Partinin de namusu var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'dan dönüşte uçakta gündeme dair çok önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Yerel yönetimler ve teşkilatlar konusunda geçtiğimiz günlerde, “İstifalar yok ama olmayacak anlamına gelmez” dediniz. Belli bir rutinle mi ilerleyecek istifalar?" sorusu yöneltildi. Önemli mesajlar veren Erdoğan "Bir makama getirilirken her şey iyi güzel, ama benim metal yorgunluğu olarak dediğim durumlarda makamı boşaltılmasının istenilmesi niye yadırganıyor? Kaldı ki istifa ya da görevden ayrılma, bu davada bir sorun olarak görülmemelidir. Nitekim, bir çok arkadaşımız daha önce bir çok görevlerini bırakmışlar, sonra başka görevler almışlardır. Ama dava olarak görmez de, hasbi değil hesabi davranırsan; ‘Benim şanım var şerefim var’ dersen, kusura bakma ama, partinin şerefi herkesin şerefinin şanının çok daha önündedir" diye konuştu.

Haberler 06.10.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ran gezisi dönüünde uçakta açklamalarda bulundu. Erdoan, gündeme ilikin özetle u mesajlar verdi:

Bölgesel sorunlar noktasnda Irak ve Suriyeyi konutuk. Astana sürecine yönelik atlan admlardan sonra çatmaszlk bölgesi oluturuluyor. Üçlü mekanizma çalyor. Biz rejimi muhatap almyoruz. Türkiye, Rusya, ran olarak görüüyoruz. Bir olumsuzlua uramadan bu süreci korumak istiyoruz.

Ama maalesef son zamanlarda baz olaylar meydana geldi. Bir hastane bombaland, lml muhaliflerden ölenler oldu. 40 kii hayatn kaybetti. Ayrca Deyrizorda Bir Rus korgeneralin hayatn kaybetmesiyle olaylar yaand. Bu durum, puslu havay sevenleri memnun eder. Deiik yerlerde deiik eyler yaparlar.

YUMUAMA SNYAL YOK

Kuzey Iraktan bir yumuama sinyali alyor musunuz?

Henüz öyle bir ey almadk.

Alt seviyede olsa IKYB ile bir temas var m?

imdi bizim o tür bir temas gayretimiz yanl olur.

Neticede ne olacak? Türkiye ne bekliyor?

Netice, Barzani ve avanesi bu iten vazgeçecekler. Zaten yaptklar iin hiç bir hukuki zemini yok. Uluslararas hukuka zaten aykr. Federal parlamentodan bunu geçmesi laz bunun federal parlamentodan onay alamayaca da zaten kesin. Irak merkezi hükümeti buru resmen açklad da. Irak Anayasa Mahkemesi de referandum kararn askya alm, bunun durdurulmas gerektiine hükmetmiti. Hani mehur bir söz vardr ya: Makaram sar balar kz söyler gelin oynar.. Bunlarn hali bu.

TAKVM çNDE ADIMLAR ATILACAK

Barzani hangi adm atarsa, ne yaparsa Türkiyeyi tatmin eder?

çekilecek bu iten. Referandumu iptal edecek. Zaten yaplan iin bir geçerlilii de yok... Mesela, durumu koullar tamamen farkl olan Kosovann durumuna bakn. Kosova, u anda 114 ülke tannmasna ramen, hala Devletim diyemiyor. Kald ki Kosovay ilk tanyan ülke ABD, ikinci ülke de saniye farkyla Türkiye olmutur. Buna ramen halen Devletim diyemiyorlar. IKYBnin yapt ie ise srail dnda kimseden destek bile yok. Dolaysyla kendisinin bu ii bitirmesi lazm, baka çaresi yok. Aksi halde, belli bir takvim içerisinde admlar atmak durumunda kalacaz.

SIRADAN BR PART DELZ

Yerel yönetimler ve tekilatlar konusunda geçtiimiz günlerde, stifalar yok ama olmayacak anlamna gelmez dediniz. Belli bir rutinle mi ilerleyecek istifalar?

Biz, rutin, allm, sradan bir siyasi parti deiliz. Bizim siyasi partimiz, ayn zamanda bir davadr. Bu davaya inanm olanlar, bu davaya gönül vermi olanlar, gerektiinde genel merkeze gelir istifasn teklif eder, ondan sonra da bir baka arkadala yola devam edilebilir. Zaten istifa eden de, partiden istifa amacyla deil, bulunduu makam boaltmak için o tür bir adm atar. Tabii bunlar farkl yere çekme gayretine girenler de oluyor.

BELEDYELER çN K YÖNTEM VAR

Tabii partideki görevleri, partinin üst yönetimi, gerektiinde istifasn istemeden de alabilir. Belediyelerdeki durum tabii ki farkl. Onun iki yöntemi vardr: Partiden ihraç veya görevi ihmal veya kötüye kullanmaktan dolay yaplabilir. Tabii ki biz bu yollar denemek istemiyoruz. Eer hakikaten illerde ilçelerde bu tür skntlar varsa, tekilattan sorumlu genel bakan yardmcmz çarr görüür kendileriyle; iyi niyet içerisinde mesele çözülür. Ama olay belediye olduu zaman farkl. Ama orada da görümek suretiyle gelinen nokta budur denilebilir; ilgili bakana, istifa suretiyle o makam boaltmann kendisini de bizi de skntya düürmeyecei anlatlabilir.

MAKAM BOALTILMASINI STEMEK NEDEN YADIRGANIYOR

Bir makama getirilirken her ey iyi güzel, ama benim metal yorgunluu olarak dediim durumlarda makam boaltlmasnn istenilmesi niye yadrganyor? Kald ki istifa ya da görevden ayrlma, bu davada bir sorun olarak görülmemelidir. Nitekim, bir çok arkadamz daha önce bir çok görevlerini brakmlar, sonra baka görevler almlardr. Ama dava olarak görmez de, hasbi deil hesabi davranrsan; Benim anm var erefim var dersen, kusura bakma ama, partinin erefi herkesin erefinin annn çok daha önündedir.

SAYI BELRLENMED

Peki bu kategoride olan belediyeler belirlendi mi efendim? Say olarak, yer olarak belirlendi mi?

Hayr, öyle bir ey olmaz. Biz, olduu zaman, baz eyler önümüze geldii zaman, ona göre deerlendirmemizi yapyoruz. Allah göstermesin çok daha kötü eyler de olabilir. Kald ki 2019un martnda yerel seçimler yaplacak. Dolaysyla biz hazrlklar yaparak girmek durumundayz. Kald ki sadece bizim partimizle deil dier siyasi partilerle ilgili de içileri bakanlmza ikayetler geliyor. Basn olarak size de geliyordur...

DAHA PARTSN KURMADI

Meral Akenerin milliyetçi tabanda belli bir hareket getirecei iddialarna ne diyorsunuz?

Daha partisini bile kuramam kiileri gündeme getirmenin anlam yok.

Ana Sayfaya Git