Siyasette yeni Güneş Motel vakası!

Çukurambar'da hiçbir zaman unutulmayacak koltuk pazarlıkları...

Haberler 06.03.2023 - 23:42 Son Güncelleme : 06.03.2023 - 22:42

Türk siyaseti 80lerin, 90ların koalisyonlarından çok daha karamsar bir tabloyu yaşıyor. Geçtiğimiz Cuma günü, CHP lieri Kemal Kılıçdaroğlunun adaylığına, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşenerin karşı çıkarak, altılı masadan ayrılmıştı. Akşener, zehir zemberek sözlerle koalisyonu, Şahsi hırslara teslim olmakla, noter masası hatta kumar masası olmakla itham etti. Akşenerin sözlerine Kılıçdaroğlu aynı sertlikte yanıt verdi. Araya DEVA, Gelecek ve Saadet Partili isimlerin de söylemleri girdi. Koalisyon tam bir arap saçına döndü. Dün toplantıya saatler kala Meral Akşener, daha önce kazanamayacak aday dediği Kemal Kılıçdaroğluna boyun eğerek masaya döndü. Akşener, koalisyona dönmeden hemen önce, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş ile birlikte çukurambarda bir otelde görüştü. Siyasette Güneş Motel vakasına benzer bir olay bir kez daha yaşandı, çukurambardaki koltuk pazarlıkları siyaset arşivlerinde yerini şimdiden aldı.

6lı koalisyon Türkiyedeki kaos dolu siyaset günlerini daha iktidar olamadan yaşattı. Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışırken, koltuk savaşlarına başlayan 6lı koalisyon, Kemal Kılıçdaroğlunun adaylığı sonrası, Meral Akşenerin masadan kalkması ile dağıldı. İki partinin yöneticileri birbirlerine ağza alınmayacak hakaretlerle yüklenirken, bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı pazarlığı sonucu Akşener ve İYİ Parti koalisyona döndü. İYİ Parti ile CHP arasındaki Cumhurbaşkanı Yardımcısı pazarlıkları çukurambarda bir otelde yapıldı. Akşener, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş otelde pazarlıkları yaptı ve Akşener toplantıya katılma kararı aldı. Bu olay Güneş Motel vakasına benzer bir şekilde Türkiye tarihindeki yerini aldı.

çUKURAMBARDA KOLTUK PAZARLIĞI

Akşener ile Kılıçdaroğlu birbirlerine zehir zemberek ifadeler kullandıktan sonra çukurambarda bir otelde masaya oturdu. Oteldeki pazarlıklarda, Akşener sıtmaya razı oldu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı koltuklarına Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaşı yerleştirilmesinin kabul edilmesi ile koalisyona döndü.

YENİ GÜNEŞ MOTEL VAKASI

Akşener, Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Yavaş arasındaki çukurambar görüşmesi, Güneş Motel vakasını hatırlattı. Koltuk pazarlıkları sonucu Türk siyasi arşivine bir siyaset mühendisliği hatırası daha eklendi.

GÜNEŞ MOTEL VAKASI NEDİR?

Güneş Motel Olayı veya 11ler Olayı, 1977 yılı sonunda, 1977 Türkiye genel seçimlerinde Adalet Partisinden milletvekili seçilen 11 vekilin partilerinden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisine destek vermesini ifade eden olay. Bu vekiller 5. Demirel Hükmetine verilen gensoruyu desteklemek, Bülent Ecevitin kuracağı hükmetin güvenoyu oylamasında destek vermek karşılığında Ecevitin kuracağı 42. Türkiye Hükmetinde ekseriyetle bakanlık görevi almıştır.

AKŞENER NE DEMİŞTİ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Eğer masa ya da Kemal Bey, milletin talebine olur verirse hiç gurur yapmadan o masaya geri dönerim demişti. Ancak Akşener, Cumhurbaşkanı Yardımcısı koltuklarının Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaşa verilmesi sonrası söylediklerini yutarak masaya döndü.

Ana Sayfaya Git