TBMM Başkanı Şentop: Meclis, yeni sistemde güçlendirilmiştir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili eleştirilere ilişkin, "TBMM bu yeni sistemde aslında anayasal düzenlemeler itibarıyla güçlendirilmiştir" dedi.

Haberler 22.01.2021 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Bakan Mustafa entop, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hac Bayram Veli Üniversitesi tarafndan TBMMde düzenlenen 1921 Anayasasnn Kabul Ediliinin 100üncü Yl sempozyumuna katld. Sempozyumun açl konumasn yapan entop, 1921 Anayasasnn tarihte önemli bir yer tuttuunu belirterek, 1921 Anayasann öncesi ve sonrasna ilikin tarihi süreci anlatt.

BUNLAR ADA, SM BENZERL VAR

entop , Türkiyede 2017 referandumuyla Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçildiini hatrlatarak, cumhurbakannn tarafszl tartmalarna deindi. entop Bakanlk sisteminde monari gelenei yok, sembolik makam yoktur. Biz tamamen anayasann öngördüü sistem içerisinde parlamenter sistemden bakanlk hükümet sistemine geçtik. Bu süreçte aktörlerin hepsi ayn, anlaylar, alkanlklar hepsi ayn. Ve kimse bilgilerini tazelemek, yenilemek ihtiyac duymuyor. Dolaysyla tartmalar yürütürken önceki sistemin alkanlklarn, anlaylarn ve kavramlara yüklemi olduu anlamlar esas alarak yeni sistemi, mevcut sistemi yürütüyoruz. Baz arkadalar o kadar ileriye gidiyor ki, mesela siyasi parti üyesi olan cumhurbakan olursa böyle bir sistem olmaz diyorlar. Burada biraz kafa kartrc olan husus, cumhurbakan kelimesinin önceki hükümet sisteminde de, imdikinde de aynen kullanlm olmas. Böyle olunca bu iki kelimenin ayn olduunu zannediyorlar, halbuki bunlar sadece ada, yani isim benzerlii var dedi.

MECLS, YEN SSTEMLE BRLKTE GÜçLEND

TBMMnin yeni sistemle birlikte güçlendiini belirten entop, TBMM bu yeni sistemde de aslnda anayasal düzenlemeler itibaryla güçlendirilmitir, bunu hep ifade ettik. Malumunuz önceki sistemin bir paradoksu bir handikab var. Meclis seçiliyor, hükümet Meclis içerisinden çkyor. Hükümetin çkabilmesi güvenoyu almasn gerektiriyor. Güvenoyu Meclis içerisindeki bir çounlukla veriliyor dolaysyla, eer parlamenter sistem olan bir ülkede bir hükümet varsa ve bu hükümet güvenoyu almsa o zaman Mecliste çounluk vardr bu hükümetin arkasnda. Kanun çkartma yani yasama faaliyeti dediimiz temel iki iinden birisi parlamentonun nasl gerçekletiriliyor nihayetinde? Sayyla, yani çounluk kararyla. çounluk kabul ettii takdirde teklif kanunlayor, etmezse kanunlamyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git