Soçi zirvesi bitti, Erdoğan net konuştu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soçi'de düzenlenen Suriye zirvesi sonrasında konuştu. Erdoğan, "Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz.

Haberler 23.11.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terörist unsurlarn süreçten dlanmas önceliimiz dedi. Erdoan, Bir terör örgütüyle ayn çat altnda olmamz, bizden kimse beklememelidir. Suriyenin toprak bütünlüüne ballmz ifade ediyorsak, eli kanl bir çeteyi meru bir aktör olarak göremeyiz diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile birlikte düzenlenen ortak toplantda unlar söyledi:

Deerli dostlarm, heyetlerimizin kymetli üyeleri, basn mensuplar sizleri en kalbi duygularmla,s evgiyle saygyla selamlyorum. Sözlerimin hemen banda deerli dostum Putinin ahsnda tüm rus dostlarmza teekkür ediyorum.

Hamdolsun bunun meyvelerini her alanda topluyoruz. Yakaladmz bu ivmenin artarak sürmesi konusunda sayn Putin ile hemfikiriz. Sayn Ruhani ile gerçekletirdiimiz ikili görümede, ülkemiz arasndaki ilikileri daha da gelitirme konusunda mutabk kaldk.

Bugün deerli dostlarm Putin ve Ruhani ile gerçekten kritik görümeler yaptk. Ve gündemimizdeki meseleleri samimiyetle ele aldk. Atekes ile ilgili attmz admlar tekrar gözden geçirdik. Sahada iddetin azaltlmasnda temel rol oynadn memnuniyetle tespit ettik. Astanada kaydettiimiz ilerlemeler temelinde, kalc çözüm noktasnda Cenevre sürecine katklarmz istiare ettik. 2254 sayl BM Güvenlik Konseyi kararnda tanmland üzre, suriye halknn öncülüünde yürütülecek kapsayc, özgür ve adil siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardmc olmak konusunda görü birliine varm bulunuyoruz.

Soçide düzenlenmesi öngörülen kongrenin bu ilkeler temelinde, sürece anlaml deer katmas için egüdüm içinde çalmaya karar verdik.

TERÖR ÖRGÜTÜYLE AYNI çATIDA OLMAYIZ

Bu süreçte üç garantör ülkenin ortaya koyduklar karlkl hassasiyetlere saygy sürdürmeleri kritik rol oynayacaktr. Suriyenin toprak bütünlüüyle ülkemizin milli güvenliine kast eden terörist unsurlarn süreçten dlanmas önceliklerimiz arasnda yer almaya devam edecektir. Bir terör örgütüyle ayn çat altnda olmamz, bizden kimse beklememelidir. Suriyenin toprak bütünlüüne ballmz ifade ediyorsak, eli kanl bir çeteyi meru bir aktör olarak göremeyiz.

Bugün gerçekletirdiimiz istiarede, Suriyede güven artrc önlemlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladk. nsani yardmlarn ihtiyaç sahiplerine engelsiz ve kesintisiz ulatrlmas, ayrca tutuklularn karlkl salverilmesi dahil atlabilecek her türlü adm gözden geçirdik.

Ülkelerimiz arasndaki verimli ibirliinin bölgeye olumlu etki yapmasn, mezhebi ayrma riskini azaltmasn ümit ediyorum.

PUTN VE RUHANNN AçIKLAMALARI

Erdoandan önce zirveye katlan iki lider de açklama yapt. te Putin ve Ruhaninin açklamalarndan satr balar:

PUTN: BÜTÜN KESMLERN KATILACAI BR TOPLANTIDA MUTABIK KALDIK

çatmalarn tamamen durdurulmas, çatmaszlk bölgelerinin istikrar kazanmas gibi konularda öncelikli admlarmz belirledik. Öncelikle Suriye içindeki gruplarn bu konuda görüebilmeleri için platformun oluturulmasna karar verildi. ran ve Türkiyenin Ulusal Suriye Diyalog Konseyinin toplanmas konusunda desteklerini görüyoruz.

Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katlabilecei bir toplantnn yaplmas konusunda dileri bakanlarmza, savunma bakanlklarmza ve dier ilgili makamlara admlarn atlmas konusunda mutabk kaldk. Politik partilerin, etnik ve dini gruplarn katlmnn salanmas, bu kongrede Suriyede ortak sorunlarnn görüülmesini salayacak.

Gelecekteki devlet yapsnn, anayasasnn nasl olaca, yaplacak seçimlerin nasl gerçekletirileceini görütük. Cenevre süreci de görüülecek. Suriyeliler Suriyenin kaderine kendileri karar vermeliler. Gerek muhalefetin, gerekse mevcut rejimin öncelikleri mutlaka ki önemlidir. Sayn Esad ile görümelerimizde politik krizin barçl yöntemlerle çözülmesi konusunu görütük. Ve özgür seçimlerin gerçeklemesini.

Suriyelilere yeniden altyaplarn oluturmalar konusunda, sanayi, ticaret alanlarnda, hastaneler, devlet okullar, kreler vesaire bunlarn yeniden yaplandrlmas konusunda, insani yardm konusunda Suriyenin tamamen maynlardan ve silahlardan arnmas, tarihi deerlerinin yeniden koruma altna alnma konular Bunun için de dier devletlerin de bu sürece dahil edilmesini görütük. Son olarak unu söylemek isterim. Erdoan ve Ruhani ile birlikte yaptmz bu olumlu görümeler için teekkür etmek istiyorum. Yeni çatmalarn önlenmesi, bugünkü görümede Ortadouda en pozitif etkileri göstereceini düünüyoruz.

RUHAN: ÖZGÜR BR SEçM YAPILACAK

Her eyden önce teekkür etmek istiyorum. Putinden böyle bir üçlü zirve için öncülük yapt için. Suriyede bar ve istikrar için ve evsizlerin tekrar ülkesine dönmesi için bu toplantnn öyle bir zamanda yaplyor ki bu süreç içinde bütün bu üç ülkenin beraber yapt çalma Suriyedeki bar ve istikrarn olumas için zemin hazrlam.

Bütün dünya bu konuyu bilmesi gerekiyor ki terörist hiçbir zaman iyi bir araç olamaz, hiçbir ülke için. Terörist, bütün ülkeler için tehlike yaratyor. Biz DEA konusunda bunu gördük. Ve DEA onlarn hepsine bir tehlike oluturdu. Ve bütün günahsz insanlar ehadet mertebesine getirdi. Bugünkü toplant çok açk bir toplantyd. Üç ülke kendi fikirlerini çok açk ekilde beyan ettiler. Amaç burada ulusal kongrenin olumas ve bu kongrede bütün aktif partiler, Suriyeye kar ve hatta Suriye taraftar olanlar bu kongrede birleecekler.

ÖZGÜR SEçM YAPILACAK

Bu kongrede yeni anayasa için zemin oluacak. Ve yeni anayasa için özgür bir seçim yaplacak. Özgür ve adil bir seçim yaplacak. Bu bar ve istikrar getirebilir bütün bölge için. Ve bütün bölgedeki ülkeler bu hassas Ortadou bölgesinden, oradaki bartan ve oradaki insanlarn evsiz insanlarn kendi ülkelerine ve o ülkenin yeniden yaplanmas için yardmc olacaklar.

Bu insanlar ileride rahat bir hayat yaamas için bu üç ülke mutabakatlarn, bu kongrenin yaplmas için mutabk kaldklarn açkladlar. Dileri bakanlar ve genelkurmay bakanlar ve üç ülkedeki organlar bu kongrenin daha kolay yaplmas için anlatlar. Bugün çok mutluyum, bar ve istikrar için yeni bir admn atlmasndan dolay.

Suriyede bunlar görmek için umutluyum. Bir kez daha Putinden ve Erdoandan bu ie öncü olduklar için teekkür ederim. Umarm üç ülkenin yönü bar ve istikrar için devam etsin.

Ana Sayfaya Git