Son Başbakan, ilk Meclis Başkanı

AK Parti İzmir Milletvekili ve parlamenter sistemin son Başbakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı oldu.

Haberler 13.07.2018 - 12:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti zmir Milletvekili ve parlamenter sistemin son Babakan Binali Yldrm, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk Meclis Bakan olarak seçildi.

Meclis Bakan seçilen Yldrm, Erzincann Refahiye ilçesine bal Kay köyünde 20 Aralk 1955te Dursun ve Bahar Yldrmn 7 çocuunun ikincisi olarak dünyaya geldi.

Binali Yldrm, 16 yandayken, 38 yandaki annesini kaybetti. Kendisine tarla ilerinde yardmc olmas için Yldrm sk sk okuldan alan babas, öretmeninin Dursun Bey, bu çocuk iyi okuyor. Brak da okusun, dersten alma artk. sözleri üzerine örenimine devam etmesi için olunu stanbulda yaayan dedesinin yanna gönderdi.

Yldrm, 1970te Piri Reis Ortaokulunu, 1973 ylnda Kasmpaa Lisesini bitirdi. Ailesinin doktor olmasn istedii Yldrmn hayali ise makine mühendisliiydi.

- Üniversite yllar

stanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendislii bölümüne girmek isteyen ve fakültenin örenci ilerinde kayt için bekleyen Yldrma sra geldiinde kaytlar doldu. Durumu fark eden üniversiteden bir hocann, Gemi na ve Deniz Bilimleri Fakültesini tercih etmesinin onun için iyi olacan, birçok dersin makine mühendisliiyle ayn olduunu söylemesi üzerine Yldrm, bu bölüme kayt yaptrd.

Mezuniyet sonras ayn bölümde yüksek lisans yapan Yldrm, daha sonra sveçte bulunan Uluslararas Denizcilik Örgütüne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde Denizde Can ve Mal Güvenlii konusunda ihtisas eitimi ald.

Yldrm, öretmen Semiha hanm ile 1975te evlendi. Bu evlilikten Bülent, Erkam ve Büra isminde 3 çocuu dünyaya geldi. Binali Yldrm, askerliini 1980-81de denizci yedek subay olarak yapt.

Binali Yldrm, kamu alannda ilk deneyim olarak 1978-1993 yllarnda Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüü ve Camialt Tersanesinde çeitli kademelerde yöneticilik yapt.

- Önemli projelere imza att

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, stanbul Büyükehir Belediye Bakan olduunda Binali Yldrm stanbul Deniz Otobüsleri letmelerine (DO) Genel Müdür olarak atad.

Yldrm, 1994-2000de yürüttüü bu görev srasnda, stanbulda toplu tamacln denize kaydrlmas yönünde önemli projelere imza att ve DOnun alannda dünyann en büyük irketleri arasnda yer almasn salad. Yldrm, 1999da deniz toplu tamacl ve turizme katklarndan dolay uluslararas SKAL Kulübünce verilen Kalite Ödülüne layk görüldü.

Erdoan ile AK Partinin kurulu aamasnda görev alan Yldrm, 3 Kasm 2002 seçimlerinden sonra AK Parti stanbul Milletvekili ve Ulatrma Bakan oldu.

Yldrm, 58, 59, 60, 61, 62 ve 64üncü hükümetler döneminde sürdürdüü toplam 11 yllk Ulatrma Bakanl göreviyle Cumhuriyet tarihinin en uzun süre Ulatrma Bakanl yapan ismi oldu.

AK Parti, 1 Kasm 2015te yaplan seçimlerde 317 milletvekili çkartarak yeniden tek bana iktidara geldi. AK Partinin 3 dönem kural nedeniyle 7 Haziran genel seçiminde aday olamayan Yldrm, 26. Dönemde AK Partiden zmir Milletvekili olarak Meclise girdi.

1 Kasm seçimlerinin ardndan Binali Yldrm, 64. Hükümette yeniden Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl görevine getirildi.

AK Partinin 22 Mays 2016da yaplan 2. Olaanüstü Büyük Kongresinde Genel Bakanla seçilen Binali Yldrm, partinin 3. Genel Bakan olarak 1 yl görev yapt. Yldrm, görevini, 21 Mays 2017de AK Partinin 3. Olaanüstü Kongresinde yeniden parti genel bakanlna seçilen Cumhurbakan Erdoana devretti.

- Babakanlk görevini üstlendi

Cumhurbakan Erdoan tarafndan 22 Mays 2016da 65inci Cumhuriyet Hükümetini kurmakla görevlendirilen Binali Yldrm, bu tarihten iki gün sonra 65. Hükümeti kurarak ilk kez Bakanlar Kurulunda Babakanlk görevini üstlendi.

Yldrm, 2 yllk Babakanlk görevi süresinde yurt içi ve yurt dnda youn mesai harcad. Bata ABD, ngiltere, Belarus, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moolistan, Afganistan ve spanya olmak üzere, 21 ülkeye 29 ziyaret gerçekletiren Yldrm, aralarnda ngiltere ve Almanyann da olduu yaklak 41 ülkeden mevkidan da misafir etti.

Binali Yldrm, yurt içinde 238 bin, yurt dnda da 147 bin kilometre olmak üzere toplam 385 bin kilometre yol kat etti. Uçakla yapt yolculuklarda toplamda 540 saat havada kalan Yldrm, dünyann çevresini 10 kez turlam oldu.

ki yl Babakanlk yapan Yldrm, Türkiye Cumhuriyetinin son babakan olarak tarihteki yerini ald.

Her frsat bulduunda memleketi Kay köyündeki Dumanl Yaylasna çkan ve burada doa yürüyüü yapan Yldrmn vazgeçmedii sporlardan biri de yüzme. Binali Yldrmn en büyük hobilerinden biri de Bakanl döneminde yaplan yollarda araba kullanmak. Birçok üniversiteden fahri doktora unvan alan Binali Yldrm, iyi derecede ngilizce biliyor.

Ana Sayfaya Git