Seçimlere 30 gün kaldı

Cumhurbaşkanı ile milletvekili seçiminin birlikte yapılacağı 24 Haziran'da, 6 cumhurbaşkanı adayı yarışacak, seçime 8 siyasi parti katılacak.

Haberler 25.05.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan ile 27. Dönem Parlamentosunu belirlemek üzere 24 Haziranda yaplacak seçimlere 30 gün kald.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazrlad Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi takvimi iliyor.

Cumhurbakan seçimi ile milletvekili genel seçiminde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dnda da 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen sandk bana gidecek.

Bu seçimde, cumhurbakannn yan sra yeni parlamento üyeleri de belirlenecek. Seçmenler, iki oy pusulasn tek zarfa koyarak seçimini yapacak.

Cumhurbakan seçiminde 6 aday yaracak. AK Parti ve MHPnin kurduu Cumhur ttifak Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, CHP Muharrem nceyi, HDP ise Selahattin Demirta cumhurbakan aday olarak gösterdi.

Seçmenlerin imzasyla cumhurbakan aday olmak üzere bavuran ve gerekli 100 bin imzay toplayan Y Parti Genel Bakan Meral Akener, Saadet Partisi Genel Bakan Temel Karamollaolu ve Vatan Partisi Genel Bakan Dou Perinçek de cumhurbakan olabilmek için yaracak.

Cumhurbakan adaylarnn pusuladaki yeri YSKde çekilen kurayla belirlendi. Buna göre, 24 Hazirandaki seçimde kullanlmak üzere cumhurbakan adaylar için hazrlanan oy pusulasnda birinci srada Muharrem nce, ikinci srada Meral Akener, üçüncü srada Recep Tayyip Erdoan, dördüncü srada Selahattin Demirta, beinci srada Temel Karamollaolu, altnc srada da Dou Perinçek yer alacak.

-Parlamentonun yeni üyeleri belirlenecek

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ise AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, Y Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katlacak. BTP seçimlerden çekildi. BBPnin adaylar AK Parti, DPnin adaylar ise Y Parti listelerinden seçime girecek.

Milletvekili kesin aday listeleri 30 Maysta ilan edilecek. Yurt dnda ve gümrük kaplarnda oy verme ilemi ise 7 Haziranda balayacak.

Tüm yurtta, oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin biti saati geldii halde sandk banda oylarn vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandk kurulu bakan seçmenleri saydktan ve kimliklerini aldktan sonra sra ile oylarn kullanmalarna izin verecek. YSKnin belirledii biti saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Sandk bana gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasn tayan nüfus cüzdan, resmi dairelerce verilen souk damgal kimlik kart, pasaport, evlenme cüzdan, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savclar ile yüksek yarg organ mensuplarna verilen mesleki kimlik kart, avukat, noter ve askeri kimlik kart gibi kimliini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini bakana verecek ve seçmen sra numarasn söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

- Seçimler ilklere sahne olacak

Seyyar sandk uygulamas, 100 bin imzayla cumhurbakan adayl, cumhurbakan ve milletvekili seçimi için ayn gün sanda gidilmesi gibi pek çok ilke sahne olacak 24 Hazirandaki seçimlerde ayrca Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak seçime girecek.

AK Parti ve MHPnin Cumhur ttifak protokolü 4 Maysta, CHP, Y Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin (DP) kurduu Millet ttifak protokolü 5 Maysta YSKye teslim edildi. Siyasi partiler milletvekili aday listelerini YSKye sunarken, 74 isim de bamsz aday olarak bavurdu.

- Pusulada Cumhur ttifak ilk, Millet ttifak son srada

Siyasi partiler için hazrlanan oy pusulas için YSKde kura çekimi yapld.

Buna göre, AK Parti ve MHPnin oluturduu, BBPnin destek verdii Cumhur ttifak oy pusulasnn ilk srasnda, CHP, Y Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin (DP) kurduu Millet ttifak son srasnda olacak. Seçime, HÜDA PAR ikinci, Vatan Partisi üçüncü, HDP dördüncü sradan giderecek.

- 15 bin seçmene seyyar sandk

24 Haziran seçimlerinde ilk kez hayata geçirilecek engelli ve yataa baml hastalar için seyyar sandk uygulamas kapsamnda bavurusu kabul edilen seçmenler, sandklarn kendilerine getirilmesi suretiyle bulunduklar yerde oy kullanabilecek.

Seyyar sandk kabini, yataa baml seçmenin evinde, gizlilik temin edilecek ve oy kullanma rahatl salanacak bir yere yerletirilecek.

Bu kapsamda, 702 ilçede bin 227 sandk kurulacak, yataa baml 15 bin 474 seçmene sandk götürülecek.

- 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandk kurulacak

Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Seçiminde Yurt D Seçmen Kütüüne kaytl seçmenler için 60 ülke ve 123 temsilcilikte 7-19 Haziranda azami 13 gün süre ile oy kullandrlacak.

Cumhurbakan seçiminin ikinci tura kalmas halinde ise yurt dnda 30 Haziran-4 Temmuzda ve azami 5 gün süre ile oy verilecek.

Yurt dndaki temsilciliklerde oy verme saatleri hafta içi ve hafta sonu 09.00-21.00 olarak uygulanacak, ayn ülke içinde oy kullanma gün ve saatleri ayn olacak.

Yurt dndaki seçmenlerin oy kullanaca ülkelerden Almanyada 13, ABDde 7, Fransada 6, Rusya, çin ve Yunanistanda 4er, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, sviçre, ran ve Kazakistanda ise 3er temsilcilikte oy verilebilecek.

24 Haziranda baz ülkelerdeki oy kullanma tarih ve süreleri öyle:

- Almanya, Avusturya, Fransa: 7-19 Haziran (13 gün)

- Danimarka: 9-19 Haziran (11 gün)

- Avustralya: 9-17 Haziran (9 gün)

- Norveç: 14-19 Haziran (6 gün)

- Belçika, Hollanda, sviçre: 15-19 Haziran (5 gün)

- Birleik Krallk: 16-19 Haziran (4 gün)

- KKTC, Kanada, Bulgaristan: 16-18 Haziran (3 gün)

- çin, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Lübnan, srail, Ukrayna: 16-17 Haziran (2 gün)

- Azerbaycan, Irak, ran, rlanda, spanya, Msr, Malta, Özbekistan, Srbistan: 17 Haziran (1 gün)

Yurt D Seçmen Kütüüne kaytl vatandalar oylarn gümrük kaplarnda da verebilecek. Gümrük kaplarnda tatil günleri dahil 24 saat süre ile oy kullanlabilecek. Gümrük kaplarnda oy verme ilemi 24 Haziran saat 17.00de sona erecek.

Yurt dndaki vatandalarn oy kullanabilecei gümrük kaplar öyle:

Sarp Karayolu, Kapkule Karayolu, psala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Karkam Karayolu, Cilvegözü Karayolu, Öncüpnar Karayolu, çobanbey Karayolu, Dereköy Karayolu, akirpaa Havaliman, Esenboa Havaliman, Antalya Havaliman, çardak Havaliman, Hasan Polatkan Havaliman, Elaz Havaliman, Gaziantep Havaliman, Hatay Havaliman, Süleyman Demirel Havaliman, Atatürk Havaliman, Sabiha Gökçen Havaliman, Adnan Menderes Havaliman, Erkilet Havaliman, Konya Havaliman, Dalaman Havaliman, Bodrum-Milas Havaliman, Samsun çaramba Havaliman, Trabzon Havaliman, Zonguldak çaycuma Havaliman, Kuadas Liman, Ayvalk Liman, Derince Liman, Mersin Liman, Taucu Liman ve Samsun Liman.

Seçim takvimin önemli aamalar ise öyle:

- 25 Mays: Siyasi partilerin aday listeleri ve bamsz adaylarn bavuru evrakndaki eksikleri tamamlamalarnn son günü.

- 26 Mays: Milletvekili geçici aday listeleri YSKce Resmi Gazetede yaymlanacak ve itirazlar balayacak.

- 27 Mays: Geçici aday listelerine itirazlar saat 15.00te sona erecek ve 23.59a kadar itirazlar karara balanacak.

- 30 Mays: Seçmen bilgi katlarnn dökümüne ve datmna balanacak. Tüm seçim çevreleri ve yurt d ile gümrük kaplarnda kullanlacak birleik oy pusulalarnn basm ve datmna balanacak. YSKce milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibaryla ilan edilmek üzere il seçim kurullarna ve Resmi Gazeteye gönderilecek.

- 7 Haziran: Gümrük kaplarnda ve yurt dnda oy verme ilemi balayacak.

- 8 Haziran: l seçim kurullarnca miting alanlar belirlenecek Cumhurbakan adaylar, siyasi partiler ve bamsz adaylara duyurulacak.

- 13 Haziran: Bavuran cumhurbakan adaylar ile siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacaklar propaganda konumalarnn yayn ve zaman sralarnn belirlenmesi için ad çekilecek.

- 14 Haziran: Propaganda serbestlii ve bir ksm seçim yasaklar balayacak.

- 17 Haziran: Radyo ve televizyon propaganda konumalar balayacak. Seçmen bilgi katlarnn seçmene datm tamamlanacak.

- 19 Haziran: Yurt dnda oy verme ilemi sona erecek.

- 23 Haziran: Seçim propagandas saat 18.00de sona erecek.

- 24 Haziran: Oy verme günü. Seçim yasaklar saat 24.00te sona erecek. Cumhurbakan seçimi geçici sonuçlar ilan edilecek. (saat 23.59)

- kinci oylamaya ilikin takvim

lk oylamada geçerli oylarn salt çounluu salanmad takdirde 8 Temmuz 2018 pazar günü yaplacak ikinci oylamaya ilikin seçim takvimi ise öyle ileyecek:

- 25 Haziran: kinci oylamaya katlmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katlmamas halinde aday ikamesinin son günü. (Saat 17.00). kinci oylama propaganda döneminin balangc.

- 26 Haziran: lçe seçim kurulu kararlar ile birletirme tutanaklarna kar il seçim kuruluna yaplacak itirazn son günü. (Saat 17.00). lçe seçim kurulu kararlarna kar yaplan itirazlar il seçim kurullarnca en geç 23.59a kadar karara balanacak.

- 28 Haziran: l seçim kurulu kararlarna ve il birletirme tutanaklarna kar yaplan itiraz YSKce karara balanacak.

- 29 Haziran: YSK kesin seçim sonuçlarn ilan edecek.

- 30 Haziran: Gümrük kaplarnda ve yurt dnda oy verme ilemine balanacak.

- 4 Temmuz: Yurt dnda oy verme ilemi sona erecek.

- 7 Temmuz: Seçim propaganda dönemi saat 18.00de sona erecek.

- 8 Temmuz: Oy verme günü. Seçim yasaklar saat 24.00te sona erecek.

- 9 Temmuz: Cumhurbakan seçimi geçici sonuçlar ilan edilecek.

- 12 Temmuz: YSK kesin seçim sonuçlarn ilan edecek.

Ana Sayfaya Git