Seçim barajı yüzde 7 olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afganistan açıklaması: Taliban'ın devlet yönetme noktasındaki duruşunu göreceğiz

Haberler 30.08.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Bosna Hersek ve Karada ziyareti sonras uçakta gazetecilerle sohbet etti. Bosna Hersek ve Karadaa gerçekletirdii ziyaretler çerçevesinde temaslarn tamamladn, ziyaretinin ilk dura olan Saraybosnada Bosna Hersek Devlet Bakanl Konseyi üyeleriyle bir araya geldiini dile getiren Erdoan, Bosna Hersekteki temaslarnda gerek ikili, gerek bölgesel, gerek küresel konular ve her alandaki i birliini daha da ilerletmek için birlikte atabilecek admlar konutuklarn aktard.

SORULARI YANITLADI

Erdoan, deerlendirmelerinin ardndan basn mensuplarnn sorularn da yantlad. Bir basn mensubunun Afganistanda güvenlik ve istikrarn salanmasnda Türkiyenin yeni kurulacak hükümete nasl bir destei olabilir? Bu minvalde Afganistann güvenliinin sadece Afgan halk açsndan deil, komu ülkeleri açsndan da son derece önemli olduu göz önünde bulundurulduunda, Türkiyenin öncülüünde Afganistann komular olan Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistann da dahil olduu bir süreç iletilebilir mi? sorusu üzerine Erdoan, u anda henüz Afganistanda bir hükümetin kurulmadn ve ne gibi bir getirisi götürüsü olacann belli olmadn vurgulad.

Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu: Talibann açklamalar lml ama 20 yl öncesinin açklamalaryla, imdiki açklamalar acaba örtüüyor mu? Buna baktmz zaman burada tabii tereddütler söz konusu. Burada süreci u anda bizim hassasiyetle izlememiz lazm. te bakn hiç umulmadk anda 200e yakn insan öldü. Ölenlerin içinde Taliban mensuplar da var. Edinilen istihbarata göre, tamamyla DEA Horasan deniliyor. Biz burada süreci dikkatle takip etmeliyiz. Bir defa kesinlikle Talibann devlet olma veya devlet yönetme noktasndaki duruu nedir, bunu göreceiz.

AFGANSTANIN GELECE

Biz 20 yldr Afganistana gerek altyap gerek üstyap ile ilgili olsun, her türlü destei verdik. Ama gel gör ki, mesela Afganistann kuzeyinde Taliban çok ciddi hasarlar verdi. Mesela u anda kendisi de bir Türk olan Dostum tehdit altnda olduu için Afganistandan çkmak zorunda kald. imdi bunlar tabii düündürücü. Yarn baka ne olur ne olmaz bunlar bilemeyiz. Ayn ekilde Afganistann komusu durumunda olan ülkeler, Azerbaycandan balamak suretiyle, burada Türkmenistan, öbür tarafta Krgzistan, Kazakistan, Tacikistan hep birlikte Talibann ataca olumlu admlara belki ortak olmak isterler.

LBYA GB ANLAMAK MÜMKÜN DEL

Cumhurbakan Erdoan, bir basn mensubunun Dün Türkiyenin teknik heyet dnda sivil ve askeri bütün unsurlarn Afganistandan çektiini söylediniz. Buraya Libya benzeri bir anlama ile dönme ihtimali var m? imdiden bunu konumak erken mi? Talibann Kabil Havalimannn iletilmesi noktasnda bize teklifleri var. Bu konuda henüz verilmi bir kararmz yok dediniz. Hangi artlar altnda bunu kabul ederiz. Anlama salanrsa Somali benzeri bir iletme durumu mu olur? Türkiye Afganistan krizinde ne tür bir rol oynayabilir? sorusu üzerine, Libya gibi bir anlama yapmak mümkün deil diyemem. Ayn tür bir anlamay yaparz. Yeter ki ayn ekilde karmzda bir muhatap bulalm. Eer ayn ekilde bir muhatap karmzda olursa niye öyle bir anlama yapmayalm? Bizim derdimiz problem çözmek. diye konutu.

MUHALEFETN TALBANA BAKII

Ancak Türkiyede baz kesimlerin Talibann muhatap alnmamas konusunda görüleri var. deerlendirmesi üzerine Erdoan, öyle konutu: Bizi baz kesimler ilgilendirmez. Biz kendi irademize bakacaz. Biz ne düünüyoruz, ne yapacaz ona bakarz. Türkiyenin bu baz kesimler dediiniz muhalefeti, ana muhalefeti hiçbir ekilde çözüm odakl çalmad ki Ama biz çözüm odakl çalyoruz. Talibanla ayn masaya oturulmasn diyorlar. Bir defa ayn masaya oturmadan hiçbir yerde siz bir çözüm üretemezsiniz. Mesela Dedik, Biz niçin üçüncü bir ülkeyi kalkp da aramza sokalm? Erdoan var, Erdoan davet edelim. Türkiye var, Türkiyeyi davet edelim. Onlarla biz bu ii yapalm diye basn toplantsnda açk açk söyledi. Ortada bu tür eyler de var. Ama bu konuda Türkiyenin muhalefeti, ana muhalefeti böyle bir yaklamn içerisine girmedi, girmez. Ama bizim bu noktada özgüvenimiz var. Özgüvenimizle beraber eer Türkiyeye böyle bir ey gelirse, biz de deerlendirmelerimizi yaparz. Deerlendirmelerimizi yaptktan sonra da böyle bir ie girmemiz gerekirse gireriz, girmememiz gerekirse girmeyiz.

Onlar da görmütür belki deerlendirmesi üzerine Erdoan, Belki Ama bütün bunlarn riski var. Biz imdi önceki gece itibaryla elhamdülillah bütün oradaki ekibimizi ald asker, sivil döndük. Böylece Afganistandan ekibimizi çkarm olduk. dedi.

TEK TARAFLI SUçLAMALAR

Bir gazetecinin eski ABD Bakan Donald Trumpn DEAn Horasan grubuna ilikin DEAn yüzde 100ünü devirdim. Suriyede, Irakta devirdik. imdi yeni bir DEA var. açklamasyla ilgili görüünü sormas üzerine Erdoan, Dorusu ben bu açklamay hiç doru bulmuyorum. Böyle bir ey kesinlikle söz konusu deil. dedi.

BÖLGEMZDE YEN, YAPICI YAKLAIM

Ermenistan Babakan Nikol Painyann Türk kamuoyundan baz olumlu sinyaller aldklarn belirterek, Bu sinyalleri deerlendireceiz. eklindeki açklamas sorulan Erdoan, Ermenistanda kurulan yeni hükümetin bölge için hayrl olmasn temenni etti. Erdoan, Bölgemizde yeni, yapc yaklamlara ihtiyaç var. Görü ve beklenti farkllklar bulunsa da birbirinin toprak bütünlüü ve egemenliine sayg dahil, güven temelinde iyi komuluk ilikileri gelitirmek için samimi bir çaba göstermek, sorumlu bir hareket tarz olacaktr. dedi.

RUSYE VE BZM LKMZ

Rus yetkililerden ikinci paket S-400 almyla ilgili ilerleme saland açklamas geldi. kinci paket alm söz konusu mu? sorusu üzerine Erdoan, Rusya ile ilgili, ikinci paketin alm vesaire, bu konularda bizim herhangi bir tereddüdümüz yok. Rusya ile bizim gerek S-400 konusu olsun gerek savunma sanayine yönelik olsun, birçok admmz var. Hatta daha deiik bir alternatifi söyleyeyim. Mesela bu yangnlarda onlardan gelen Ilyushin uçaklarn kullandk. Son telefon konumamzda da bu konuyu görütük. Rusya seyahatimde de bütün bunlarn hepsini tekrar ele alacaz. ifadelerini kulland.

28 UBAT DAVASI

Bir basn mensubunun 28 ubat davasnda baz eski generallerin hapis cezalar infaz ediliyor. Söylentiler oldu sizin affedebileceinize yönelik, bu hususta ne düünüyorsunuz? sorusu üzerine Erdoan, Yarg kararn verdi. Bu karar sonrasnda bizim kapmz çalan olmad. dedi.

YEN ANAYASA çALIMASI

Yeni anayasa önerilerine ilikin muhalefet partilerinden beklentilerinin sorulmas üzerine Erdoan, Muhalefet partilerinden herhangi bir beklentimiz yok. çünkü biz zaten herhangi bir adm atmadan muhalefet partileri kapsn kapatt. CHPsi de Pi de hepsi kaplarn kapatt. O zaman biz hangisine bu yaptmz çalmay, taslamz takdim edeceiz? Biz imdi taslamza son halini verdikten sonra ben Cumhur ttifaknda Devlet Beye takdim edeceim. Devlet Bey de ekibiyle gözden geçirecek, ondan sonra çalmaya devam edeceiz. bilgisini verdi.

SEçM BARAJININ DÜÜRÜLMES

Seçim barajna ilikin soru üzerine de Erdoan, Barajla ilgili olarak u anda belirgin hale gelen aslnda 7 ama bu konuda Cumhur ttifak olarak MHPli arkadalarmzn nihai kararn bizim arkadalarmz henüz alm deiller. Ancak 7 netlemi vaziyette. MHP de 7ye olumlu bakyor. Bunun altnda bir ey olur mu, olmaz m, henüz önümüze gelmi deil. Öyle bir ey olursa o da tabii konuulabilir ama imdilik böyle bir ey yok. deerlendirmesinde bulundu.

YALAN FABRKASI GB

Bir gazetecinin AK Partinin yalan terörüyle ilgili çalmalarna ilikin sorusu üzerine Erdoan, Türkiyenin yalan terörü olarak ifade ettii saldrlara çok sk maruz kaldn, FETÖ, PKK ve dier terör örgütlerinin her mecrada türlü yalanlarla ülkeyi hedef aldklarn belirterek, unlar kaydetti:

CHP ve Bay Kemal bata olmak üzere muhalefet partileri de bu yalanlara çok tene. Adeta yalan fabrikas gibi çalyorlar. Dijital terör deseniz, o da sürekli i banda. Bunlara kar yasal düzenlemelerimiz elbette oldu ama çok daha güçlü admlar atmamz kaçnlmaz. Yalan terörüyle mücadele etmekte kararlyz. Arkadalarmz Türkiyedeki verinin Türkiyede kalaca, vatandalarmzn kiilik haklarn, verilerini koruyacak gerek geleneksel gerek yeni iletiim mecralarndaki itibarszlatrma, karalama, yalan ve iftira kampanyalarna kar duracak yeni bir yasa çalmas için teknik bir çalma yürütüyorlar. En ksa zamanda hazrlklar tamamlanacak. Meclis açlr açlmaz bu konu Meclisimizin gündemine getirilecektir.

BREYSEL HAK VE ÖZGÜRLÜK

Bu konunun Türkiye ve demokrasi için önemine iaret eden Erdoan, hem bireysel hak ve özgürlükleri koruyacak hem de millete, devlete yönelecek sistematik dezenformasyon ve yalan terörüne kar milli güvenlii koruyacak bir yasal zeminin ortaya konmasna katk vereceklerini söyledi.

Erdoan, Tabii sadece yalan olay da deil. Twitter gibi sosyal medya platformlarnn burada sadece kuru kuruya bir ofis açmasn kastetmiyoruz. Gelecekler, burada personeliyle, her eyiyle bulunacaklar ve herhangi bir ihlal durumunda cezas da verildii zaman bu cezalar da tahsil edilecek. u an itibaryla bakyorsunuz Twittern, Facebookun, hiçbirisinin herhangi bir yanl i yaptklar zaman muhatap alnabilecek bir özellikleri yok. Biz bunlarla uraamayz. Bedel ödeyecekler. Baka çaresi yok bu ilerin. dedi.

CEP TELEFONUNDAN UZAK

Yeni eitim ve öretim dönemi öncesinde örenciler, veliler ve öretmenlere tavsiyelerinin sorulmas üzerine Erdoan, çocuklarn okuldan, öretmenden bu kadar uzak kalm olmalarnn belli bir rehaveti ister istemez meydana getirdiini, 6 Eylülden itibaren yeni sürecin balayacan belirtti.

Erdoan, Ben inanyorum ki bu yeni süreçte artk yavrularmz hem kitaplarna hem bilgisayarlarna kavuacaklar. Tüm bunlarla beraber tavsiyem u, çocuklarmz mümkün olduunca ellerindeki o cep telefonlarndan uzak kalsnlar. çünkü bu onlarda bamllk oluturabiliyor. Zaten uzmanlar da bunun skntsna dikkat çekiyorlar, bundan uzak kalmalarn tavsiye ediyorlar. ifadelerini kulland.

AILARIMIZI YAPALIM çARISI

Yerli a TURKOVACn Faz-3 aamasna geldiinin hatrlatlarak a olmakta tereddüt eden vatandalara tavsiyelerinin sorulmas üzerine Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu:

Benim tavsiyem tabii ki vatandamzn, halkmzn kesinlikle a konusunda özellikle hassasiyet göstermesi, a olmas, olmayanlara da tavsiye etmesi, onlarn da a olmalarn salamasdr. çünkü biz ay ne kadar yaygnlatrrsak o zaman ben inanyorum ki bir an önce vaka says da vefat says da azalacaktr. Bilim bunu söylüyor. Tabii yaklammz ada zorlama olmamas, bunun gönüllülük esasna göre yaplmasdr.

MUHALEFETN HESAPLARI

Bir gazetecinin, Türkiyede ekonomik verilerin hzl toparlanmaya baladn ve IMFnin Türkiyeye de 6,3 milyar dolarlk çekim hakk tahsis ettiini anmsatmas ve Bu, muhalefet tarafndan çarptlarak sanki bir stand-by anlamas imzalanm gibi lanse edilmeye çalld. Muhalefetin bu konudaki tavrn nasl deerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine Erdoan, Muhalefetin zaten bütün ii bu. Bu, tüm üye ülkelerin kullanmna açlm bir kaynak. Bununla beraber rezerv miktarmz Allah nasip ederse yl sonu itibaryla 115 milyar dolar yakalayacak. Fazlas olacak, az olmayacak. Tabii muhalefetin hesaplar daha farklyd, bunlar çok daha düük rakamlar planlyorlard, bunlarn hesaplar tutmad. imdi 115 milyar dolarn üzerine çkacak olmas bunlara dert oldu. Bu dert bunlar geriyor. Öyle de olsa böyle de olsa inallah biz 115 milyar dolarn üzerine böylece çkm olacaz. dedi.

AFETLERDE, HALMZ NE OLACAK

Türkiyede yakn zamanda yaanan afetlere iaret eden Erdoan, Afetlere ramen biz kalkp da Halimiz ne olacak? demiyoruz, hamdolsun. Ama bakyorsun Bay Kemal hala saçmalyor. Kalkyor, ikide bir AFADa para vermeyin, yok unu uraya vermeyin, buraya bunu vermeyin. diyor. Niye rahatsz oluyorsun bundan? AFAD, devletin bir kurumu. Buraya vatanda gelip resmi olarak para veriyorsa bu seni niye rahatsz ediyor? AFADa gelen paralar, konut yapmndan tut da altyapya, üstyapya varncaya kadar buralarda kullanlyor. u an itibaryla bizim bir defa hemen süratle yaplmakta olan evlerimiz var. Bunlar TOK olarak yapyoruz ve yl sonuna kadar da inallah biz bir ylda bu konutlar yapacaz. Bunlar devam ediyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git