Şuşa imzaları atıldı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Şuşa'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberler 16.06.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ua Beyannamesi imzaland. Cumhurbakan Erdoan, Herkesi Azerbaycann zaferini kabullenmeye davet ediyoruz dedi. Erdoan, ayrca Ermenistan dayanma elini tutmal, tarihi frsat kaçrmamal ifadelerini kulland.

ki ülke arasnda ua Beyannamesi imzaland. Bakan Erdoan yapt konumada Karaban sahiplerinin eline geçtiini belirterek Verdiimiz sözü yerine getirmi bulunuyoruz dedi. Bakan Erdoan, Türkiye olarak uaya en ksa sürede Bakonsolosluk açmay planlyoruz müjdesini de verdi. Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev de Azerbaycan halk adna Bakan Erdoan Suadan selamlyorum derken ua Beyannamesinin Türkiye ve Azerbaycan arasnda yeni i birliklerinin teminat olduunu belirtti.

HABER MERKEZ

Bakan Recep Tayyip Erdoan, Azerbaycan Cumhurbakan Aliyev ile uada ortak basn toplants düzenledi. ki ülke arasnda ua Beyannamesi imzaland.

ALYEV: YEN BRLKLERNN TEMNATI

lk olarak konuan Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev, Azerbaycan halk adna Bakan Erdoan Suadan selamlyorum dedi. Aliyev, Sua Beyannamesinin yeni ibirliklerinin teminat olduunu belirtti.

UADAN VERLEN MESAJLAR DÜNYADA SES GETRECEK

Aliyev, savunma alannda yeni ibirlikleri olacan belirtti. Suadan verilen mesajalrn tüm dünyada ses getireceini söyledi.

mzalanan ua Beyannamesi yeni i birliklerimizin teminatdr. Bundan sonra da birbirimizin yannda olacaz. ua Beyannamesi savunma sanayisinde ve nakliyede karlkl yardm içeriyor. uada dalgalanan Azerbaycan ve Türkiye bayraklar bizim beraberliimizi gösteriyor.

Türkiyenin desteini hiç unutmayacaz Karaba muhaberesi sonras Ermenistan diz çöktü, teslim oldu. Türkiye ve Azerbaycann kardelii birdir ve ebedidir.

BAKAN ERDOAN: VERDMZ SÖZÜ TUTTUK

Bakan Recep Tayyip Erdoan Karaban sahiplerinin eline geçtiini belirterek unlar söyledi: Bugün farkl bir heyecann içindeyiz. Daha önce vermi olduumuz sözümüzü yerine getirmi oluyoruz. 44 günlük savan ardndan Karaba sahiplerinin eline geçmi oldu. Ermeni mezaliminden kurtulmu oldu. Kardeim fon olarak basn toplantsnda anlaml bir yer seçmi oluyor. Bir yanda Valilik binas bir yanda Ermenilerin yerle yeksan etmek üzere olduklar bir bina. Kahraman Azerbaycan ordusunun Karaba zaferinin sevincini geçtiimiz yln 10 Aralk günü Baküde paylamtk. O gün yine bambaka bir coku vard. 6 ay sonra bu defa kadim ehir uada kendisiyle birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum. uadan vereceimiz mesajlarn çok önemli olduuna inanyorum. Altyapda youn çalmalar yaplyor. Yollar yaplyor, yüksek gerilim hatlar ina ediliyor, susuz olan bölge suya kavuuyor. nallah en ksa zamanda bölge havalimanlarna da kavuacak. Havalimanlarna da kavutuktan sonra buralara geli - gidiler artacak. Turizmde bölge inanyorum ki ciddi bir sçramay yaayacak.

Karaba eski ihtiamna yeniden kavuacaktr, bundan hiç üphem yok. Türkiye olarak yeniden ina faaliyetlerinde de kardelerimize her türlü katky veriyoruz, vermeye de devam edeceiz. En ksa sürede evlerine dönmelerini beklediimiz Azeri kardelerimiz için de her türlü çabay göstereceiz. Deerli kardeimin özel çalmalar var.

ERMENSTANIN KENDSNE UZATILAN Y NYET ELN TUTMASINI ARZU EDYORUZ

Bir yandan ykmlar telafi ederken, Karaba ve Azerbaycan topraklarnn bir daha böyle bir felaket yaamamas için gereken tedbirleri alacaz. TOK ile birlikte burada atmay planladmz planlar var. Artk bölgede tüm taraflar için yeni i birlii imkanlar domutur. Herkesi Azerbaycann zaferini kabullenmeye davet ediyoruz. Ermenistann kendisine uzatlan iyi niyet ve dayanma elini tutmasn, ortak gelecei birlikte ekillendirme frsatn iyi kullanmasn temenni ediyoruz.

Altl platform dedik. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve ran... Altl platformla birlikte artk istiyoruz ki bölge suhuletle, bar içerisinde yaanan bir bölge olsun. Bu adm atmak için her türlü fedakarla varz, sayn Putin bu tür fedakarlklara var. Tarihi frsatn, gerçekçi olmayan heveslerle kaçrlmamas en büyük temennimiz. Bölgedeki herkesin nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçmesi arttr. Böyle bir frsat olduunda Ermenistanla normallemenin olmas için üzerimize düeni yapacamz söylüyoruz.

UADA EN KISA SÜREDE BAKONSOLOSLUK AçMAYI PLANLIYORUZ

Bugün yeni bir tarihi adm attk. Bu adm önemli. Bu adm güçlendirerek yolumuza devam edeceiz. ua beyannamesi ile ilikilerimizin yeni dönemdeki yol haritasn belirledik. 11 A4 sayfas bu beyanname bugün hayatiyet kazanyor. uada en ksa sürede bakonsolosluk açmay planlyoruz. (Zengezur koridoru) Bu projenin hayata geçirilmesiyle doudan batya herkesin istifade edebilecei yeni bir ortak koridor açlacaktr. Savunma sanayi alanndaki ilikilerimizi daha da tahkim ediyoruz. Burada HAlar, SHAlar ciddi iler gördüler. Azerbaycan bu ilerde üretin merkezi olma imkann yakalayacaktr. Bizim gücümüz Azerbaycann gücü, Azerbaycann gücü de bizim gücümüzdür.

UA BEYANNAMESNDE U FADELER YER ALDI

Taraflar, Türkiye-Azerbaycan ilikilerinin daha da geniletilmesi ve derinletirilmesi perspektiflerini her yönüyle inceleyerek beyan eder.

Azerbaycan, Ermenistann 30 yl süren saldrsna son verilmesi, igal edilmi topraklarn kurtarlmasnda Türkiyenin desteine yüksek deer vermektedir.

Taraflar, igalden kurtarlan topraklarda Türkiye-Rusya Ortak Merkezinin faaliyetlerine Türkiyenin katksnn önemli rol oynadna vurgu yapar.

Taraflar, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrar meselelerinin çözümlenmesi yönünde ortak çaba gösterirler.

Taraflardan herhangi birinin bamszlna veya toprak bütünlüüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldr halinde taraflar birbirine gerekli yardm yapacak.

ua Beyannamesi nedir? te Bakan Erdoanla Cumhurbakan Aliyevin imzalad ua Beyannamesinin maddeleri...

Taraflar, iki devlet arasnda gelitirilen ve onlarn çkarlarna uygun askeri-siyasi i birliinin üçüncü devletlere kar olmadn belirtirler.

Taraflar özellikle terör, organize suçlar, uyuturucu kaçakçl, yasa d göçe kar mücadelede ortak çaba ve i birliini geniletecek.

ua Beyannamesinde Ermenistann Türkiyeye kar aslsz iddialarnn, tarihin çarptlmas giriimlerinin bölgede bar ve istikrara zarar verdii vurguland.

ua Beyannamesinde Türkiye ve Azerbaycan birletiren Zengezur koridorunun açlmas ve Nahçvan-Kars demir yolunun, ilikilerin younlatrlmasna katk salayaca belirtildi.

ua Beyannamesinde taraflarn Güvenlik Konseylerinin milli güvenlik konularnda düzenli olarak ortak toplantlar yapaca bildirildi.

Ana Sayfaya Git