Seçimler yenilensin!

AK Partili Yavuz: Oyların tamamı sayılsaydı bizim lehimize sonuçlanacaktı.

Haberler 17.04.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti, stanbul seçiminin iptali için 3 bavul belge ile YSKya bavurdu

AK Parti, stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminin iptali ve yenilenmesi için, 3 bavul belge ile Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) olaanüstü itiraz bavurusu yapt. AK Parti Genel Bakan Yardmcs Ali hsan Yavuz, in içinde tam bir organize usulsüzlük var, tam bir seçim yolsuzluu var. Artk söz YSKnndr. YSKnn verecei kararyla kamuoyunu rahatlatacan, üpheleri ortadan kaldracan, bu organize usulsüzlüün ve seçim yolsuzluunun önüne geçeceini düünüyorum dedi.

AK Parti Seçim lerinden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Ali hsan Yavuz ve AK Parti Genel Sekreteri Fatih ahin, stanbulda 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçiminin iptal edilmesi ve yenilenmesi için YSKya bavuruda bulundu. Yavuz ve ahin, 3 bavul belge ile birlikte olaanüstü itiraz dilekçesini YSKya sundu.

SAS ÜZERNDE NCELEME YAPTIK

Ali hsan Yavuz, YSKdan çkta basn mensuplarna açklamada bulundu. Yavuz, stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilikin olaanüstü itirazda bulunduklarn, dilekçe ile eklerini YSKya sunduklarn söyledi. Yavuz, seçim akamndan sonra YSKnn 28 bin oy farkyla CHPnin lehine seçimin bittiini, CHPnin 29 bin oyla kendileri lehine seçimin bittiini, AK Partinin de 3 bin 870 oy farkyla seçimleri kazandna ilikin açklamalarn hatrlatt. Farkl rakamlar üzerine stanbula giderek Sonuç Alm Sistemi (SAS) üzerinden seçim sonuçlarn takip ettiklerini anlatan AK Partili Yavuz, Biz rakamlarmza çok iyi güvendiimiz için maddi hatalar düzeltmeye baladk. Saym sonuç çizelgelerinden sandk sonuç tutanana aktarlrken kaydrlan rakamlar var, birletirme tutanaklarna girilirken küçültülen veya yok edilen rakamlar var. Bunlar fark ettikçe düzeltmeye çaltk dedi.

AK PARTNN LEHNE SANDIA GREN OYLAR PTAL EDLM

Hemen ardndan ilçe seçim kurullarna geçersiz oylarn yeniden saylmas ve tüm oylarn yeniden saylmasna ilikin talepleri olduunu hatrlatan Yavuz, Sadece maddi hata düzeltimi ile AK Partinin lehine olmas gerekirken baka yerlere kaydrlan 8-9 bin oyun olduunu gördük. Geçersiz oylarn saymndan anladk ki yaklak 6 bin oy AK Partiye yazlmam, baka yere kaydrlm. AK Partinin lehine sanda giren oy maalesef ya iptal olarak kayda geçmi ya da baka partilerin hanesine yazlm diye konutu.

OYLARIN TAMAMI SAYILSAYDI, SONUç LEHMZE SONUçLANACAKTI

Yavuz, oylarn sadece yüzde 10unun sayldna iaret ederek, Elbette YSK karar hepimizi balar; ama ortada bir üphe var ve bu üpheyi gideremedik. Daha maddi hatalarn düzeltilmesi, geçersiz oylarn saym ve tüm oylarn sadece yüzde 10u kadar saylmken bu fark 29 binlerden 13 bin 900lere indi. Biz iddia ediyoruz, eer bunlarn tamam saylsayd veya üpheleri ortadan kaldracak admlar atlsayd, bizim rakamlar gerçekti ve bizim lehimize bu seçim sonuçlanacakt dedi.

SEçMEN RADESNN ç EDLDN GÖSTERYOR

Bu sonuca nasl ulatklarn da anlatan Yavuz, Yüzde 85,6 orannda AK Parti aleyhine saylm bu oylar. Ama yüzde 14,5 kadar CHPnin aleyhine olacak ekilde olmu. Baa ba giden bir seçim var, birbirine çok yakn bir oy oran var; ama geçersizlere gelince, maddi hatalara gelince yüzde 85,5, orannda AK Parti aleyhine kayda geçme söz konusu. Biz bunun çok daha vahim olduunu düünüyoruz. Olanlar seçmen iradesinin bir anlamda gerçekten iç edildiini bize gösteriyor ifadelerini kulland.

ARADAK FARK 29 BNDEN 13 BN 900E DÜTÜ

Saym döküm cetvellerinin, seçimlerin bel kemiini oluturduuna dikkat çeken Yavuz, öyle devam etti:

Ama saym döküm çizelgelerinden 5 bin 388inin mühürsüz, 694ünün imzasz, 214 tanesinin bo olduunu gördük. Kstllar var seçmen listelerinde, yanna erh düülmemi. Cezaevi seçmeni var, normal ilçelerdeki seçmen listelerinde yanna erh düülmemi. Yine cezaevini birinci adres olarak gösteren, bu anlamda oy vermemesi gereken seçmenler var. Oy kullanamaz erhi dümeden 5 bin 287 hükümlü stanbuldaki seçmen kaytlarnda yer alm. Kayp oylar var. Oy kullanan seçmenler ile oy pusulas arasnda çok ciddi farklar var. Normalde oy kullanan say belli. Geçerli oylar ve geçersiz oylarn buna eit olmas gerekiyor. Ama eksik veya fazla olan buradaki say 25 bin kadar. Aradaki fark 13 bin 900lere dümü. Belki biraz daha düecek imdi. Eksik veya fazla çkan say 25 binleri buluyor.

SANDIK BAINDA GÖREV YAPAMACAK K SAYISI 19 BN

Sandk bakanlar ve görevlilerinin durumuna da dikkat çeken Yavuz, 62 bin 560 kiinin 19 bini kamu görevlileri arasndan seçilmemi. Ben size 300, 500 demiyorum ki. 19 bin kadar kii bu listede görev yapamaz olanlarn arasndan, kamu görevlisi olmayanlar arasndan tespit edilmi. Ve çok ilginç bunlarn arasnda Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmi olanlar var. Hiçbir ekilde sandn banda görev yapamayacak, ayn zamanda memur üye olarak görev yapamayacak kiiler var. te tüm bunlara dayal olarak biz olaanüstü itirazmz hazrladk, seçimlerin iptali ve yeniden yaplmasna ilikin olaanüstü itiraz dilekçemizi verdik dedi.

N çNDE TAM BR SEçM YOLSUZLUU VAR

Yavuz, bir ksm oylar düzelttiklerinde 16 bin 884 oyun, partileri lehine yazlmas gerekirken baka yerlere yazldnn saptandna iaret ederek, unlar kaydetti:

in içinde tam bir organize usulsüzlük var, tam bir seçim yolsuzluu var. Peki bu üpheleri, bu usulsüzlükleri, seçim yolsuzluklarn nasl ortadan kaldracaz? Bunun yolu, 298 sayl yasann 130uncu maddesinden ilhamla YSKya gelmektir. Bütün bu anlatmlarn sonucu olarak; bu ite bir i var. çok net bir usulsüzlük var hem de organize usulsüzlük var. O zaman bütün bu üpheyi, usulsüzlüü, aibeyi ve seçim yolsuzluunu ortadan kaldracak tek merci YSKdr. 3 valizde ileri sürdüümüz tezlerin delilleri var, belgeleri var. Bu söylediklerimizin hiçbirisi belgesiz, delilsiz deildir. Artk söz YSKnndr. YSKnn verecei kararyla gerçekten kamuoyunu rahatlatacan, üpheleri ortadan kaldracan, bu organize usulsüzlüün ve seçim yolsuzluunun önüne geçeceini düünüyorum.

Ana Sayfaya Git