“PYD’nin amacı büyük İsrail’in kurulmasıdır”

Dicle Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, PYD’nin de tıpkı Amerika gibi büyük İsrail projesine destek verdiğini söyledi.

Haberler 17.01.2018 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin Suriyenin kuzeyinde bulunan Afrine operasyon hazrln deerlendiren Dicle Üniversitesi Uluslararas likiler Bölümü Bakan Yrd. Doç. Dr. Hüseyin eyhanlolu, savatan önce siyasetin, diplomasinin etkili olmas gerektiini söyledi. Afrin operasyonu öncesinde Rusya, ran, Amerika ve en sonda da Esed ile görüülmesi gerektiine dikkat çeken eyhanlolu, Bunun karlnda ne alnr ne verilir bunlarn hepsi diplomasi ile olur. Afrini alrsak yurt içi karl olur. kinci bir Kobani olur mu olmaz m durumunu da iyi deerlendirmek gerekir. Türkiyenin Afrini almas stratejik anlam ifade etmiyor. PYD derinlik boyutu ile Afrinden ziyade üçgen bölgesini alm durumda Suriyenin. Uzun vadeli çatmay göze almak lazm. u anda operasyon doru deil. Bu kadar büyük bedel ödemek yerine Rusya üzerinden Suriyeyi yeni yönetim ile tutup muhaliflerin masada olaca ekilde amda olaca bir sistem savunulmal. Bunun içerisinde Kürtler de olabilir, Suriyenin bütünlüünün Türkiyenin istikrarnn lehine olabileceini düünmek gerekir. Amerikay karmza alacak durum bizim lehimize deil. Rusyaya yaplan saldrlarn arkasnda Amerika var. Bölgede büyük savalar var, oyun var. Amerika tarafndan kurgulanm, onun hedefi Suriyenin en az 3e bölünmesi. Asl ana hedef büyük srail kuruluuna engel olan durumu kaldrmak. kinci engel olarak gördüü Türkiyeyi batakla çekmeye çalyor dedi.

Amerika ve PYDnin amac büyük sraili kurmak

Mevcut istikrarn bekçisinin Türkiye olduuna dikkat çeken eyhanlolu, öyle devam etti:

am da yönetime sokaca bir sistem kurulmal. Astana zirvesi doruydu, Soçi de dorudur, Suriyede mevcut olan istikrarn bekçisi Türkiyedir. Suriyenin demokratik ülke olmasna, siyasal ülke olmasna destek olmamz lazm. Amerika PYDyi devlet yapmaya çalyor. Amerika PYDyi hep güçlendirdi. Ankara Rusya ran bir, Amerika, srail bir olmu. Afrinde Rus askeri var, Rusya ile anlalmadan tek bana girilmez. Eer girilirse, ki girilecek gibi görünüyor, bunun karl Amerikann PYDye verdii füzeler ve antitank personel tayclarna verdii silahlar ciddi riskleri göz önüne almak gerekir. Her halükarda Türkiyenin Afrini alma durumu var. Amerika büyük srailin peinde. Türkiye bunu tek bana yapamaz bölge ülkelerini de yanna almas lazm. PYDnin de amac büyük sraildir, PYDinin amac bu.

Ana Sayfaya Git