Siber zorbalık

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, internet üzerinden gerçekleştirilen aşağılama, linç, karalama, tehdit, şantaj, özel hayat ifşası ve çocuk tacizi ile siber takip ve profil taklidi gibi eylemlerin siber zorbalık kapsamında bulunduğunu ve suç olarak nitelendirildiğini bildirdi.

Haberler 05.11.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koç, UNESCOnun okullarda, siber zorbalk da dahil olmak üzere çeitli konular gündeme getirmek için belirledii iddet ve Zorbalkla Mücadele Günü dolaysyla deerlendirmede bulundu.

Siber zorbalk konusunda üzerinde uzlalm tek bir tanm olmamakla birlikte, Avrupa Parlamentosunun çalmasyla yaplan tanmlardan derlenen ortak özellikler bulunduunu ifade eden Koç, çocuklarmz artk dijital dünyann içinde büyüyorlar. Bu alanda onlarn güvenliini salamak ise doru bilinçlendirmekten geçiyor. Siber zorbalkla mücadele için küçük yata bilinçlendirme önemli. Bu durumla karlaldnda ne yapmamz gerektiini önce biz iyi bilmeliyiz ki çocuklarmza da örnek olup öretebilelim. dedi.

Siber zorbaln bir kii veya bir grup tarafndan biliim ve iletiim teknolojilerinin kullanmyla gerçekletirildiini anlatan Koç, psikolojik, sözlü veya yazl iddet türü olan bu fiilin, maduru kendisini savunamayacak konumda braktn söyledi.

Koç, siber zorbaln anlk mesajlama servisleri, sosyal medya platformlar, çevrim içi forumlar ve oyunlar gibi kiilerin birbirleriyle etkileime girebildii vastalar üzerinden yapldna dikkati çekerek, nternet üzerinden gerçekletirilen aalama, linç, karalama, tehdit, antaj, özel hayat ifas ve çocuk tacizi ile siber takip ve profil taklidi gibi eylemler siber zorbalk kapsamndadr ve suçtur. diye konutu.

Siber zorbalk için birçok eylemi kapsayan çat terim denilebileceini vurgulayan Koç, u deerlendirmede bulundu:

Siber zorbalk suçu için kanunlarda tanmlanm tek bir eylem veya suç tipi bulunmamakla birlikte, eylemin içerdii suç tipine göre farkl cezalar öngörülmektedir. Türk Ceza Kanununda düzenlenen suçlarn bir ksm biliim teknolojilerinin kullanlmas vastasyla ilendiinde siber zorbalk kapsamnda deerlendirilmekte ve faillere kar söz konusu kanun maddelerindeki yaptrmlar uygulanmaktadr.

SBER ZORBALIK EYLEMN SAKLAMAYIN

Yaygn olarak karlalan siber zorbala, incitici veya utanç verici yorum, söylenti veya görüntülerin çevrim içi yaynlanmas, bakasna ait müstehcen görüntülerin çevrim içi paylam, iftirann çevrim içi yaynlanmas, bir kiinin rk, din, etnik unsur veya dier kiisel özelliklerine ilikin nefret dolu içeriin çevrim içi yaynlanmas, bakas hakknda incitici ifadelerin yer ald bir web sitesinin açlmas, bakasna tehdit mesajlar yollanmas, hakarete varan ifadeler kullanlmas, bir kiinin dijital ortamlarda psikolojik zarar verecek ekilde srarla takip edilmesi, bakasnn ismi ve fotoraf kullanlarak sahte sosyal medya hesabnn açlmas, bakasnn kendine zarar vermesi veya intihar etmesi için tevik edici söylemlerin çevrim içi yaynlanmas fiillerinin örnek olarak gösterilebilecei bilgisini veren Koç, bunlara kar yaplmas gerekenleri de öyle sralad:

Siber zorbalar sizin karlk vermenizi ister. Bu durumda sakin olup karlk vermeyin. Siber zorbala misillemeyle karlk verildiinde madur siber zorba konumuna geçmekte ve bu da siber zorbaln artarak devam etmesine neden olmaktadr. Siber zorba ile iletiiminizi kesin, onu engelleyin ve hesaplarnz korumaya aln. Kant saylabilecek ekran görüntüsü, mesaj, ses kayd gibi her türlü bilgiyi mutlaka saklayn. Siber zorbalk yapan hesab ilgili platforma mutlaka ikayet edin. Siber zorbalk eylemini saklamayn. Durumu aileniniz, öretmeniz ya da bir yaknnzla paylan. Ebeveyn olarak çocuunuzun siber zorbalkla karlatn fark ederseniz çocuunuzla sakin bir ekilde iletiim kurun. Bilgisayar, cep telefonu ve dier teknolojik araçlar için uygun kullanm kurallar belirleyin. çocuklarnz, paylatklar içeriklerin kimler tarafndan görüntülenebilecei ve tanmadklar kiilerle sosyal alarda da olsa iletiime girmenin riskleri konularnda bilgilendirin.

Koç, bunlarn dndaki siber zorbalk fiilleri suç unsuru içerebildiinden, böyle durumlarda dier suçlarda olduu gibi durumun kantlaryla beraber polis merkezlerine veya cumhuriyet savclklarna bildirilmesi gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git