Sosyal medya düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonunda

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medyaya yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine ilişkin "Sadece bugüne dair değil, geleceğe dair de çok önemli bir düzenleme yaptığımız kanaatindeyim." dedi.

Haberler 24.07.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Adalet Komisyonunda, nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifine ilikin imza sahiplerinden biri olarak sunum yapan Özlem Zengin, 2 yllk süre zarfnda kanun çalmalarndan en önemlilerinden birini gerçekletirdiklerini belirtti.

Sadece bu güne dair deil, gelecee dair de çok önemli bir düzenleme yaptmz kanaatindeyim. ifadesini kullanan Zengin, sosyal medyaya yönelik düzenlemenin hakiki bir ihtiyaç olduunu söyledi.

Zengin, bu konuda dünyann da bir aray içinde bulunduunu vurgulayarak, Sosyal medya dediimiz, ben yaam alan olarak tanmlyorum, kendine ait dili, kendine ait bir ifade kabiliyeti, iyi ya da kötü iler yapma raconu olan yeni yaam alanyla alakal bir hukuk ihdas etmeye çalyor Türkiye ve dünya. diye konutu.

Yaanan problemlere kar Türkiyenin ve dünyann mevcut mevzuatnn yetersiz geldiini, sosyal medya ile alakal uluslararas anlamda gerçek bir hukukun olumadn dile getiren Zengin, Bu yaptmz çalmalarn uluslararas anlamda sosyal medya ile alakal hukuk inasna katk salayacan düünüyorum ve Türkiyenin de bu manada buna öncülük etmesi kanaatindeyim. dedi.

- Devletin üstünde güç

Özlem Zengin, sosyal alarla birlikte kullanlan verilerle ortaya muazzam bir ekonomik büyüklüün çktn dile getirerek, Devletlerin üstünde güce sahip olduunu iddia eden muazzam bir sosyal alar dünyas ina olundu. dedi.

Bu alara sahip olanlarn hukuk tanmak istemediini belirterek, Sadece Türkiye için deil, Amerika Bakan Trumpn yaadklarn görüyorsunuz. Pek çok ülkede, sadece adn bildiimiz isimlerin, bakanlarn, sanatçlarn deil sade vatandalarn da bireysel hayatlaryla yaadklar maduriyetlerde sosyal a devlerinin hukuk tanmak istemediklerini, sadece kendi yarattklar hukuku hatta bence hukuksuzluun devam etmesini arzu ettiklerini görüyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Zengin, insanlarn bu mecralar özgürlüün bir parças olarak gördüünü ancak problem çktnda hukuksal bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduunu söyledi.

Sosyal medyada bireylerin bir hesap olduuna ve o zaman her eyin sanki mübah hale geldiine dikkati çeken Zengin, bir birey olarak sahip olunan haklar bütünlüünün, sosyal ada görülemediini ifade etti.

Zengin, dengesi çok zor bir i yaptklarna iaret ederek, öyle konutu:

Kuyumcu terazisiyle i yapmamz gerekiyor bu ii yaparken. Bir taraftan bir yerde özgürlükler var, birbiriyle yaran özgürlükler var, bir taraftan da bu özgürlüklerin çakt alanlar var. Temel hak ve özgürlüklerin hem bir taraftan korunmasyla alakal hem de sosyal medya alanndaki özgürlüklerin kullanmyla alakal çok hassas bir dengeyi oluturmamz gerekiyor.

- Muhataplk oluturulacak

Sosyal alarla ilgili konularda hukuk ina edebilmenin en önemli noktasnn bir muhatap oluturabilmek olduunu vurgulayan Zengin, Bir muhataplk sorunu yayoruz. Biz kiminle, nerede muhatap olacaz? Altmz yöntemlerle hangi tebligatlar hangi yöntemlerle hayata geçireceiz? Bununla ilgili olarak birinci hedefimiz bu sosyal a salayclarla ilgili bir muhataplk oluturabilmek. dedi.

Teklifle, Türkiyeden doan verilerin yine Türkiyede kalmas yönünde ufak bir adm attklarn anlatan Zengin, verilerin mümkün olduunca Türkiyede barndrlmas yönünde zorunluluktan ziyade bir tevik olacan anlatt, teklifteki yaptrmlara ilikin bilgi verdi.

Meselenin insanlarn hayatna yeni giren yaam alanyla alakal olduunu ifade eden Zengin, Her ey yolunda giderken bizi hiç rahatsz etmeyen bir mecra ama bireysel hayatlarmzla ilgili iler yolunda gitmedii zaman saldrya, hukuksuzlua maruz kaldmzda yeni yaam alanyla alakal yeni bir hukuk inaas için buradayz. diye konutu.

- çare olacak

Teklifte imzas bulunan MHP Krkkale Milletvekili Halil Öztürk, Tüm dünyada olduu gibi ülkemizin de kanayan yarasna çare olacak bir kanun teklifini görüüyoruz. dedi.

Sosyal alardaki sahte ve anonim hesaplarla, yalan haberlerle gerçekletirilen itibar suikastlerinin arttn, masum vatandalarn dolandrldn ve bunlarn, yapann yanna adeta kar kaldn dile getiren Öztürk, bir aratrmaya göre sosyal medyada yaanan olumsuzluklar konusunda Türkiyenin yüzde 91inin rahatsz olduunu belirtti.

Öztürk, dünyada 1,4 milyar kullancdan alnan sonuçlara göre kullanclarn yüzde 61.5ini sahte kiiler, spam hesaplar ve hackleme araçlarnn oluturduuna iaret etti.

Bir aratrmaya göre Türkiyede 59,3 milyon aktif internet kullancs bulunduunu kaydeden Öztürk, 44 milyon kiinin telefonlarndan internete balandn söyledi.

Öztürk, Türk kullanclarn internette ortalama 7 saat zaman geçirdiini, 54 milyon sosyal medya kullancs bulunduunu ifade ederek, Türkiyenin sosyal medya alannda böyle bir kanun teklifine ihtiyac olduunu vurgulad.

Ana Sayfaya Git