Sancar: Sınır ötesi operasyonlar bölgeyi savaş düzeninde tutma amacı taşıyor

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, parti grup toplantısındaki konuşmasında, cezaevlerindeki sistematik işkenceye ve sınır ötesi operasyonların amaçlarına dikkat çekiyor.

Haberler 20.04.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Mithat Sancar partisinin grup toplantsnda konuuyor. Sancarn konumasndan balklar öyle:

Cezaevlerinde yaanan gelimeler demokratik kamuoyunun gündemindeki acil yerini korumaya devam ediyor. Bir ülkenin gidiatn, adalet terazini görmek istiyorsanz ilk baklacak yer üphesiz cezaevleridir.

Hepten zindan rejimine dönmü bir iktidar gerçei ile kar karyayz. Bu rejim ülkeyi bir cezaevi toplumuna dönütürmek için her türlü yolu deniyor.

Ölümle sonuçlanan hak ihlalleri, hukuksuzluklar, infaz yakmalar, hasta mahpuslar ölüme terk etme politikas, tecrit cezaevlerinden balayarak tüm toplumu kuatma altna alma siyaseti eklinde karmza çkyor. Bunlar uluslararas raporlarda da açkça belirtiliyor.

CEZAEVLER SSTEMATK KENCE MEKANLARI OLMULARDIR

Ad cezaevidir ama esasnda bu meknlar sistematik ikence, keyfi cezalandrma ve snrsz kötü muamele yerleri olmulardr. Geçen hafta Silivri Cezaevinde ikence sonucu yaamn yitiren Ferhat Ylmaz için idare önce kalp krizi dedi. Sonra ölüm belgesine baktk, orada bulac hastalk diye yazlm. Ama ortaya çkan görüntüler Ferhan Ylmazn ikence sonucu katledildiini göstermektedir.

dare ikenceyi, srarla saklamaktadr. Buradan çok açk sesleniyoruz. Silivri 5 Nolu Cezaevi Müdürü derhal görevden alnmal. kenceye karan tüm görevliler hakknda ivedikle soruturma balatlmal. Biz bunun takipçisi olmaya devam edeceiz. Örnekleri sralamaya kalksam grup konumasnn tamamn bu konuya ayrmam gerekecek. Cezaevleri, ikence evleri haline gelmitir. Bu model ülkenin tamamna reva görülen sistemin özünü oluturmaktadr.

Gerçekten, hukuk, demokrasi, adalet istiyorsak buradan balamak gerekiyor. En önce ve acil olarak cezaevlerindeki bu zulüm düzenine kar yüksek sesle itirazmz dile getirmeliyiz. Birlikte mücadeleyi örgütlememiz gerekiyor.

Aksi takdirde 12 Eylülün Diyarbakr Cezaevinde balatp bütün ülkeye yaylan o zulüm, bask ve vahet rejimi yaylmaya devam ediyor.

Bu çarmz bütün hak örgütleri, demokrasi çevrelerine, muhalefet partilerinin tamamnadr. Bu düzen sadece zulme maruz kalanlarn meselesi olarak görülemez. Bu hepimizin bu günü ve gelecei meselesidir. Sesimizi yükseltelim, bu düzeni birlikte deitirelim. Direnenlerden korkuyorlar, bizlerden korkuyorlar. Korkunun eceli faydas olmayacaktr. nann bu iktidar da göndereceiz, bu düzeni mutlaka deitireceiz. te 8 Mart, ite Newroz alanlar, oradan yükselen ses mesaj veriyor.

SINIR ÖTES OPERASYONLAR BÖLGEY SAVA çNDE TUTMAYI AMAçLIYOR

Yine bir snrötesi operasyon balatld. Bunun ad apaçk sava politikalardr. Bölgeyi sava düzeni içinde tutma amacdr.

Buradan çok yönlü hesaplar var elbette bu iktidarn. Bu hesaplarn içinde ülkedeki siyaseti yeniden dizayn etme hedefi de yer alyor.

Bu ülkede siyaseti sava politikalar üzerinden dizayn etmeye çalyorlar.Dier muhalefet partilerini bu politikalar üzerinden hizaya getirmeye çalyorlar. Böylece bizim dmzda demokrasi ve bar isteyenlerin dnda herkesi sessizce bu cephede yer almaya mecbur ediyorlar. Hiç kimse bu politikalara mecbur deil.

Özellikle dier muhalefet partilerinin tarihten, geçmiten ciddi dersler çkarmasn bekliyoruz. Bu politikalarn hangi amaçlara hizmet ettiini ve ne gibi sonuçlar ürettiini görmeleri gerekiyor.

BU OYUNA GELMEYN

Her snrötesi operasyondan sonra iktidarn arkasna dizilme alkanlnn bu ülkede bu düzeni kalc hale getirmekten baka sonuç yaratmayacan bir kez daha hatrlatyoruz. Bu oyuna gelmeyin, sava politikalaryla, çözümsüzlükle gidilecek yol sefalettir, faizmin kurumsallamasdr.

Bu iktidar, ülkenin bekasn gerekçe gösteriyor, böyle propaganda yapyor, aslolan kendi bekasdr. Kendi bekas için her yola bavurabilecek bir iktidarla kar karyayz.

Ana Sayfaya Git