Sancar'dan Gara açıklaması: Bu bir katliamdır

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TSK'nin Gare operasyonu sonrası iktidarın sorumluluğuna dikkat çekti.

Haberler 17.02.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) Irakn Gare bölgesine düzenledii operasyonda 13 asker, polis ve MT görevlisinin yaamn yitirmesine ilikin Bu bir katliamdr diyen HDP E Genel Bakan Mithat Sancar, iktidara tepki gösterdi.

HDP E Genel Bakan Mithat Sancar, partisinin Mecliste düzenlenen grup toplantsnda gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu.

TSKNN GARE AçIKLAMALARI

Sözlerine, Yine ölümleri konuuyoruz, kanla kalkyoruz güne, yine aclarla iç içe yayoruz. Maalesef Kürt sorununda demokratik çözüm ve bar salanamad için yine ölümleri konumak zorunda kalyoruz diyerek balayan Sancar, TSKnin Gare operasyonu sonras yapt açklamalara dikkat çekti. Sancar, unlar söyledi:

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, günler önce balayan operasyona ilikin bilançoyu açklarken 13 Türkiye vatandann naana ulaldn söylemiti. Açklamada, katledilen insanlarla ilgili bilgiler de vard, çelikiler de. Daha sonra Malatyaya getiriliyor cenazeler ve kimlikleri Valilik tarafndan açklanyor. Bu 13 kiinin daha önce belirli aralklarla PKKnin alkoyduu askerler ve istihbarat gröevlilieri olduu ortaya çkt. Hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet diliyoruz.

BU BR KATLAMDIR

Bu bir katliamdr, uluslararas insancl hukukun ar ve vahim ihlalidir. htiyacmz olan ey hakikattir diyen Sancar, Ölümlerin nasl meydana geldiini üpheye yer brakmayacak ekilde ortaya çkarmaktr. Bu bir infaz mdr, yoksa ölümler bombardmanlarn sonucu olarak m gerçeklemitir? diye sordu. Sancar, unu peinen söyleyeyim, ölümler nasl gerçeklemi olursa olsun bu durumu kabul etmek kesinlikle mümkün deildir, biz bunu açkça knyoruz. Knamak yetmez, hakikati ortaya çkarmalyz. Ortaya çkaramazsak ne adaleti ne bar salayabiliriz dedi.

KTDARIN K ALANDAK SORUMLULUU AçIKTIR

Sancar, iktidarn operasyondaki sorumluluuna dikkat çeken bir konuma yaparak unlar kaydetti: ktidarn en az iki alandaki sorumluluu açk ve mutlaktr. Birincisi operasyonun yaplma ekli. kincisi operasyon dndaki seçeneklerin deerlendirilmemi olmasdr. Operasyonun amac kamuoyuyla paylalmad. Cumhurbakan Erdoann açklamalarndan anladm amaç ve hedef alkonulmu görevlilerin kurtarlmasym. Eer amaç bu görevlilerin kurtarlmasysa operasyon bu ekilde mi yaplmalyd? Bu artlarda bu insanlarn kurtarlmas mümkün müydü? Operasyonun baarsz olduunu Cumhurbakan Erdoan açkça söylüyor. Peki bunun bir sorumluluu yok mu? 13 insann aileleri yllardr, sevdiklerine kavumak için her yolu denediler. Bu insanlar sa kurtarmak için baka yollar vardr. Amaç insan hayatn kurtarmaksa bu yollar daha önce denenmi ve bu çerçevede baarl olmu yöntemlerdi. Bunlara bavurulabilirdi.

Daha önce de yaanan rehine ve alkonulma olaylarnda yaplan kurtarma operasyonlarnda, insan haklar örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin rolü olduu ve ölüm yaanmadna dair hatrlatmalarda bulunan Sancar, Topluma ve halka hesap vermek zorundalar. Hiçbir mercii, bu sorumluluktan kaçmay hakl gösterecek yollara bavuramaz dedi.

TSKnn Garede düzenledii harekatta hayatn kaybeden 13 asker, polis ve MT personeline ilikin açklama yapan Erdoan, kurtarmak için uratklarn ancak baaramadklarn itiraf etti.

DEMRTAIN SÖZLERN HATIRLATTI

Sancar, Elimizden geleni yaptk diyor iktidar yetkilileri. Ne yaptnz? Bunu açklamak zorundasnz diyerek, HDPye dönük operasyonlara tepki gösterdi. Sancar, unlar söyledi:

Garede bu kadar açk sorumluluu olan iktidar, bu sorumluluun üstünü örtmek için partimizi günah keçisi olarak seçiyor. Bu, yeni ve ar bir operasyondur. Bu, demokratik siyasete ve demokrasi umuduna yönelik bir operasyondur. Yeni krlmalar peinde kouyor bu iktidar. HDPnin tutumu bellidir; biz demokratik çözüm ve bar istiyoruz. Biz bu ülkede barn teminatyz. stedikleri operasyonu yapsnlar bu hedefimizden zerre amayacaz. Buradan Demirtaa da bir selam göndereyim; bu gemi o limana varacak.

Ana Sayfaya Git