Seçim barajı düşürülüyor

AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, 'Seçim Kanunu’nda yapılacak değişikliğe ilişkin, "Dünya örneklerinde özellikle Avrupa Konseyi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin baraj değerlendirmesine baktık; '5 mi, 7 mi, 10 mu olsun' tartışması çok gerçekçi bir tartışma. Biz bunu tartışıyoruz. Genel kanaatimiz, barajın indirilmesi yönünde" dedi.

Haberler 29.05.2021 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakan Vekili Turan, partisinin uzun süredir Cumhurbakanl Hükümet Sistemine uyum kapsamnda üzerinde çalt ve seçim barajnn düürülmesini de kapsayan Seçim Kanunu hakkndaki deiiklie ilikin yol haritasn anlatt. Sistem deiiklii ile birlikte atlmas mecburi admlar olduunu kaydeden Turan, Birçok temel kanunun aslnda yeni sisteme göre revize edilmesi lazm. Bunun için partimiz bir çalma komisyonu kurdu. Benim de içinde olduum komisyonun bakanln genel bakan yardmcmz Hayati Yazc yapt. Son MYK toplantmzda da gelinen yerle ilgili tüm dünya örneklerine bakarak büyük bir sunum yapt. Bu sunumu u anda deerlendiriyoruz. Belki birkaç MYK toplantsnda deerlendirme gerekebilir dedi.

KANAATMZ BARAJIN NMES

AK Partinin, Seçim Kanununda yaplacak çalma için kurulan komisyonun dünya örneklerini incelediini aktaran Turan, Dünya örneklerinde özellikle Avrupa Konseyinin, Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin baraj deerlendirmesine bakt 5 mi, 7 mi, 10 mu olsun tartmas çok gerçekçi bir tartma. Biz bunu tartyoruz; 5 olur, 7 olur, 10 olur bunu tartyoruz. Genel kanaatimiz barajn indirilmesi konusunda. Onun dnda; dar bölge mi, daraltlm bölge mi bunlarn tartmas yaplyor. Bir bölgenin içerisinde 5 milletvekili mi olacak, 7 milletvekili mi olacak, Türkiyenin nüfusuna göre, illere göre kaç vekilin bir ilde olmas daha demokratik olur, daha uygulanr bir sistem bunu tartacaz. Cumhur ttifakmz MHP bata olmak üzere bütün partilerle bunu görüeceiz. Dünya deiiyor, bizim sistemimiz deiti, bu sisteme bal olarak da daha demokratik Siyasi Partiler Yasasn, daha demokratik benzer ana temel kanunlar yapmak görevimiz. Yüksek Seçim Kurulu yetkileri meselesi var, birçok mesele var hepsini tartmaya devam ediyoruz diye konutu.

U ANK SSTEME KIZAN PARTLERE DE YARADI

2018 seçimlerinde yasal hale getirilen seçim ittifaklarnn, seçim barajnn düürülmesi halinde uygulanp uygulanmayacana ilikin Turan, unlar kaydetti:

Türkiyede 2018e kadar seçim ittifak imkan yoktu ancak ittifak imkan olmamasna ramen partiler hülle yaparak bir anlamda farkl imkanlar zorlayarak, resmen ittifak yapmamakla beraber ayn listeden girerek, benzer admlar atarak ittifak fiilen hayata geçiriyorlard. 2018de yaplan deiiklikle artk partilerin yasal zeminde bir statü kazanarak ittifak yapma imkan verildi. Bu ittifak yapma imkan da aslnda Meclise çok büyük bir temsil olarak yansd. imdiye kadar 100 yllk cumhuriyetimizde hiç görülmeyen derecede bir yansma ve Mecliste 10dan fazla parti var, küçüklü büyüklü. Bu oran yüzde 99,3, temsil imkan var. Önceden 80leri, 70leri bulunca iyi diyordu vatanda. imdi yüzde 99un üzerinde bir temsil oran var. O yüzden yeni sistem aslnda milletimizin ruhunun, tarznn, siyaset algsnn Meclise yansmasn da salam soldu. Her ne kadar parlamenter rejimi isteyen, u anki sisteme kzan partiler varsa da onlara da yaram oldu. u an birçok küçük parti ittifaklar sayesinde Mecliste yer aldlar. O yüzden yeni dönemde de ittifaklarn devam etmesinin, daha demokratik, daha katlmc bir Meclis olmasn önemsiyoruz. Barajn dümesi ittifak bozan bir tarz deil.

TTFAKA ENGEL DURUM YOK

Barajn düürülmesinin, seçim ittifaklarn etkilemeyeceini vurgulayan Turan, Bir partinin oyu baraj asa da amasa da çok oy alsa da az oy alsa da partiler ittifak yapmay tercih edebilir. Gönülleri birdir, bak açlar birdir. Kar bloka kar güçlü olmak isteyeceklerdir. Onun için yüzde 1 oy almas, yüzde 50 oy almas arasnda baraj amakla beraber ittifaka engel bir durum yok. ttifak ayr düzenleme, bunun yannda barajn dümesi ayr bir düzenleme olacaktr dedi.

HEM ADALET HEM STKRARI TESS EDECEZ

AK Parti Grup Bakan Vekili Turan, Meclisin bu kadar partiyle temsil edilmesinin istikrar etkileyip etkileyemeyeceine ilikin ise Bu çalmalar yaplrken, tüm dünyann kabul ettii bir ifade vard Temsilde adalet, yönetimde istikrar. Öyle bir sistem olsun ki hem ülkenin istikrar salansn hem de tüm farkl kesimlerin temsil edildii bir imkan olsun. Bunu deiik ortamlarda tartm kanun koyucular. Yüzde 1 oy alan bir partinin genel bakan ile yüzde 50 oy alan bir partinin genel bakan Mecliste ayn süre hakkn isteyen, ayn yetkileri isteyen bir usulle Meclisin daha güçlü çalmasn engelleyen bir sonuç dourabilir; bunu iyi tartmak lazm. Hem adalet tesis edeceiz hem istikrar tesis edeceiz. Meclis dna baktmzda 110 tane parti var. Onun için demokrasi sadece partiyle hayata geçmez. STKs var, baka imkanlar var. O yüzden partiden baka demokratik yol yokmu gibi davranmak doru deil. Partilerin toplumda karlklar varsa kymeti var diye konutu.

Ana Sayfaya Git