükkan sahibi de muhtemelen iktidar partisinin sempatizanı veya oy vereniydi bakın ne kadar tuhaflık oluşmuş ki, 9 işçi çalıştıran arkadaşımız beni zenginin yanına gitmekle suçladı. Kimin kim olduğu karışmış. Partili Cumhurbaşkanlığı meselesinden Türkiye’nin behemehal vazgeçmesi gerekmektedir" dedi.

Haberler 12.08.2021 - 01:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Y Parti Genel Bakan Meral Akener, esnaf ziyaretlerine devam ettii Erzincanda gazetecilerin sorularn yantlad. Akener, yapt ziyaretlerin deerlendirmesini yaparak, bütün meselenin seçmenin velinimet olmasn salamak, kutuplatrmalar ortadan kaldrmak olduunu söyledi.

Akener, unlar söyledi:

DNLEMEYE DEVAM EDECEM

Bugün sadece dinliyorum, sizden bir sürü ey öreniyorum. Oy almaya geldiim zaman, bana veya dier siyasi partilerden gelen arkadalarma soracaksnz, bununla ilgili ne yapacaksnz diye, ona göre karar verin. Biz bunu baardmzda, bunu herkesin mecburen uyduu bir dil ve eylem haline getirdiimizde kazanan siz olacaksnz. Ben de bunu baarmak için yola çktm. Dinlemeye devam edeceim.

PARTL CUMHURBAKANLII SSTEM TÜRKYEDE SYASETN DKEY HYERARSN TAHKM ETM, YATAY HYERARSN MAHVETMTR

Akener, erken seçim konusunda vatandan algsnn nasl olduunun sorulmas üzerine u cevab verdi:

Ben iki ey söylüyorum bir Partili Cumhurbakanl meselesi yaramad Türkiyeye. lginç bir biçimde Sayn Erdoana da yaramad. Zengin diye eletirilen dükkan sahibi de muhtemelen iktidar partisinin sempatizan veya oy vereniydi bakn ne kadar tuhaflk olumu ki, 9 içi çaltran arkadamz beni zenginin yanna gitmekle suçlad. Argümanlar filan darmaduman olmu. O kadar kolay oy alnmaya allm ki, biraz durup düünmek gibi gayret lazm bunu görmedim. Kimin kim olduu karm. Partili Cumhurbakanl Sistemi Türkiyede siyasetin batan aaya dikey hiyerarisini tahkim etmi, yatay hiyerari dediimiz seçmenden, genel bakana kadar giden toplumla iç içe olan alan mahvetmi. çünkü Nasl olsa bir kiinin iki duda arasnda o her eye karar veriyor, benim düünmeye ihtiyacm yok haline dönmü. Partilisi de sempatizannn da böyle bir rehavetini gördüm. Gördüüm ey u, Sayn Erdoana da bu i zarar vermi. Seçmeni zaten çrak çkarm durumda. Partili Cumhurbakanl meselesinden Türkiyenin behemehal vazgeçmesi gerekmektedir.

VATANDA BU SSTEMDEN KURTULMAK çN BRAN EVVEL SEçM STYOR

Vatanda bu sistemden kurtulmak amaçl biran evvel seçim istiyor kulama söylüyor. Büyük bir korku var yüksek sesle barmyor insanlar. Ben gördüklerimi söylüyorum, kendi fikrimi ortaya koymu deilim. Bir tek sizden örendiklerime çözüm üretiyoruz, o çözümleri paylayoruz. Gördüüm o vatandata çok fakirleme var.

ahsma dair bir çalma yapmyorum. Öyle olsa zaten bilirsiniz, anlarsnz. Türkiyenin önünü tkamayacam dedim. Mesele Sayn Erdoana dümanlk deil, konu Sayn Erdoan da deil. Türkiyedeki konu u anda içinde bulunduumuz Partili Cumhurbakanl Sistemi. Bunun deimesi gerekiyor. Sizin oyunuzun, sizin fikrinizin, sizin düüncenizin, sizin üzerinizden rekabet edilebilmesinin yolu bu ucube sistemden kurtulunmasndan geçiyor. Bütün anketlerde de vatanda Bu ucube sistemden kurtulalm diyor. Benim önceliim bu ucube sistemden kurtuluun yolunu açmak. Onu engelleyecek hiçbir hareket içinde olmayacam. Bu netlikte söylüyorum. çünkü çocuklarmza bu Türkiyeyi brakamayz. yi gitmiyor, öncelikle sistem sorunumuz var bizim insanlar meselesi deil, kimse kimsenin düman deil.

BEKA LE LGL ELBETTE BR SORUN OLACAKTIR, OLABLECEKTR, BUNUN ÖNÜNE GEçMEMZ LAZIM

Bir gazetecinin Mülteciler konusunda ülkemizin beka sorumluluu var m? sorusunu Akener öyle yantlad:

Üç tane sorun var, birincisi 1990l yllardan itibaren Avrupann Türkiyeden istedii bir ey vard, mülteciler konusunda Türkiyenin hendek olmas. Türkiyeyi yöneten hükümetler 2002den sonraki fasla kadar hangi hükümet gelirse gelsin hiçbiri Avrupann bu hendek olma teklifine rza göstermedi. Hatta 2001de dilerinin talebi ile ben Avrupa Parlamentosuna gittim bu karar engellemek için. Sonra bu Ak Parti hükümeti 2002 ile 2007 arasndaki süreçte bu karar kabul edildi hendek olmuuz biz.

kincisi ise Suriyedeki göçmen meselesi. Suriyedeki ie biz müdahil olduk sonuçta ne oldu ne bitti kimsenin anlamad bir biçimde 4-5 milyon Suriyeli Türkiyeye geldi. Soru u, bir taraf Ensar diye alklyor, bir taraf çocuu, kendisi isiz kald için güvenlik sorunlar yaand için endieli, dümanla evrilmedi henüz endieli. imdi ne yapmak gerekiyor Suriye için iki yl evvel ben söyledim gönder beni sen gidemiyorsan ben konuaym Beer Esat ile insanlarn alsn ve biz de ona garantör olalm oraya gitsinler memleketlerinde yaamaya devam etsinler herkes kulann üstüne yatt. kincisi demografi ile alakal yarn sorun yaayacaz. Nüfusun deimesi ile ilgili beka olup olmadna kendiniz karar verin. Be yanda gelmi çocuk u anda 15 yanda, 10 yanda gelen 20 yanda burada doan çocuklar var. Ensar diye alklayanlarn yapt hiçbir ey yok. Entegrasyona yönelik yapt bir ey yok.

Üçüncüsü ise bu Afganl meselesi var. ddia u, ben henüz bunu bilmiyorum ama basndan okuduumuz iddia, Amerikan kaynaklarndan yaynlanm iddia, o da u, Biden ile Sayn Erdoann yapt anlamann neticesinde Talibana kar Amerikann yannda yer alm Afganllarn Türkiyeye getirildiine dair bir iddia var. Bakn bu bir iddia bu iddiann doru olup olmadn açklayacak olan iktidardr ve açklamaldr. Afganllar yllardr rana çalmaya gelir sonra da giderler. ran snr açt, bizim snrda hiçbir ey yok arabalara doldurulup çeitli yerlerde bu insanlar buday atar gibi dökülüyor. Bu nedirin cevab var m sizin içinizde, ben de de yok. Dileri Bakan ne olup ne bittiini açklamas lazm. Hepsini bir araya koyduumuz zaman Türkiyeye yönelik itime kakmann olabilirlii daha beka ile alakaldr. Bir demokrasinin deimesi, iki beka ile ilgili elbette bir sorun olacaktr, olabilecektir, bunun önüne geçmemiz lazm. Bu da nedir? effaflktr, doru bilgidir, açk bilgidir. Bu endienin giderilmesi yolu, iktidar açklayacak o kadar.

Ana Sayfaya Git