Sağlıkta şiddetin engellenmesi teklifi TBMM'de

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı, sağlıkta şiddetin engellenmesine yönelik kanun teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu.

Haberler 09.04.2020 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM - AK Parti ve MHP gruplarnn ortak hazrlad, salkta iddetin engellenmesine yönelik kanun teklifi, Meclis Bakanlna sunuldu.

AK Parti Grup Bakanvekili Bülent Turan, Salk Hizmetleri Temel Kanununda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin detaylarn gazetecilerle paylat.

u anda önemli bir salk sorunuyla kar karya olunduunu söyleyen Turan, dünyann dört bir tarafnda benzer risklerin olduu bir dönemin yaandn dile getirdi.

Türkiyenin koronavirüs salgnn en az hasarla atlatmak için gece gündüz çaltn belirten Turan, Birçok örnek gösterilen ülkeden, birçok Avrupa ülkesinden çok daha önemli, hzl tedbirler alarak bu sorunun en az hasarla ülkemizden gitmesi için büyük bir çaba sarf ediyor ve sonuç alyoruz. Bu sorunu tüm tedbirlerimizle milletimizin duasyla bir an önce amak yani normal hayatmza dönmek en büyük iddiamz, en büyük duamz. dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bata olmak üzere Salk Bakan Fahrettin Koca ve dier tüm ilgililerin, konuyla ilgili muazzam performans sergilediini, önemli admlar attn ifade eden Turan, Bu savan en önünde salk çalanlarmz var. Riskin belki de en büyüünü onlar tayorlar. diye konutu.

Bu yüzden Salk Bakanlnn talebi dorultusunda, salk çalanlar için 32 bin ek personel alm, ek ödemelerin yani performans ödemelerinin en üst tavandan verilmesi gibi önemli kararlara imza atldn hatrlatan Turan, bunlarn 1 aylk maliyetin 1,5 milyar liray bulduu, çok önemli rakamlarn söz konusu olduu yatrmlar olduuna dikkati çekti.

Salk personeline, faile hizmetten kaçnma hakk

Salk çalanlarnn, taleplerini karlamann, yasama olarak görevleri olduunu belirten Turan, AK Partinin, MHP ile beraber verdii, kamuoyunun salkta iddetin engellenmesi diye bildii yasa teklifini Meclis Bakanlna ilettik. dedi.

Teklifin, yalnzca kamuda çalan salk çalanlarn deil özel salk çalanlarn da ilgilendirdiini bildiren Turan, öyle konutu:

Salkla ilgili çalma içinde olan hangi personelimiz varsa bunlarn tümünü kapsayan bir teklif. Teklife göre üç önemli ana balmz var: lki, teklifte yine kamu-özel ayrm yapmakszn tüm salk çalanlarmzn, tehdit, hakaret, yaralama, görevi erteleme suçlar söz konusu olduunda cezalar yüzde 50 orannda artrlyor. Bu suçlar, asla erteleme ve hükmün açklanmasnn ertelenmesi gibi infaza ilikin hususlara konu olmayacak. Madur personele, faile hizmetten eer baka bir kii varsa kaçnma hakk verecek. Örnein hasta iddiasndaki kii, ilk yardma geldiinde birden fazla doktor varsa ve doktorun biriyle bir polemii, kavgas, nizas, mahkemesi varsa, bu doktorumuza bir baka doktor olmas kaydyla çekilme hakk tannacak.

Turan, kamuoyunun yakndan takip ettii ve salk çalanlarnn hassaten bekledii kanun teklifini vermenin onurunu yaadklarn vurgulayarak, Tüm salkç arkadalarmzla bunu çaltk. Bugün MHP ile imza altna alp, az önce komisyona havalesi için Meclis bakanlmza vermi olduk. ifadesini kulland.

Salk çalanlar bizim için özel bir sava veriyor

Gazetecilerin sorularn da yantlayan Turan, teklifin, infaza ilikin hiçbir konu olmayaca yönündeki açklamasna açklk getirdi.

Turan, teklifin detayna ilikin soru üzerine, salk çalanlarna ilikin hakaret, tehdit, yaralama ve görevi yapmaya engel eylemlerinin olmas halinde kiiyle ilgili verilen cezann gerekçelerine baklmakszn infazn ertelenmesine gündem olmayacan belirtti.

Kiinin direkt cezaeviyle muhatap olacann altn çizen Turan, öyle devam etti:

Kii hakaret etti ya da yaralad, Ben bunu ilk defa yapyorum. Para cezas alacam. diyemeyecek. Teklifimizle, bu suçlara konu olan tüm faillerin cezaevine girmesi öngörülüyor. Herkes kymetlidir, her vatandamz bizim için önemlidir ama salk çalanlarmz u an bizim için özel bir sava veriyor, özel bir zamandan geçiyoruz. Onlara ilikin tedbirlerimizin özel olmas anlalabilir bir mesele. Yoksa hukuk sistematiini incelediimizde tabii ki tüm vatandalarmz eittir. Hepsinin infaz da cezalandrlmalar da ayn almas gerekir ama özel durumlardan geçiyoruz. Salk çalanlarmzn skntlarnn olmamas için bu adm atyoruz. Dolaysyla bu suçu ileyen kim varsa erteleme, paraya çevirme deil tam aksine cezaeviyle muhatap olma hükmü eklenmi oluyor.

Siyasi polemikten uzak baklmas gereken bir konu

TBMM Genel Kurulunun dünkü oturumunda, CHPnin salkta iddet önergesinin kabul edilmemesine ilikin soru üzerine Turan, önerge görüülürken Genel Kurul salonunda 7 CHP milletvekilinin bulunduunu söyledi.

CHP, kendi önerisini kabul etmedi ki biz onu reddetmi olalm. diyen Turan, Bir önerge verildiinde 7 kiiyle mi gelinir? Dolaysyla bu konu siyasi polemikten uzak baklmas gereken bir konu. Bu konu doktorumuzun, hemiremizin, hepimizin konusu ve tüm partilerin destei ile bu ii yapmak durumundayz. dedi.

Turan, CHPnin her hafta olduu gibi dün de yalnzca konuma hakk almak için bu önergeyi verdiini, samimi olunmas halinde Meclis Bakanlna sunduklar teklifi, görüülmekte olan teklife madde ihdas olarak eklenebileceini belirtti.

nfaz düzenlemesine madde ihdasyla ekleyelim

AK Parti Grup Bakanvekili Özlem Zenginin de dün bu yönde teklifte bulunduunu anmsatan Turan, unlar kaydetti:

Bu teklifimizi tüm partiler saduyuyla deerlendirsinler. Makul karlarlarsa ki öyle olmas gerektii kanaatindeyim, bunu infaz yasasna yani u an görüülen teklife ekleyelim. Fakat bata HDP ve CHPnin u an görüülen infaz yasannn baz bölümlerine erhi olduundan, bu kanuna bunu eklemeyi uygun görmediler. Ben bir daha çarda bulunuyorum; dünkü oylamada 7 milletvekili olan CHPli ve tüm dier partili arkadalara diyorum. Bu teklifimize makul yaklayorsanz, brakn komisyon aamasn, zaman kaybn. u an görüülmekte olan infaz yasasnn içerisine bu teklifi madde ihdas olarak ekleyelim. çünkü madde ihdas tüm partilerin imzalamas halinde söz konusu olabilir. CHPnin teklifinin uygun olmas halinde biz zaten bunu zaten eklerdik. Ceza sistematii, ceza kanunu var. Hepsini beraber çalp bu adm atmak lazm.

Ak Parti Grup Bakanvekili Turana, TBMM Salk, Aile, çalma ve Sosyal ler Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, AK Parti Karaman Milletvekili Recep eker, AK Parti Kayseri Milletvekili smail Tamer, AK Parti Nide Milletvekili Selim Gültekin, AK Parti zmir Milletvekili Necip Nasr ile AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin elik etti.

Kanun teklifiyle getirilen düzenlemeler

Üç maddelik teklife göre, kamu ve özel salk kurum ve kurulularnda görev yapan personele kar, görevleri sebebiyle ilenen, Türk Ceza Kanununda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptrmamak için direnme suçlarnda ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yar orannda artrlacak.

Söz konusu suçlarda, Türk Ceza Kanununda yer alan hapis cezasnn ertelenmesi ve Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen hükmün açklanmasnn geri braklmas hükümleri uygulanmayacak.

iddetin vuku bulduu salk kuruluunda, faile veya yaknna madurun verdii hizmeti verebilecek baka salk personeli bulunmas halinde, hizmet dier personel tarafndan verilecek.

Ana Sayfaya Git