Tanrıkulu davası donduruldu!

CHP Milletvekili Tanrıkulu'nun ''Cumhurbaşkanı'na hakaretten'' yargılandığı davada durma kararı

Haberler 09.04.2021 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulunun, 2015 ylnda kapatlan Zaman Gazetesine verdii röportajda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana hakaret ettii iddiasyla yargland davada durma karar verildi. Mahkeme, sann milletvekili olduunu ve milletvekilinin meclis karar olmadkça yarglanamayacana ilikin Anayasann 83. maddesini kararnda gerekçe olarak belirtti.

Bakrköy 37. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davaya CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu ve taraf avukatlar katld. Durumada söz alan savc, 1 Aralk 2020 tarihinde meslekta tarafndan verilen mütalaaya katldn ve tekrar ettiini belirtti. Mütalaada, suç tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi stanbul Milletvekili olan sann 1 Haziran 2015 tarihinde Zaman Gazetesine verdii röportajda Cumhurbakanna kar hakaret içeren sözleri sarf ettii sabit görüldüünden 1 yl 2 aydan 4 yl 8 aya kadar cezalandrlmas talep edildi. Söz alan Sank Tanrkulu, Burada Anayasal ön sorun yönündeki beyanlarmz tekrarlyoruz. Bu nedenle esasa ilikin savunma yapmayacam. Durumada iddia makamn temsilen ayrca bir deerlendirme yaplmasn beklerdim. Önceki beyanlarm ve savunmalarm bu manada tekrar ediyorum dedi. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann avukat Ferah Yldz ise ikyetlerinin devam ettiini ve sann cezalandrlmasn talep ettiklerini söyledi. Son sözü sorulan sank Tanrkulu, Durma karar verilmesini isteriz dedi.

KARARDA ANAYASAYA DENLD

Mahkeme kararnda, sank Sezgin Tanrkulu hakknda olay tarihinde Cumhurbakanna yönelik hakaret ettii iddiasyla yarglanmas yönünde izin verildiini ve balanlan yarglama sürecinde sann yaplan genel seçim sonras milletvekili sfatyla TBMMde vekil olarak göreve baladn belirtti. Mahkeme, Anayasann 83/2-3 maddesi kapsamnda milletvekilliinin yasal düzenlemeler karsnda sürdüü aama içerisinde hakknda yarglama yaplmasnn olanakl bulunmadn, Anayasal düzenleme çerçevesinde milletvekilliinin dümesi veya yarglama konusunda TBMMce dokunulmazlnn kaldrlmas yönünde karar verilmesinin yasal düzenlemenin ve Anayasann amir hükümlerinin doal neticesi olduunu kararnda ifade etti.

YARGILAMADA DURMA KARARI VERLD

Mahkeme, Sank Sezgin Tanrkulu hakknda balanlan yarglamann Anayasann Seçimden önce veya sonra bir suç iledii ileri sürülen milletvekili, meclis karar olmadkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yarglanamaz maddesi gereince durmasna karar verdi.

DDANAME

ddianamede üpheli Sezgin Tanrkulunun kapatlan Zaman Gazetesinin 1 Haziran 2015 tarihli nüshasnn 6. sayfasnda ve gazetenin internet sitesinde yaynlanan röportajnda kulland ifadelerin görü, açklama ve eletiri snrn aan ifadeler olarak deerlendirildii belirtilmiti. Hakaret içeren sözlerin Cumhurbakanna kar söylenmesi ile suçun tamamlanm olduunun da anlatld iddianamede, üphelinin kulland ifadelerin bütün halinde deerlendirilmesi sonucunda Cumhurbakanna hakaret suçunu oluturduu kanaatine varlm olduu ifade edilmiti. Tanrkulunun Cumhurbakanna hakaret suçundan 1 yldan 4 yla kadar hapis cezas isteniyordu.

Ana Sayfaya Git