Sarıkamış şehitleri için 50 bin kişi yürüdü

Sarıkamış Harekatı'nın 103. yılı dolayısıyla "Gençlik Şühedanın İzinde" temasıyla düzenlenen "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" etkinliği, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Haberler 08.01.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlar Bak ve Arslann yan sra birçok ilden ve yurt dndan genç yal yaklak 50 bin kii, 1. Dünya Savanda Enver Paa komutasndaki Osmanl ordusunun, Rus igali altndaki topraklar kurtarmak için balatt ve 90 bin askerin ehit olduu Sarkam Harekatnn 103. yl dolaysyla Sarkam ilçesinde bir araya geldi.

Katlmclar, sabahn erken saatlerinde, Gençlik ühedann zinde temasyla düzenlenen Türkiye ehitleriyle Yürüyor etkinliine katlmak üzere, harekat srasnda youn çatmalar yaanan, birçok askerin çatmada ya da donarak ehit dütüü Soanl ve Allahuekber Dalar arasndaki Kzlçubuk Zirvesinde topland.

Burada Kuran- Kerim okundu, tekbir ve salavatlar getirildi, ehitler için dualar edildi.

Souk havaya ramen komando timlerinin de aralarnda bulunduu binlerce kii, ellerinde Türk bayraklaryla tekbir ve salavatlar getirerek Yukar Sarkam ehitliine yürüyüe geçti.

Mehteran takmnn seslendirdii marlar eliinde süren yürüyüe bakanlar Bak ve Arslann yan sra Kars Valisi Rahmi Doan, çevre illerin valileri, kaymakamlar, Samsunda düzenlenen 2017 itme Engelliler Olimpiyatlarnda altn madalya kazanan lhan çtak, 2017 Avrupa ampiyonu Ampute Milli Futbol Takmnn kaptan Osman çakmak, milli cimnastikçiler Tutya Ylmaz ve Ferhat Arcan, milli atletler Kvlcm Kaya Salman ve Tayfur Salman ile milli güreçiler Metehan Baar ve Cenk ldem de katld.

Katlmclar, yürüyü srasnda ellerinde Türk bayraklarnn yan sra Azerbaycan ve Filistin bayraklar da tad. Yürüyüe katlan askerler Her ey vatan için eklinde tempo tutarken, vatandalar ise ehitler ölmez, vatan bölünmez slogan att.

- Dirili Erturul oyuncular da yürüyüteydi

Yürüyüte, TRT 1de yaynlanan Dirili Erturul dizisinde Adsz Bey karakterini canlandran Orhan Klç ile Abdurrahman Alp karakterini oynayan Celal Al da yer ald.

Yaklak 4,5 kilometre süren yürüyüün ardndan ulalan ehitlikte, Kuran- Kerim tilaveti sonras ehitler için dualar edildi.

Programda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Babakan Binali Yldrm ve Meclis Bakan smail Kahramann mesajlar okundu.

ehitlere sayg at yaplp Atatürk Antna çelenk sunulmasnn ardndan bir subay tarafndan Sarkam Harekatnn tarihi katlmclara anlatld.

- Solo Türk gösterisine sis engeli

Sarkamta yaplmas planlanan Solo Türk gösterisi ise Erzurum Hava Meydan Komutanlndaki youn sis nedeniyle uçaklarn kalkamamas sebebiyle iptal edildi. Bunun yerine, cuma günü ilçe üzerinde deneme uçuu yapan pilotlarn video klipleri alandakilere izletildi.

Gençlik ve Spor Bakan Bak, yürüyü sonras düzenlenen törende yapt konumada, Delikanlm, iaret aldn gün atandan, yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan, size selam getirdim Recep Tayyip Erdoandan diyerek vatandalar selamlad.

Yürüyüün 2003 ylnda Cumhurbakan Erdoann talimatyla baladn söyleyen Bak, öyle konutu:

81 ilde gençlerimiz yürüdü. Buradaki amaç, gençlerimize geçmiini hatrlatmak. Geçmiini bilmeyen, gelecee nasl salam yürüsün? Bu etkinliin daha da güçlenerek büyüdüünü görüyoruz. Bu yl 10 binler yürüdü. Sabah yukar çkarken gençlerimizin, vatandalarmzn, Türkiyenin dört bir yanndan buraya koan milletimizin gözlerindeki parlt çok manidard. Biz tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz. Ülkenin bütün köelerinden milletimiz koa koa geldi. ehitler ölmez. u anda terörle mücadelede vatan korumak için yurdun dört bir köesinde karlar, souk altnda gece, gündüz demeden mücadele eden güvenlik güçlerimize sayglarmz sunuyoruz, onlarla gurur duyuyoruz.

- Yürüyüe 50 bin kii katld

Bak, vatan için gözünü krpmadan ehit olanlar asla unutmayacaklarn belirterek, ehitlerin torunlar olarak bugün onlar andklarn ifade etti.

Etkinliin milleti daha da güçlendirdiini dile getiren Bak, Bu etkinlik milletin bayrak, millet, vatan, devlet bilincini artryor. Biz birlikte Türkiyeyiz. Bu vatan gelecee tamak için büyüyen, gelien Türkiye için ve gelecee güçlü ekilde yürümek için çalmaya devam edeceiz. Yaklak 50 bin kii bu organizasyona katld, yürüyüümüz devam ediyor. Tek yürek, tek millet olarak, büyüyen gelien Türkiye istiyoruz. ri olacaz, diri olacaz, karde olacaz birlikte Türkiye olacaz. Bu millete hiç kimse diz çöktüremeyecek, bu milletin ezann kimse susturamayacak, bu milletle kimse baa çkamayacak. Yürümeye, güçlenmeye devam edeceiz. Güçlü ekonomimizle bu corafyada var olmaya devam edeceiz. Sultan Alparslan ile buraya gelen mücadele sonsuza kadar devam edecek. diye konutu.

- Ecdat, dil, din, rk ayrm yapmadan millet olma uuruyla hareket etti

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakan Arslan ise Sarkamta donmak pahasna da olsa gözünü krpmadan ehadet erbetini içen ehitlere Allahtan rahmet diledi.

Ecdad hep yad edeceklerini ve saygyla anacaklarn aktaran Arslan, unlar söyledi:

Bin yldr bu corafyada Ebul Hasan Harakaniden balayarak bu topraklar bize vatan brakan ehitler olmak üzere içeride ve darda bataklklar kurutmak için mücadele eden, ehadet erbetini içen bütün ehitleri rahmet ve minnetle anyoruz. Bu yolda gazi olanlara da uzun ömürler diliyoruz. Ecdat, ehadet erbetini içmek için Yemen, Musul, am, Halep, Bakü ve Kafkaslardan gelmiti. Anadolu corafyasnn her yerinden gelenlerin bize braktklar önemli bir mesaj, miras vard. 103 yl önce buraya gelen ecdat; diline, dinine, rkna bakmamt, millet olma uuruyla bu topraklar bize vatan olarak brakmt.

Arslan, gençlerin bugün ühedann izinden giderken göstermi olduu milli uurun çok önemli olduunu vurgulayarak, gençlerin millet olma uurunu 15 Temmuzda da gösterdiini hatrlatt.

Arslan, unlar kaydetti:

Ülkemizi bölmek, zayf düürmek üzere sergiledikleri her oyunu bozmaya ve ördükleri çoraplar onlarn bana geçirmeye bugün olduu gibi yarn da hazrz, Silahl kuvvetlerimiz, güvenlik güçlerimiz canlar pahasna bizleri koruyorken, bizim de yapacamz, gecemizi, gündüzümüze katarak, bu ülkenin büyümesine, gelimesine, muassr medeniyetler seviyesine çkmasna hizmet etmektir. Bu gün on binlerle yürürken, genciyle yalsyla gururlanmamak, duygulanmamak mümkün deildi. Bize düen; bu gururu, duyguyu gençlere tamak gençleri bu uurla yetitirmek.

Ana Sayfaya Git