Soylu: İstanbul ve Ankara'ya kayyım söz konusu değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, üç büyükşehir belediyesine kayyım atanmasına ilişkin, "Bizim yaptığımız işlem kayyım değil, vekil başkan atamak. CHP, Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, itiraz ediyor, 'seçilmiş başkanlar' diyor. Eeee hangi demokrasi, hangi seçilmişlik. Teröre karışıyorsan ben sana siyaset yaptırmam" dedi. İstanbul ve Ankara'ya kayyım atanmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Soylu "İstanbul, Ankara veya başka bir yere kayyım atanması için terör irtibatı olması lazım. Diyarbakır, Mardin ve Van'ı kurtarmak için yapıyorlar. Geçen dönem görevden alınan 97 belediye başkanına karşı verilen mücadeleyi sulandırmak amacıyla bunu gündeme getiriyorlar" açıklamasını yaptı.

Haberler 09.09.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Suriyede ABDyle ortak kara devriyesinin Türkiyenin admlar sonucu baladn ifade etti. Türkiye son yllarda özel bir sorumluluk hissettii bir rolü üstlendiini belirten Soylu Tarihsel ve komu sorumluluunu yerine getiriyor. Burada iimizin kolay olmadn söylemeliyiz dedi.

Katld canl yaynda sorular yantlayan Soylu, kadn cinayetlerinden, mülteci sorunlarna, stanbula kayym atanabilecei tartmalarna dein gündeme ilikin sorular yantlad. Soylunun açklamalarndan u balklar öne çkt:

KADIN CNAYETLER: Taksimdeki olayn (Halit Ayar adl gencin gaspçlar tarafndan bçaklanarak öldürülmesi) aratrlmasna devam ediliyor. 2018 ve 2019 yllar karlatrdmzda cinayet says azald. Kadn cinayetlerinde 2019da bir art söz konusu oldu. Sadece bizde de deil Avrupada da artt. Kadn cinayetlerinin neden arttn, dönemsel mi olduunu deerlendiriyoruz.

SURYEDE ORTAK DEVRYE: Türkiye son yllarda özel sorumluluk hissettii bir rolü üstleniyor. Tarihsel ve komu sorumluluunu yerine getiriyor. Burada iimizin kolay olmadn söylemeliyiz. Türkiye burada önleyici, düzenleyici pozisyonu yürütüyor. Corafya göç konusunda dezavantajl, uyuturucu için geçi noktasndayz. Bu corafyann tam ortasndayz. Türkiye burada pasif bir durumda olmad imdiye kadar. Cumhurbakanlmzn önderliinde admlar att. Bugün eer ABD Fratn dousundaki ortak devriyeyi yapmay kabul ediyorsa bu Türkiyenin giriimiyle söz konusudur. Türkiye burada hiç geri adm atmad. Biz özellikle DEA da dahil olmak üzere snrlarmz muhafaza edebilmek için ciddi bir ura içindeyiz. Sadece bu yl 550 tane DEAl tutukland.

BÜYÜK AKIL: Yunanistan FETÖcüler için bir geçi ülkesi, birçounu Avrupaya geçiriyor. On binlerce insan snr geçti, biz bunlarn birçounu yakalyoruz. Denizden geçenlerin says 28 bin kii, karadan geçen 4 bin kii. 8 bin FETÖcü Yunanistana geçti. Yunanistan bunlardan yakaladklarn Türkiye snrna brakt ancak aralarnda bir tane FETÖ üyesi yok. Yunanistan bir networkün parças. Büyük akln kim olduu ortada. FETÖnün alann dünyada da kapatmak için elimizden geleni yapyoruz. Bir tek kiinin getirilebilmesi bile Türkiyenin gücüdür. neyle kuyu kazdmz bilmenizi isterim.

GÖç SAANAI SÜRÜYOR: Bu yl 8 ayda sadece 105 Afgan mülteci geldi. Türkiye, bu konularda tam bir geçi ülkesi. Türkiye çok ciddi bir süreçle kar karya. Göç saana devam ediyor. Suriye, Ar, Kars, Idr snrlarn tamam zor corafya içinde olduumuzun delili olarak nitelendirilebilir.

LK KEZ MÜKEMMEL KOORDNASYON VAR: Terörle mücadele tarihinde ilk kez Cumhurbakanmzn talimat ile birlikte bir bütünün birlikte çalan parçalar gibiyiz. Mükemmel bir koordinasyonumuz var MT ve TSK ile.

AYAKLARIM YERDEN KESLD: Türkiyede, Cumhurbakanmzn yönetime geldii 2002den beri savunma sanayi taknts olutu. Türkiyeyi bamllktan kurtard. Güvenlik teknolojileri konusunda dünyann en iyilerindeniz. Bizim siberde ulatmz nokta 6 ay, bir yl içerisinde siberde ulatmz nokta dünyann en önemli istihbarat seviyelerinin kapasitesinde bir noktada olacak. Ben geçen gün siberdeydim. Tekrar bir genel deerlendirme yaptk sunumlar yapld. Oradan çktmda ayaklarm yerden kesilmi durumdayd.

SANYEDE 100 BN YÜZ TARANIYOR: Bütün bu kapasitelerimiz yükseliyor. Arama kontrol noktalarndaki teknik kapasitelerimiz yükseliyor. Yüz tanma noktasnda görmü olduum bir ey var. Sadece bir ey söyleyeyim; bir saniyede yüz bin fotoraf taryor bizimkiler. Yani bu daha balangç. Bu muhteem bir eydir. Benim ahsi düünceme göre bu dünyadaki en iyi kapasitelerden bir tanesi.

YAPILAN LEM KAYYIM DEL, VEKL BAKAN: Doru telaffuz kayym. Ancak yaplan ileme kayyum da kayym da demek hukuken yanltr. Türkiye hatal bir kavram kullanyor, yaplan ii kötületirme için kavramsallatrma. Görevden alrsnz, hukuki hakkn ortadan kaldrrsnz, bu kayymdr. Ama bizi yaptmz ilem geçici görevlendirilen belediye bakanlar. Yaplan ilem kayym bakan deil, vekil bakan

ALDIKLARI CEZALAR ARTACAK: Biz burada görevden aldmzda çileri Bakanna bu yetkiyi verir. 45, 46, 47. maddelerde durum bellidir. Teröre yardm ve yataklk eden Biz geçen sefer bu hakkmz kullandk, 94 tane belediye bakann görevden aldk. Diyorlar ki seçilmiler. E bu devam etmesi gerektiini mi gösteriyor. 41 belediye bakannn alm olduu ceza 237 yl 237 ay Süren davalar var, aldklar cezalar artacak. çileri Bakan diyor ki biz bunu denetlemekle yükümlüyüz. Devletin kurumlarna uygun çalp çalmadn denetlemekle. Seçilmi istedii terör eylemini yapabilme anlamna gelemez ki. Kamu düzenini salayamayz. Biz bir hukuk ülkesiyiz. Peki bunlar nasl aday oluyorlar. Onun kanunu ayr bunun kanunu ayr. Orada diyor ki u tarihlerde suç ilemise bu yarg aamas bitmise bunu aday olarak göstermem. Ama çileri Bakanlna söyledii ayr siz bunu aratrmakla denetlemekle yükümlüsünüz.

BEN SANA SYASET YAPTIRMAM: Hangi demokrasi, hangi seçilmilik. CHP, Abdullah Gül, Ahmet Davutolu, seçilmiler diyor, eee. Hangi demokrasi kendini imha eder. Ahmet Türk cezaevindeydi, salk sebepleri nedeniyle çkt. Bizim belediyelerimizde ne oldu diye baktlar m? E bakanlar görevlendiren Kandildir. çocuklar daa götürecekler, arkadalar da TBMMde beyler paalar gibi oturacak. Dünyada örneklerine bakn. Teröre karyorsan ben sana siyaset yaptrmam. Neyin seçilmilii. Avrupada da oluyor, bize gelince seçilmi diyorlar. Demokrasi kurallarna herkes riayet edecek. Bir siyasi parti suçlu, suça meyilli olanlar neden aday gösterir?

PEJMÜRDE TARTIMASI (Cuma günü gazetecilerin, mamolu baka ilerle urarsa pejmürde ederiz dediniz. stanbula kayym m atanacak? sorusuna, Pazar günü açklayacam yantn vermesine ilikin): stanbul bir karar verdi. Bir belediye bakann seçme karar. Demokratik ve hukuki bir karardr. stanbul seçmeninin oy vermesinin bir tek sebebi var; Benim elde ettiim bütçeyle hizmetlerini burada gör. çöpümü topla, suyumu akt, bama seninle ilgili bir problem gelirse çöz, ulam sorunuyla ilgilen Bir belediye ülke yönetmek için seçilmez, Türkiyeye büyük büyük laflar söylemek için seçilmez. Kendini iini yapar, halk da ona göre takdir eder. Diyarbakr, Van ve Mardinin terörle irtibattan dolay görevden alndklarn söyledik. Kalkp Diyarbakra gidip Sizinle ayn çizgideyiz. 16 milyonun selamn getirdik ne demek. Öyle bir selammz yok bizim. Tüm bunlar bir belediye bakannn yapacan iin çok üstünde. Ben imdi CHPlilere sesleniyorum. HDPye Gazi Mustafa Kemalin fotorafn veriyorsunuz. stanbuldan indirilen Gazi Mustafa Kemal fotoraf olarak sunuldu, yalan. CHPlilerin hiç mi vicdan szlamad? Atatürkle neyi kapatmaya çalyorsunuz. Bunu ben deerlendirecek olan ben deil, seçmendir. O soruyu da Fox muhabiri sordu, ben de pazar günü açklayacam dedim. Muhtar, belediye bakan, kaymakam, kendi kurallar var, vali, bakan hepsinin öyle. stanbul, Ankara veya baka bir yere kayym atanmas için terör irtibat olmas lazm. Diyarbakr, Mardin ve Van kurtarmak için yapyorlar. Geçen dönem görevden alnan 97 belediye bakanna kar verilen mücadeleyi sulandrmak için yapyorlar.

Ana Sayfaya Git