Taksim camii ibadete açıldı

Erdoğan: Taksim Camii, İstanbul'un sembolleri arasındaki seçkin yerini şimdiden almıştır

Haberler 29.05.2021 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Mimarisiyle tarihi Beyoluna uyumu yannda, mühendislik yöntemiyle de ülkemizde ve dünyada sayl projeler arasnda yer alan camimiz stanbulun sembolleri arasndaki seçkin yerini elhamdülillah imdiden almtr dedi.

Taksimde ina edilen Taksim Camiinde ilk cuma namazn klan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, namaz sonrasnda caminin resm açln gerçekletirdi. Açl öncesinde konuan Cumhurbakan Erdoan, ilk cuma namazn eda ettikleri Taksim Camiinin stanbula, Türkiyeye ve tüm slam lemine hayrlara vesile olmasn diledi.

TAKSM CAM STANBULUN EN ÖNEML KÜLTÜR SANAT MERKEZLERNDEN BR OLACAK

Caminin yapmn üstlenen Sur Yapnn sahipleri Elmas ailesine ve mimarndan sanatçsna, içisine kadar herkese ükranlarn sunan Cumhurbakan Erdoan, çocukluunun Kasmpaada geçtiini, Talimhane, Dolmabahçede çok dolatn anlatarak, Fakat Taksim Camii bizim dünyamzda farkl bir öneme sahipti. çünkü caminin yerinde mescit bile yok ve burada maalesef cami yapmna müsaade yok ve deta kümes gibi bir yerde gazeteler üzerinde müminler namazlarn eda etmeye çalyorlard dedi.

stanbulun en güzel yerlerinden biri olan Taksim Meydan, stiklal Caddesi ve Tarlaba Bulvarnn kesiim noktasnda yer alan caminin içinden cemaati, minarelerinden ezan, kubbesinden Kuran nidalarnn inallah kyamete kadar eksik olmayacan dile getiren Cumhurbakan Erdoan, Mimarisiyle tarih Beyoluna uyumu yannda mühendislik yöntemiyle de ülkemizde ve dünyada sayl projeler arasnda yer alan camimiz stanbulun sembolleri arasndaki seçkin yerini elhamdülillah imdiden almtr diye konutu.

Erdoan, ibadet meknlarnn yan sra dijital kütüphanesi, kitap okuma, dinlenme ve sergi alanlaryla Taksim Camiinin stanbulun en önemli kültür sanat merkezlerinden de biri olacan kaydetti. Üzerine oturduu 2,5 dönümlük arsa üzerinde; 33 metreyi bulan kubbe yüksekliine, 65 metreye yakn minare uzunluuna sahip açk ve kapal alanlarnda 4 bin kiinin ayn anda ibadet edebilecei caminin inasnda kullanlan her malzemenin titizlikle seçildiini belirten Cumhurbakan Erdoan, mihrap, minber ve kürsünün bizzat caminin banisi Altan Elmas tarafndan tasarland bilgisini verdi. Taksim Camiini bir süre önce yeniden ibadete açtmz Ayasofya Camii Kebire verilen bir selam, yarn ulaacamz stanbulun fethinin 568. Yl dönümüne bir hediye olarak görüyorum diyen Cumhurbakan Erdoan, Fatih Sultan Mehmet Han ve asrlardr davalarna hayat vermek için canlarn seve seve feda eden ehitlere Allahtan rahmet diledi.

BRLMZE VE KARDELMZE HER ZAMANKNDEN çOK DAHA FAZLA HTYACIMIZ VAR

Taksim Camiinin yaklak 1,5 asrlk bir mücadelenin ardndan stanbula kazandrldn aktaran Cumhurbakan Erdoan, sözlerine öyle devam etti: Evet, bu meydanda bir cami inaat fikri tarihimize 93 Harbi diye geçen 1877-1878 Osmanl Rus Harbi yllarna kadar uzanr. Ülkemizin Kurtulu Sava yllarnda da bu fikir milletimizin istiklal ve istikbal azminin bir sembolü olarak yeniden gündeme gelmitir. Bölgedeki pek çok kiliseye karlk sadece Aa Camiinin Taksime selam verdiini gören Nazm Hikmet bu tabloyu dizelere öyle dökmütür: Havsalam almyordu bu hazin hli önce / Ah, ey zavall cami, seni böyle görünce / Dertli bir çocuk gibi imanma baland / Allahmn ismini daha çok candan andm. Nazm bile hüzünlendiren bu tabloya ramen Taksimde özlenen caminin yaplmas bir yana tek parti döneminde Ayasofya ve Bezmialem Camileri müzeye çevrilerek milletimizin kalbinde yeni yaralar açlmtr. Demokrat Partinin iktidara gelmesiyle Taksim cami araylar yeniden hz kazanmtr. Bunun için kurulan bir dernek vastasyla gösterilen gayretlere ramen somut adm atlamadan 27 Mays darbesi gerçeklemitir. Darbenin ardndan 1965 ylnda dönemin Babakan Süleyman Demirel Taksim Camiinin inas için gereken arsann Vakflar Müdürlüüne devrini salamtr. Ancak bu tahsis CHPli belediyenin karar mahkemeye götürmesiyle durdurulmutur. Merhum Demirelin 1979 ylnda bu konuda alnmasn salad Bakanlar Kurulu karar ise 12 Eylül darbecileri tarafndan iptal edilmitir

Erdoan, Elmas ailesinin merhum Turgut Özaln babakanl döneminde de cami için bavuru yaptn ancak artlar uygun olmad için netice alnamadn anmsatarak, 1991 ylna gelindiinde brahim Arslann bakanlnda ahsmn da aralarnda yer ald 86 kiiyle birlikte Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakf kurularak mücadelede yeni bir safhaya geçilmitir. Ülkemizin önde gelen i, fikir ve sanat insanlarndan müteekkil bu vakfn giriimi de dönemin belediyesinin planda gereken deiiklikleri yapmamasyla sonuçsuz kalmtr açklamasnda bulundu. stanbul Büyükehir Belediye bakanlna seçildiinde millete verdii sözlerden birinin de bu cami inaatn gerçekletirmek olduunu kaydeden Cumhurbakan Erdoan, ancak 28 ubat süreci ve sonrasndaki gelimeler sebebiyle bu sözünü o dönem yerine getiremediini ifade etti.

Cumhurbakan Erdoan, ayn amaçla Babakan olarak 2013 ylnda tekrar harekete geçtiklerinde ise karlarnda Gezi olaylarn bulduklarn ifade ederek, Gezi olaylar, o teröristlerin karmza dikildii an. Milletimizin 15 Temmuz anl direniinin ardndan artk hiçbir gücün bu giriimin önüne geçemeyecei azim ve kararlyla yeniden kollar svadk. Elmas ailesi bize gelerek caminin inasna talip olduklarn tekrar söylediler. Biz de bunun üzerine gereken hazrlklar süratle tamamlayarak 2017 Hazirannda cami inaatna balanabilmesini temin ettik. te bugün de camimizi tekbirlerle, salavatlarla, dualarla ibadete açtk diye konutu.

Kuran- Kerimde Tevbe Suresinde Allahn mescitlerini ancak Allaha ve ahiret gününe iman eden, namaz dost doru klan, zekt veren ve Allahtan bakasndan korkmayan kimseler imar ederö eklinde buyrulduuna dikkati çeken Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti: Son dönemde Büyük çamlca Camiinin tamamlanmas ve Ayasofyann yeniden ibadete açlmasnn ardndan stanbula kazandrdmz bu üçüncü önemli manevi mirasn asrlar boyunca ehrimizi bir kandil gibi tacana inanyorum. nallah bu arada hzla bir eserimiz daha yükseliyor o da evet, Barbaros Bulvar üzerinde Barbaros Hayrettin Paa Camiini ina ediyoruz. Onu da ksa zamanda bitireceiz. çünkü Barbaros oradan Beiktaa indi, imdi de camiyi ina ederek oradan, oras da deta bir mabetsiz beldedir, ama imdi Barbaros Hayrettin Paa Camiini orada yaparak inallah oray da mabetsiz olmaktan çkartp oradaki Müslümanlarn ibadet edebilecekleri bir yeri hazrlayacaz.

Cumhurbakan Erdoan, camilerin insanlarn cem olduu, kardeliklerin pekitii yerler olduunun altn çizerek, Dünyann dört bir yannda aclarn, zulümlerin, adaletsizliklerin, sapknlklarn kol gezdii bir dönemde birliimize, beraberliimize, kardeliimize her zamankinden çok daha fazla ihtiyacmz var. Kardeliimizi güçlendirmeye balayacamz ilk yer de tüm farkllklarmzdan syrlarak sadece kul olarak Rabbimizin huzuruna vardmz camilerimiz olmaldr dedi.

BZE DÜEN, HEP DORUYU VE HAKKI SAVUNARAK MAZLUMUN YANINDA YER ALMAKTIR

Envaiçeit hile ve desiseyle, fitneyle, yalanla, tuzakla, milletin birliini, beraberliini, kardeliini bozamayanlarn camileri hedef aldna iaret eden Cumhurbakan Erdoan, FETÖnün ibadet ve hayr kisvesi altnda sergiledii ihanetin benzerlerini farkl görünümler, sfatlar, bahaneler altnda tekrarlamaya çalanlara asla geçit vermeyeceiz. Milletimizin bin yldr can pahasna koruduu, aln teriyle yükselttii, gözünden bile saknd vatann parçalamak, devletini zayflatma, uhuvvetini bozmak için uraanlarn sonu yine hüsran olacaktr. ahadetleri dinin demeli olan ezanlarmz susturmaya, ehitlerimizin emaneti olan bayramz indirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir eklinde konutu.

Türkiyenin sadece kendi snrlarndan ibaret, sadece kendi vatandalaryla kain bir ülke olmadnn en büyük ispatnn, maruz kald saldrlar olduunu ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Türkiyeyi deta yeni bir istiklal mücadelesiyle kar karya brakan bu saldrlarn hepsini de akamete uratmay baardklarn vurgulad.

Unutmayn, zalimle mazlumun, haklyla hakszn, doruyla yanln mücadelesi kyamete kadar sürecektir hatrlatmasnda bulunan Cumhurbakan Erdoan, Bize düen, hep doruyu ve hakk savunarak mazlumun yannda yer almak, zalime kar koymaktr. ayet bunun için ülke ve millet olarak önümüze bir fatura konacaksa, onu da göze alyoruz. Ecdadmzdan tevarüs ettiimiz emaneti bizden sonraki nesillere boynumuz bükük, yüzümüz al ve ak ekilde teslim etmektense, bamz dik, yüreimiz ferah olarak yedi düvelle kar karya gelmeyi tercih ederiz dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kuran- Kerimde, Üzülmeyin, inanyorsanz üstün olan muhakkak sizsinizö diye buyrulduuna dikkati çekerek, stiklal Marnn korkma diye balad bir milletin siyasi, sosyal, ekonomik hiçbir tehdide ba emesini mümkün deildir. u anda buradan, Taksim Camii önünden yanklanan sessin, ülkemiz üzerinde hesaplar olan tüm emperyalistleri, terör destekçilerini, insanlk dümanlklarn rahatsz ettiinden üpheniz olmasn. Taksim Camii kendi vatandalaryla birlikte tüm dost ve kardelerinin, tüm insanln umudu olan büyük ve güçlü Türkiyenin douunun iaret talarndan biridir deerlendirmesinde bulundu. Bugün milletin 150 yllk hayaline kavutuunu, Türkiyenin istiklalinin timsali yeni bir eser daha kazandn anlatan Cumhurbakan Erdoan, caminin vücut bulmas konusunda emei geçen herkese tekrar ükranlarn sundu. Cumhurbakan Erdoann konumasnn ardndan Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba Taksim Camiinin açl dolaysyla dua etti. Duann ardndan Cumhurbakan Erdoan, TBMM Bakan Mustafa entop ve beraberindekilerle birlikte Taksim Camiinin açl kurdelesini kesti.

Ana Sayfaya Git