Sancar'dan 'mülteci' tepkisi: Önce 'göndereceğiz' dediler, sonra ağız değiştirdiler

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, mülteci gündemine ilişkin "Önce 'göndereceğiz' dediler sonra 'sahip çıkacağız' diye ağız değiştirdiler" ifadelerini kullandı.

Haberler 11.05.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Mithat Sancar, partisinin grup toplantsnda konutu. Gündeme ilikin açklamalarda bulunan Sancar, u ifadeleri kulland:

Milyonlarca snmac ve yaadmz insani kriz Suriye iç savan tahrik eden hatta savan taraf olan yaylmac politikann bir sonucudur. Sorunlarn kaynan görmezden gelen her türlü yaklam sorunlar arlatrmaktan baka bir sonuç douramaz.

Ekonomik çöküü, enflasyonu durduramaynca göçmenlerin, snmac geri gönderilmesi üzerinden hikayeler sunulmaya çalld. ktidar önce bu politikann ban çekti. Önce göndereceiz dediler sonra sahip çkacaz diye az deitirdiler. En son AKP Genel Bakan gönüllü dönüler için gerekli imkanlarn salanaca söyledi. Saat ba karar deitiren iktidarla kar karyayz. Öyle saat ba karar deitirerek, az deitirerek yönetilecek bir mesele deildir.

Suriyeli snmaclarn geri gönderileceine dair yanda medyada her gün bir haber servis edilirken, AKP Genel Bakan birden baka bir dil kullanyor. Yanda medya da hangisine sarlacan kestiremiyor.

MUHALEFET PARTLER DE AYNI OYUNUN PARçASI

Bu büyük insani ve siyasi meseleyi öteki dümanln körükleyen biçimde günlük siyaset için araçsallatran sadece iktidar deil, dier muhalefet partileri de, veya kendilerine muhalefet partileri diyen çevreler de ayn oyunun parças durumunda. Nefret, kin, gerilim politikalarndan baka yol tanmayan anlaylar, bu politikalar snmaclar üzerinden hayata geçirmeye çalyorlar.

Bu ülkenin çözümsüz olmadn, nefret politikalarna teslim edilemeyeceini öncülük rolümüz ile herkese göstermeye devam edeceiz.

Snmaclar meselesini çözebilmek için önce yüzlemek, sebepleri görmek gerekir diyoruz. Türkiyenin Suriyedeki savaa dahil olmamas, çetelere destek vermemesi konusunda net uyarlar yaptk. Vekalet savann muhtemel sonuçlarn ortaya koyduumuz argümanlar bugün doruluu açkça kantlanm birer veri...

HEDEF GÖSTERME ÜZERNDEN YÜRÜTÜLEN HER POLTKAYA KARI çIKIYORUZ

Savatan kaçmak zorunda kalan insanlar hedefe koyarak telafi edeceklerini düünüyorlar. Böyle bir anlay kabul etmiyoruz. Nefret, dümanlk ve hedef gösterme üzerinden yürütülen her politikaya kar çkyoruz.

Bizim politikalarmzn temeli, snmac göçmen meselesinde de ayn. nsan onuru, hak temelli yaklam benimsiyor, çözümün sebepleri ortadan kaldrmaktan geçtiini söylüyoruz.

Dümansz, nefret objesi üretmeden siyaset yapamayan anlay, bu ülkeyi bugün içinde bulunduu karanla mahkum eden anlaytr. Biz bu anlay deitireceiz! Bir tek biz kalsak bile bunu savunan, srar edeceiz ama tek deiliz biliyoruz.

çözüm nedir diye sorduklarnda çözümün de bu kadar uzak ve zor olmadn anlatabiliyoruz. Geçmiten bugüne ürettiimiz raporlar var. Bugün için de çözümü ortak akl ve mücadele ile bulacaz. Bütün ilgili demokratik çevreler, STKlarla çalmalarmz yürütüyoruz.

Göçmenleri snmaclar göndermeyeceiz, gönüllülüü esas alacaz diyen iktidar, bu sorunun kayna olan sava politikalarn derinletiriyor. Sebep, savat mülteci/snmac/göçmen meselesi bunun sonucudur.

HDP, çÖZÜMÜN ADRESDR

Ülkesinde demokrasiyi savunmayan hiçbir anlayn bu sorunlar çözmesi mümkün deil. HDP tam da bu çizgiyi savunduu için çözümün adresidir. Bu iktidar, sorunlar çözemeyince, krizlerin içinde debelenince çareyi, basky artrmakta, zulmü yükseltmekte buluyor.

Kumpas davalaryla muhalifleri susturmaya, provokasyonlarla topluma korku yaymaya çalyor.

EN REZL KURMACA YARGILAMALARDAN BR

Gezi davas gözlerimizin önünde... Tarihte rastlayabileceiniz en rezil kurmaca yarglamalardan biri! Herkesin gözü önünde bir kumpas sergilendi, yalan bir yarglama yürütüldü ve ar cezalar verildi bata Kavala olmak üzere... Amaç toplumu sindirmek, itiraz iradesini yok etmek, korkuyu derinletirmek... Ama kimsenin korkaca yok. Asl korku bu politikalardan medet umanlardan! Korktuklar için daha fazla kumpas, bask, zulüm uygulamaktadrlar.

Gezi yarglamas ile ilgili dünya tarihinde en kara sayfalarda yer alan yarglamalara bakn. Onlardan bile daha kirli bir kurgu var. Gezi yarglamas dünya yarg ve hukuk tarihinde kirli kumpas, kurgu yarglamalar listelerinin en banda yer alacaktr. Bu utanç bu tezgah kuranlarn alnndan silinmeyecektir.

Bir demokratik düzeni kurmak HDPnin hedefidir ve bu iktidara kar gerçek alternatiftir.

Ana Sayfaya Git