Strateji ve Bütçe Başkanlığının dümeni Ağbal'da

Son olarak Maliye Bakanlığını yürüten Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine getirildi

Haberler 26.07.2018 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Strateji ve Bütçe Bakanl, bütçe, kalknma plan, Cumhurbakanl Program, Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan gibi ekonominin temel politikalarn oluturacak

Eski Maliye Bakan Naci Abal, yeni oluturulan Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe Bakanl görevine getirildi.

Resmi Gazetede yaymlanan Cumhurbakan Kararna göre, Naci Abal, Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe Bakan olarak görevledirildi. Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde artk merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi Cumhurbakan tarafndan TBMMye sunulacak. Bu kapsamda, bütçe yapm sürecinde dün yaymlanan Cumhurbakanl Kararnamesi ile oluturulan Strateji ve Bütçe Bakanl etkin görev alacak.

Bakanln görevi ne olacak?

Bakanlk, Cumhurbakan tarafndan belirlenen temel hedeflere göre, kalknma plan, Cumhurbakanl Program, Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Cumhurbakanl yllk program ile sektörel plan ve programlar Hazine ve Maliye Bakanl ile mütereken hazrlayacak ve makro dengeleri oluturacak. Bu plan ve programlar izleme, deerlendirme ve deitirme görevi de yine Bakanlkta olacak.

Temel makro plan ve programlarn hazrlanmasnda esas alnacak ksa, orta ve uzun vadeli makroekonomik tahminleri Hazine ve Maliye Bakanl ile Cumhurbakanl bünyesindeki politika kurullarnn görüünü de alarak yapacak olan Bakanlk, harcama ve bütçe politikalarnn gelitirilmesine yönelik çalmalar yürütecek.

Bakanlk, Hazine ve Maliye Bakanlnn oluturduu gelir tahminlerini esas alarak hazrlad gelir bütçesi teklifi tasla ile kamu idarelerinin bütçe tekliflerini konsolide ederek merkezi yönetim bütçe kanun teklif taslan oluturacak. Mali yl içinde ortaya çkan ihtiyaçlar üzerine kamu idareleri tarafndan talep edilecek yedek ödenek taleplerini Hazine ve Maliye Bakanl ile birlikte inceleyerek, bunlardan Cumhurbakannca uygun bulunanlar karlayacak Bakanlk, kamu harcamalarnda tasarruf salanmas için de çalmalar yapacak.

Kamu yatrmlarna yönelik finansman modellerini de yine Bakanlk belirleyecek.

Buarada, Cumhurbakanl letiim Bakanlna ise Prof. Dr. Fahrettin Altun atand. Öte yandan, Resmi Gazetede yer alan atama kararlar ile Cumhurbakan Badanmanlklarna Fecir Alptekin ve Zafer çubukcu, Rekabet Kurulu üyeliklerine ise Ahmet Algan, Hasan Hüseyin Ünlü ve ükran Kodalak getirildi.

Ana Sayfaya Git