Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek

Haberler 30.07.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medya düzenlemesine ilikin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulda AK Parti ve MHPli milletvekillerinin oylar ile kabul edildi. Kanunla, Türkiyeden günlük eriimi 1 milyondan fazla olan yurt d kaynakl sosyal a salayc, en az 1 kiiyi Türkiyede temsilci olarak belirleyecek. Bu kiinin iletiim bilgileri kolayca görülebilecek ve dorudan eriilebilecek ekilde internet sitesinde yer verilecek.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ve MHPli milletvekillerinin imzasn tayan, nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi görüülerek kabul edildi. AK Parti ve MHPlilerin oylar ile kabul edilen kanunla, nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanuna sosyal a salayc eklinde yeni bir tanmlama getiriliyor. Kanunla, kullanclarn internet ortamnda sosyal etkileim amacyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluturmalarna, görüntülemelerine veya paylamalarna imkan salayan gerçek veya tüzel kiiler, sosyal a salayc olarak tanmlanacak.

dari para cezalar, muhatabn yurt dnda bulunmas halinde Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu (BTK) tarafndan dorudan doruya muhataba, internet sayfalarndaki iletiim araçlar, alan ad, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya dier iletiim araçlaryla da bildirilebilecek. Bu bildirim, Tebligat Kanununa göre yaplan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapld tarihi izleyen 5inci günün sonunda tebligat yaplm saylacak. Kanunla, yükümlülüünü yerine getirmeyen yer salayclarna, caydrcln salanmas için verilecek idari para cezas artrlacak. Bu kapsamda yer salayclk bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer salayc hakknda, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezas, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artrlacak. Düzenleme ile içeriin çkarlmas kararlar, içerik ve yer salayclarna bildirilerek gereinin yerine getirilmesi istenecek.

Genel Kurulda, AK Parti ve MHPnin ortak önergesiyle, teklife, taraflara ilikin P adresi, verilen hizmetin balama ve biti zaman, yararlanlan hizmetin türü, aktarlan veri miktar ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren trafik bilgisi tanmna port bilgisinin de eklenmesine ilikin hüküm ihdas edildi. Söz konusu önergeyle, ayn P adresini kullanan farkl kullanclar açsndan yaanabilecek maduriyetlerin giderilmesi amaçlanyor. çeriin çkarlmas kararlar, eriim salayclar tarafndan deil içerik ve yer salayclarca yerine getirilebilecei için bu kararlar, içerik ve yer salayclarna bildirilerek gereinin yerine getirilmesi istenecek.

KLK HAKLARI çN ETKN KORUMA

Kiilik haklarnn ihlal edilmesi halinde nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunun, eriimin engellenmesi karar verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriin çkarlmas karar verilebilecek. Eriim Salayclar Birlii tarafndan ilgili içerik ve yer salayclar ile eriim salaycya gönderilen içeriin çkarlmas veya eriimin engellenmesi kararnn gerei en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer salayclar ile eriim salayc tarafndan yerine getirilecek. nternet ortamnda yaplan yayn içerii nedeniyle kiilik haklar ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafndan, bavurann adnn, ihlale konu internet adresleriyle ilikilendirilmemesine karar verilebilecek. Kararda, Eriim Salayclar Birlii tarafndan hangi arama motorlarna bildirim yaplaca da yer alacak. Böylece arama motorlar tarafndan bavurucunun ad ile ihlale konu içeriin ilikilendirilmemesi salanarak kiilik haklarnn daha etkin korunmas salanacak.

TEMSLC BULUNDURMA ZORUNLULUU

Teklife göre, Türkiyeden günlük eriimi 1 milyondan fazla olan yurt d kaynakl sosyal a salayc, en az 1 kiiyi Türkiyede temsilci olarak belirleyecek. Bu kiinin iletiim bilgilerine kolayca görülebilecek ve dorudan eriilebilecek ekilde internet sitesinde yer verilecek. Sosyal a salayc bu kiinin kimlik ve iletiim bilgilerini BTKya bildirecek. Temsilcinin gerçek kii olmas halinde Türk vatanda olmas zorunlu olacak. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüünü yerine getirmeyen sosyal a salaycya, BTK tarafndan bildirimde bulunulacak. Bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde sosyal a salaycya, BTK Bakan tarafndan 10 milyon lira idari para cezas verilecek. Verilen idari para cezasnn tebliinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezas verilecek.

NTERNET BANT GENLNN DARALTILMASI

kinci kez verilen idari para cezasnn tebliinden itibaren kanunla belirlenen süre içeresinde, bu yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde BTK Bakan tarafndan Türkiyede mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kiilerin ilgili sosyal a salaycsna yeni reklam vermesi yasaklanacak. Bu kapsamda yeni sözleme kurulamayacak ve buna ilikin para transferi yaplamayacak. Reklam yasa kararnn verildii süre zarfnda, yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde BTK Bakan, sosyal a salaycnn internet trafii bant geniliinin yüzde 50 orannda daraltlmas için sulh ceza hakimliine bavurabilecek. Bavurunun kabulüne ilikin hakim kararnn uygulanmasndan itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde BTK Bakan, sosyal a salaycnn internet trafii bant geniliinin yüzde 90 oranna kadar daraltlmas için sulh ceza hakimliine bavurabilecek. Hakim ikinci bavuru üzerine verecei kararnda, yüzde 50den düük olmamak kaydyla, sunulan hizmetin niteliini de dikkate alarak daha düük bir oran belirleyebilecek. Bu kararlara kar BTK Bakannca itiraz yoluna gidilebilecek. Hakim tarafndan verilen kararlar eriim salayclara bildirilmek üzere BTKya gönderilecek. Kararlarn gerei, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde eriim salayclar tarafndan yerine getirilecek.

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüünün yerine getirilmesi halinde, verilen idari para cezalarnn dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasa kaldrlacak ve hakim kararlar kendiliinden hükümsüz kalacak. nternet trafii bant geniliine yaplan müdahalenin sona erdirilmesi için eriim salayclara BTK tarafndan bildirim yaplacak.

48 SAAT çNDE CEVAP ZORUNLULUU

Sosyal a salayc, içeriin yayndan çkarlmas ve eriimin engellenmesi ile özel hayatn gizlilii nedeniyle içerie eriimin engellenmesini gerektirecek içeriklere yönelik kiiler tarafndan yaplacak bavurulara, bavurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olacak. Olumsuz cevaplar gerekçeli olarak verilecek. Sosyal a salayclar hakknda eriimin engellenmesi karar ve yerine getirilmesi ile içeriin yayndan çkarlmas ve eriimin engellenmesi kapsamnda verilecek adli para cezalar 1 yl içinde her bir tekrarnda cezalar bir kat artrlarak uygulanacak. Hukuka aykrl hakim veya mahkeme karar ile tespit edilen içeriin sosyal a salaycya bildirilmesi durumunda, bildirime ramen 24 saat içinde içerii çkarmayan veya eriimi engellemeyen sosyal a salayc, doan zararlarn tazmin edilmesinden sorumlu olacak. Bu hukuki sorumluluun iletilmesi için içerik salaycnn sorumluluuna gidilmesi veya içerik salaycya dava açlmas art aranmayacak.

Bu düzenlemenin uygulanmasnda sosyal a salaycnn yükümlülükleri, içerik veya yer salaycs olmasndan doan sorumluluk ve yükümlülüklerini ortadan kaldrmayacak.

GÖRÜME SIRASINDA TARTIMA çIKTI

Teklifin görümeleri srasnda, HDP rnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz söz alarak, Güneydouda terör örgütlerine yönelik balatlan operasyonlar eletirdi. Kaçmazn operasyonlarda Kürt halknn hedef alndn iddia etmesi üzerine, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Oya Eronat, Kaçmaza tepki gösterdi. Kendisinin de bir Kürt olduunu söyleyen Eronat, Kaçmaza Bizim derdimiz kürtler deil, erefsiz PKKdr. Operasyonlarda terör örgütü PKKya yönelik yaplyor. dedi.

Bunun üzerine AK Parti ve HDPli milletvekilleri arasnda karlkl sözlü tartma yaand. HDPli Grup Bakanvekili, tartmann büyümesiyle oturuma ara verildi. Oturumun tekrar balamasyla HDPli milletvekilleri, AK Partili Eronatn, HDPli Kaçmaza hakaret ettiini ve bu sebeple Eronata knama cezas verilmesini talep etti. Genel Kurulda knama cezas reddedilince HDP milletvekilleri sralara vurarak tepki gösterdi. Parti Grup Bakanvekilleri araya girerek tartmann sona ermesini salad. Ardndan teklifin görümelerine devam edildi.

Kanun, AK Parti ve MHPli milletvekillerinin oylaryla kabul edildi.

TBMM TATLE GRD

TBMM, 27inci dönem 3üncü yasama yl çalmalarn tamamlyarak iç tüzük gerei 1 Ekime kadar tatile girdi.

Ana Sayfaya Git