"Seçim güvenliğiyle ilgili tüm tedbirlerimizi aldık"

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Güven: "Seçimler güvenli. Mükerrer seçmen yok, sahte seçmen yok, 'sahte oy pusulası kullanıldı' diye bir iddia yok. Bütün bunlar yokken, daha seçim başlamadan seçim güvenliği üzerinde tartışma yapmak çok doğru değil" dedi.

Haberler 01.05.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Bakan Sadi Güven, Seçim güvenliiyle ilgili tüm tedbirlerimizi aldk. dedi.

Güven, YSK binasna girerken gazetecilere yapt açklamada, Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine yönelik seçim takviminin baladn hatrlatarak, seçimin ülke ve millet için hayrl olmas dileinde bulundu.

Biz, her gün ne yapacamz bu seçim takviminde yaynladk. Sizler de oradan takip etme imkanna sahipsiniz. imdilik herhangi bir sknt yok. ifadesini kullanan Güven, takvime uygun genelgeleri yaynlamaya devam edeceklerini söyledi.

Yasann gereini yerine getirdiklerini, kendilerine çok ksa süre içerisinde görev verildiini, bir gün sonra da seçim takvimini yaynladklarn belirten Güven, Süre çok ksa, yaplanmak çok zor. Hata yapmayacak ekilde yaplanmak gerekir. Kald ki seçim kurullarna müracaat yasa öngördü. Biz de yasann gereini yerine getirdik. Seçim güvenliiyle ilgili tüm tedbirlerimizi aldk. dedi.

Güven, son 5 seçimdir Türkiyede oy kullanlan 160 bin 70 sandn tüm sonuçlarn slak imzal olarak sisteme yüklediklerini aktararak, bugüne kadar bunlarn deitirildii yönünde herhangi bir itiraz gelmediine iaret etti.

SEçM GÜVENL

Seçimlerini güvenli olduunu ve seçim güvenliini salamak için her türlü tedbirleri aldklarn vurgulayan Güven, öyle devam etti:

Burada en büyük görev siyasi partilere düüyor. Siyasi partilere her seçim döneminde sandk kurulu bakanlarn eittiimiz gibi sanda verecekleri üyeleri eitmek üzere Milli Eitim Bakanlyla anlatk. Halk eitimlerde eitim veriyoruz. Oraya sandkta görevlendirecekleri üyelerini göndersinler. Kendilerine eitim verelim. Sandklarn tamamna temsilcilerini, üyelerini göndersinler, müahitlerini göndersinler.

Güven, bunlar göndermeden ve seçim balamadan, seçim sonuçlar üzerinden alg oluturmann anlam olmadn ifade ederek, unlar kaydetti:

Seçimler güvenli. Mükerrer seçmen yok, sahte seçmen yok, sahte oy pusulas kullanld diye bir iddia yok. Bütün bunlar yokken, daha seçim balamadan seçim güvenlii üzerinde tartma yapmak çok doru deil. Biz her türlü tedbiri alyoruz. Siyasi partilere çok görev düüyor. Baz partilerin tamamna yakn üye gönderiyorlar. Bazlar eksik gönderiyorlar. Benim temennim, isteim tüm siyasi partilerimizin tüm sandklarmza temsilci göndermeleridir. Böyle olduu takdirde hiçbir ey olmaz. Zaten olduu yok da. Vatandamzn gönlü biraz daha rahat olur. Bir daha söylüyorum. Biz halk eitimlerde siyasi partilerin sandkta görevlendirecei üyelere daha önceki seçimlerde verdiimiz gibi sertifikal eitim vereceiz. Ne kadar bilinçli sandk kurulu üyesi olursa, sonuçlar o kadar salkl olur, hatasz olur. O nedenle siyasi partilerimizin sandklara üyelerini göndermeleri gerekiyor.

Ana Sayfaya Git