Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, acil kullanım onayı verilen Sputnik V aşısı ve koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 01.05.2021 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Kocann açklamalarndan öne çkan balklar öyle: Salgn yönetiminde Antalya, Burdur ve Ispartann durumunu her yönüyle ele aldk. Bugün virüsün hareket alanlarn kstlayacamz, ona yaylma ans tanmamak için gayret edeceimiz sklatrlm tedbirlerin uygulanaca 17 günün ilki. Sokaa çkma kstlamasnn daha sk uyguland bu dönem öncesinde tatil beldelerine olaandan daha fazla hareketlilik gerçekleti. Bu durumun virüsün yaylmas için yeni bir frsat olmamas amacyla tedbir ve uygulamalar yerinde görmek üzere Antalyada durum deerlendirmesi yaptk.

Kstlamalarn ilk gününde vatandalarmzn çok iyi uyum gösterdiini gözlemledik.

VAKA SAYISINDA DÜÜ HIZI ARTACAK

A programmzda planlanan sevkiyat takvimiyle uyumlu olarak ve 1. doz asn olmu vatandalarmz 2. doz alarn uygulayaca güne kadar sakl tutarak alamaya devam ediyoruz. Bugün itibaryla ülkemizde 3. bir ann daha kullanmna onay verildi. Türkiye laç ve Tbbi Cihaz kurumumuz Sputnik asnn acil kullanm onayn bugün verdi. 6 ay içinde 50 milyon doz a teslim edilmesi ve ilk sevkiyatn bu ay gerçeklemesi beklenmek. Biontech as haziran sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemiz teslim edilmi olacak.

Sinovac as da yaknda planland ekilde sevk edilmeye devam edecek. Biontech asyla ilgili olarak Bilim Kurulumuzun ald 2 doz aras uygulama süresinin 6-8 haftaya çkarlmas kararnn yanl anlald görülmektedir. Bu karar bilimsel gerekçelerle alnmtr. Bu durumun ilk doz asn olup 2. dozlar için randevu alan vatandalarmz etkilenmediini açklamtm. Alternatif bir uygulama yöntemi olarak 2 doz a arasndaki sürenin uzatlmasna Bilim Kurulumuz karar vermitir. Kstlamalarla birlikte vaka saylarnda zirveyi gördüü günden bu yana önemli düü yaanmt. Düü hznn artaca öngörülmektedir.

ANTALYADA VA SAYISI YÜZDE 35 AZALDI

Antalya ve Burdur ve Isparta hakknda baz bilgiler... Antalyada her biri 3 kiiden oluan filyasyon ekip saymz 358. Antalyada son 1 haftada vaka says %35 orannda azald. Antalyada yatak doluluk oranmz %47.7, Youn bakm doluluk oran ise %66.3, Antalya hemehrilerimizin de ilgisiyle alama programn baaryla yürüten lllerimizden. 65 ya üstü vatandalarmzn Antalyada alanma oran 85. Burdurda vaka saysnda %25 orannda azalma. Youn bakm doluluk %52.9. Burdurda 65 ya üstü alama oran %83. Ispartada 311 filyasyon ekibimiz var. Vaka says son 1 haftada %35 orannda azald. Yatak doluluk oranmz 53.1, youn bakm doluluk oranmz ise 70.4. 65 ya üstü alanma oran %84. Antalya salk yatrmlar açsndan önemli bir döçneme girmtir. Bin yatakl Antalya ehir Hastanemizin inasna baladk. 150 yatakl Konyaalt Devlet Hastanesi proje çalmalarn tamamlyoruz. 300 yatakl Manavgat Devlet Hastanemizin proje çalmalarna balam bulunuyoruz. Isparta ehir Hastanemizde 4 yl vatandamza hizmet sunuyoruz. 50 yatakl Yalvaç Devlet Hastanesi ek binasnn ihalesini yapacaz. Isparta Aksu lçe Entegre hastanemizin proje çalmalarna balyoruz. 400 yatakl Burdur Devlet Hastanemizin inaatna devam ediyoruz. çavdar lçe Entegre hastanemizin ihalesini yaptk. htiyaç olan 112 acil istasyonlar, aile sal merkezi planlama projeleri devam ediyor. Yarnn bugünden daha güzel olaca inancyla var gücümüzle gayret ediyoruz. Milletçe büyük bir fedakarlk örnei gösteriyoruz. Kazanmlarn göreceimiz günlerin yakn olduunu bilmenizi isterim.

SORU CEVAP

Sputnik V as ne zaman kullanlmaya balanacak?

Sözleme 2 gün önce imzalanmt. Bugün acil kullanm onay verilmi oldu. Bu sözleme gerei 6 aylk zaman diliminde 50 milyon doz ann gelmesi planland. Önümüzdeki mays ayndan itibaren bu alarn ilk etabnn geleceini söylemek istiyorum. Önümüzdeki 1 hafta-10 gün içerisinde mays ve haziran aynda ne kadar ann gelebilecei konusu netlemi olacak.

Türkiyede mutasyon virüs vakalar artt m?

Arlkl ngiliz varyant görülmekte. Bunun dnda Güney Afrika ve Brezilya varyantn da gördüümüzü ifade etmitim. En son Hindistan varyant olarak bilinen bir varyantn 5 vakada görüldüünü ifade etmitim. Bu sayda bir art u an söz konusu deil. Mutasyonla birlikte bulacln arttn, ngiliz varyantyla %70 arttn biliyoruz. Hindistan varyant içinse 5 vakamzda gördüümüz, ciddi bir sorunlarnn olmadn, ayakta takip edildiklerini söyleyebilirim. Bu varyant yeni olduu için yakn takibe alyoruz.

AI TEDARNDE SON DURUM

Sinovac asn yaplan sözlemeyle, erken dönemde nisan ay sonu itibaryla sözleme gerei 100 milyon ann gelmesi gerekiyordu. Ama özellikle üretilen ülke kendi vatandalar için kullanmak istediinden, sözleme gerei bu a miktar gelmemi oldu. Tedarikte yaanan son günlerde olumlu gelimelerle sevkiyatn da önümüzdeki günler tekrar balayabileceini buradan söylemek istiyorum. Nisan aynda bu anlamda bir sevkiyatn olmadn ama mays aynda tedarikle ilgili olumlu gelimelerle birlikte sevk durumunun balayacan 1 hafta-10 gün içerisinde bunu da netletirip kamuoyuna bu bilgiyi vermi oluruz. Toplam Biontech ve Sinovac as olarak 6 milyon doz amz var u an, kullanlmak üzere, hazrda. 23 milyona yakn doz a yapld. lave olarak 6 milyon doz amz hazrda var. Ayrca dün Uur Hoca ile tekrar görütüümde, mays ay için 1 milyon doz daha ann geleceini, haziran için de 30 milyon doz a için sorun olmadn, bu miktarda Uur Hoca artrma için gayret içerisinde.

Ana Sayfaya Git