Sanal icra dairesi uygulaması geliyor

Yargı Reformu Stratejisine göre, icra ve iflas dairelerinin yönetim, personel ve teşkilat yapısını düzenleyen müstakil bir mevzuat hazırlanacak, yeni icra dairesi modeli yaygınlaştırılacak, sanal icra dairesi uygulamasına başlanacak.

Haberler 31.05.2019 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklanan Yarg Reformu Stratejisine göre, icra ve iflas dairelerinin yönetim, personel ve tekilat yapsn düzenleyen müstakil bir mevzuat hazrlanacak, yeni icra dairesi modeli yaygnlatrlacak, sanal icra dairesi uygulamasna balanacak

Yarg Reformu Stratejisinin Hukuk Yarglamas ile dari Yarglamann Sadeletirilmesi Etkinliinin Artrlmas amac çerçevesinde, icra ve iflas sisteminin yönetim, personel ve tekilat yaps güçlendirilecek.

cra ve iflas dairelerinin yönetim, personel ve tekilat yapsn düzenleyen müstakil bir mevzuat hazrlanacak, yeni icra dairesi modeli yaygnlatrlacak, sanal icra dairesi uygulamasna balanacak.

Adalet Bakanl Tefti Kurulu bünyesinde, adalet müfettilerinin denetim ve gözetiminde faaliyet göstermek üzere icra ve iflas sistemi meslek mensuplarnn yer ald bir denetim grubu oluturulacak, lisansl yediemin deposu uygulamasna geçilmesi ve tasfiye usulünün yeniden düzenlenmesiyle yedieminlik müessesesi slah edilecek.

Alacakl ve borçlu arasndaki hassas dengenin gözetilmesi suretiyle, icra sat sistemi yenilenecek ve takiplerde vatandalara yansyan maliyetler azaltlacak. Bu amaçla da icra harç ve masraflarnn azaltlmasna yönelik çalmalar yaplacak, sadece elektronik ortamda sat yaplmas ve gazete ilannn kaldrlmas suretiyle takip masraflar, sat süreci hzlandrlarak muhafaza ücreti ve dier masraflar azaltlacak. haleye katlm ve sat bedelini artrmak amacyla, teminat oran indirilecek.

Borçluya, haczedilen maln satma hakk tannacak.

dari yarglama sadeletirilecek

dari yarglama usulünün sadeletirilmesi ve etkinliinin artrlmas salanacak. dari uyumazlklara ilikin grup davalarda, pilot dava uygulamasna geçilecek.

dari yargda gerekçeli karar yazlmasna süre getirilecek, tek hakimle görülen dosyalarn kapsam geniletilecek.

Baz uyumazlklarda tank dinlenebilmesi salanacak, dosyann tekemmül sürecinde baz usulle ilgili ilemlerin sadeletirilmesi suretiyle daha hzl karar verilmesinin önü açlacak.

Yarg Reformu Stratejisinin Alternatif Uyumazlk çözüm Yöntemlerinin Yaygnlatrlmas amac kapsamnda, ceza uyumazlklarnda alternatif çözüm yollar gelitirilecek.

Uzlatrma öngören hükümlerin kapsam geniletilecek, suça sürüklenen çocuklara özgü uzlatrma modeli oluturulacak. Uzlatrma bürolarnn kapasiteleri artrlacak, uzlamann önemine ilikin toplumsal farkndalk artrlacak.

Ayn ekilde hukuk uyumazlklarnda alternatif çözüm yöntemleri yaygnlatrlacak. Mahkemeyle balantl alternatif uyumazlk çözüm yöntemleri gelitirilecek. Mahkeme temelli aile arabuluculuu uygulamas getirilecek.

Tüketici uyumazlklar gibi alanlarda arabulucuya bavuru, dava art olacak. Baz uyumazlklara ilikin arabuluculukta uzmanlama salanacak. Tensip zaptyla taraflar, sulhe hazrlk ilemleri hakknda daha ayrntl bilgilendirilecek.

Sulh yoluyla uyumazlklarn çözüme kavuturulmas halinde, nispi karar ve ilam harc yerine maktu harç alnacak.

Alternatif uyumazlk çözüm yöntemlerine ilikin düzenli etki analizleri yaplacak, ilgili kurum ve kurulular, meslek kurulular, akademik çevreler ve sivil toplum örgütlerinin katlmyla Alternatif Uyumazlk çözüm Yöntemleri Danma Kurulu oluturulacak.

Kamunun taraf olduu uyumazlklarda, sulh müessesesi etkili uygulanacak. dare ile birey arasndaki uyumazlklar ile farkl kurumlar arasndaki kamu hukuku ve özel hukuktan kaynaklanan uyumazlklarda, sulh müessesesine bavuru zorunluluu getirilecek.

dare bünyesindeki sulh komisyonlar yeniden yaplandrlacak, uygulama ve içtihatlarn gözetilmesi suretiyle idare aleyhine sonuçlanabilecek davalardan vazgeçme, feragat ve kanun yoluna bavurulmamas hususlarndaki uygulama gelitirilecek.

Ana Sayfaya Git