Referandumla Sınır çizilmiyor

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, yarın yapılacak bağımsızlık referandumuna saatler kala Erbil'de düzenlediği basın toplantısında, "Tüm tarafların desteğiyle referandum kararı aldık. 25 Eylül'de yani yarın,(bugün) kararımızı vereceğiz. Halkının görüşüne başvurmak çözüm için en iyi yoldur" dedi. Barzani, referandumun sınırların belirlenmesi olmadığını da ifade ederek, "Bağdat'la diyalog ve müzakereler devam edecek" dedi.

Haberler 25.09.2017 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Bakan Mesut Barzani, bugün yaplacak olan referanduma saatler kala Erbilin Priman ilçesinde kameralarn karsna geçti. Birçok televizyonun canl verdii ve ngilizce tercüme yaplan toplantda Kürtçe konuan Barzani, açklamalarda bulundu. Barzani, Irakla ilikileri iki dönemde deerlendirebileceklerini, birinci dönemin Saddam döneminde olduunu, ikinci dönemin ise 2003ten sonraki dönem olduunu ifade ederek, unlar söyledi:

Kürdistan halkna kar katliam, jenosit, faili meçhuller ve kimyasal saldrlar yaand. 4 bin 500 köyümüzü yok ettiler. Yeni, demokratik ve federal bir Irak ina etmek için çabaladk. Kürtler olmazsa, Musul, Ninova, Enbar ve Diyalada yenileceklerdi. 2003te yeni bir süreç balad. O zaman ümitliydik ve birlikte yaam kültürünün benimsendii federal bir Irakn kurulmas için çaltk. Yönetimin simalar deiti ancak, zihniyetleri deimedi. Üzerinde anlatmz devleti mezhep devletine dönütürdüler. Ortaklk hukuku uygulanmad. Anayasa çinendi ve 140 maddenin gereklilii yerine getirilmedi. Pemergeye tek fiek göndermedikleri gibi, maa ve bütçeyi de kestiler. Kürdistanllar yok sayma retoriini terk etmediler. Tüm bu sorunlarn çözümü için çok çabaladk. Ama, Badat bunu kabul etmedi. Bunlarn sonucunda çabalarmzn sonuç vermediini gördük ve tüm taraflarn desteiyle referandum karar aldk.

REFERANDUM SINIRLARIN BELRLENMES DELDR

Mesut Barzani, 25 Eylülde yani yarn referanduma giderek kararlarn vereceklerini de belirterek, Halknn görüüne bavurmak çözüm için en iyi yoldur. Ama, onlar tehdit ve emrivaki yolunu benimsemeye devam ediyorlar. Tehdit diliyle kar karya kaldk, ama bunda ne günahmz var. Bir halk kararn verecek. Jenosit ve katliamlarla kar karya kalrken, kimse ses çkarmad. u kanaate vard bamszlk felaket ve katliamlarn önüne geçecek. Referandum Kürdistan halknn görüünü ortaya koymas için birinci yoldur. Bu admdan sonra uzun soluklu bir yola girilecek. Yarn demokratik bir süreç balayacak. Referandum snrlarn belirlenmesi deildir. Badatla diyalog ve müzakereler devam edecek. Pemerge ile Irak güçlerinin DEAa kar mücadeledeki ibirlii devam edecek ama, eer onlar kabul ederse. Badata 1-2 yl gereken zaman vermeye hazrz. Asla baarsz ortakl görümek üzere Badata geri gitmeyeceiz. Bundan sonra Badat ile diyaloumuz iki iyi komu olmak esasnda olacak. ki millet arasnda bir çatma ve gerginlie asla izin vermeyeceiz. Son 25 yl gösterdi ki kimseye tehdit deiliz. Hedef; demokratik, modern ve herkesi kuatan bir devlet ina etmek. Halk yarn sukünet içinde sandklara gitsin. Referandumun uluslararas standartlara uygun bir ekilde geçmesini salayn diye konutu.

TÜRKYE VE RAN DOSTLUK ELN çEVRSE DE ELMZ UZATMAYA DEVAM EDECEZ

Basn toplantsnda gazetecilerin sorularn yantlayan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Bakan Mesut Barzani, ileride karanlk bir gelecekle karlamaktansa, her türlü riski göze alma kanaatine vardklarn, son 25 ylda Türkiye ve dünya için, bar ve istikrar kayna olduklarn da kantladklarn söyledi. Referanduma tepkilerin sertletiini ancak imdiye kadar prensipte hiçkimsenin referanduma kar olduunu duymadklarn söyleyen Barzani, Bamsz olmak istediklerinden dolay milletin cezalandrlmas doru deil. ran ve Türkiye ile dostuz, onlara dostluk elini uzatyoruz. ran ve Türkiye, dostluu geri çevirse de biz onlara dostluk elini uzatmaya devam ederiz. BM, genelde bütün olaylarda arabulucu olmay seçiyor. 26 Eylülde tepki göstermesi halinde, Iraka kar bir tepki göstermeyeceiz, onlara frsat tanyacaz. Irakn Enfal siyasetine dönmesi halinde ise, baka kararlarmz olacak dedi.

KEND TOPRAKLARIMIZDA NE TANK NE TOP GÖRDÜK

TSKnn bamszlk referandumuna mesaj olarak deerlendirelen Habur Snr Kapsndaki askeri tatbikat ile ilgili bir soru üzerine Mesut Barzani, Türkiyenin kendi topraklarnda ne yapaca bizi ilgilendirmez. Biz kendi topraklarmzda ne tank ne de top gördük. Biz Türkiyenin iç meseleleri ile deil kendi iç meselelerimiz ile ilgileniyoruz. Bunu istemeyiz ama snr kapatlrsa herkes zarar görür. Snrlarn kapatlmamasn ümit ediyoruz. çünkü herkes bundan zararl çkacak diye konutu.

Irak Babakan Abadi ile dost olduunu ve onun kalbini krmak istemediini söyleyen Barzani, Kürdistan siyasi liderlii ve Kürdistan halk, yarn referandumun yaplmasna karar verdi. Abadi ile aram iyi ve o benim dostum, onun kalbini krmak istemem. Bundan sonra Irakn komusu olduumuzu söyledim. Irakla iddet ihtimalini düünmüyoruz ve buna tahammülümüz yok. iddet sorunlar çözmüyor, sorunlar anlaarak çözmemiz lazm. Uluslararas toplumun, bir milletin bamszlna kar çkacan zannetmiyorum. Uluslararas toplum, 26snda bamszlk isteyen bir milleti izole ediyorsa, kendi bilecei i. rann, Kürdistan Bölgesine hava sahasn kapatmas kendi karardr. Ayn 26sndan sonra kimin destek çktn ve kimin kar çkacan bekleyip, göreceiz dedi.

KERKÜKTE STEYEN OY VEREBLR, STEYEN BOYKOT EDEBLR

Mesut Barzani, Kerkükte referandum yaplmasna yönelik tepkiler olduuna dair sorular üzerine ise Kerkükte referanduma kar çklmasn anlayamyorum. Kerkükte isteyen oy verebilir, isteyen boykot edebilir. Eer birileri Kerkükte pein olarak, fitne çkarmaya karar vermilerse yantlarn alacaklar. Kerkükte kkrtc olaylara kar sükunetlerini korumalar için güvenlik güçlerine talimat verildi. Baz Türkmenler karar boykot ederken, birçok Türkmen de yarn oy kullanacak. Bize saldrsalar bile biz onlara saldrmayacaz. Kerküke saldrmak çok kolay bir ey deil. Kerküke askeri müdahale gibi akl kar olmayan bir giriimin gerçekletirileceini sanmyoruz. Bölgede yeni bir savan çkmas kimin çkarna? Umarm bu aamaya gelmez, yoksa farkl bir dünya oluacak. Biz kararmz verdik, diyalog kaplarmz kapatmayacaz. Diyalog kapsn açmazsa niyeti ortaya çkacak, o zaman herkes kendi evine. Vakit çok geç art Badatn, anayasayada üzerinde anlatklarmz uygulamas için 14 yl bekledik. Artk müzakereler bamszla nasl ulaacamz üzerinde olacak dedi.

BZ HENÜZ BAIMSIZLIK LAN ETMEDK, YARIN REFERANDUM YAPACAIZ

Yaklak 2.5 saat süren basn toplantsnda gazetecilerin sorularn yantlayan Barzani, DEA saldrlarndan sonra pemergenin kurtard bölgelerin büyük bir bölümünün kendi topraklar olduunu savundu. Barzani, referandum ile ilgili Kürdistan halknn gelecei ile ilgili karar vereceini belirterek öyle konutu:

Referandum ile tartmal bölgelerin snrlar belirlenmeyecek. engal ve dier bölgelerin halk, kendi kararn verecek. Dünya ülkelerinin tavrlarnn gelecekte nasl olacan görmek istiyoruz. Dünya ülkelerinin, insani deerleri koruyan Pemergenin kanna sayg duymasn beklerdik. Dünya ülkelerinin, ehit Pemergelerin ailelerinin kaderini tayin etme hakkna kar olmasn anlayamyorum. Kürdistan halk gelecei ile ilgili karar verecek. Bu karar ile biz kimsenin topran igal etmiyoruz, hiç kimseye bir zarar vermiyoruz. Eer özgürlük ve bamszlk kötü bir ey ise, Avrupa ülkelerinde ylda bir kaç kez bunun için neden referandum yaplyor? Neden bakalar için helal, ancak Kürtler için haram? iddete asla müsaade etmeyiz. Biz henüz bamszl ilan etmedik, yarn referandum yapacaz. Uluslararas toplumun ylbanda, slam aleminin de Ramazan Bayramnda gelip bize bamszl hediye etmesini beklemeyeceiz. 100 yldr dünyann bize bamszlmz vermesini bekledik ama olmad. Bu yüzden biz kendimiz bu hakkmz elde edeceiz. Dier parçalardaki Kürtlerin sorunlarnn o ülkeler ile ve kendi artlar içerisinde çözmelerini umut ediyoruz.

Ana Sayfaya Git