TBMM Başkanı Şentop'dan CHP'ye '10 bin dolar alan siyasetçi' mektubu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP'nin kendisine sorduğu '10 bin dolar alan siyasetçi kim?' sorusuna mektupla yanıt verdi. Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından TBMM Başkanlığı'na gönderilen yazıda bahse konu eylem ile ilgili olduğu değerlendirilen siyasetçinin Gazi Meclis çatısı altında bir milletvekili olmadığının belirtildiğini hatırlattı. Şentop, "Konuyla ilgili yargı sürecinin tamamlanmasını beklemek dışında gerek TBMM gerekse TBMM Başkanlığı tarafından yapılabilecek resmi bir işlem bulunmadığı malumlarınızdır" dedi.

Haberler 06.07.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

entop, CHPnin çileri Bakan Süleyman Soylunun Sedat Pekerden 10 bin dolar alan siyasetçi var açklamasnn aydnlatlmas için yapt bavuruya 3 sayfalk mektupla yant verdi. entopun, CHP Grup Bakanvekili Özgün Özel adna gönderdii mektupta, bahsi geçen siyasetçinin u anda Meclis çats altnda milletvekili olmadn vurgulayarak, konunun yargya tandna dikkat çekti. entop mektubunda, CHP Genel Bakan, Grup Bakanvekilleri ve Milletvekilleri tarafndan imzalanan 24 Mays 2021 tarihli dilekçede yazlanlar hatrlatarak, çileri Bakan Süleyman Soylunun, bir televizyon programnda dile getirdii iddiaya atfta bulunularak, söz konusu iddia nedeniyle TBMM saygnlna gölge düürüldüü ve tüm milletvekillerinin töhmet altnda brakldnn belirtildii, iddiaya konu ismin kamuoyuna açklanmas ve gereinin yaplmasnn talep edildiine iaret etti. entop, CHPnin, kendisinden, siyaset kurumu ile Parlamentonun üzerine düen gölgenin kaldrlmas konusunda halen Parlamentonun atmas gereken admlar bulunduundan bahisle, demokrasi ve hukuk devleti ilkesinin TBMM Bakanna yükledii sorumluluun yerine getirilmesini talep ettiini de vurgulad.

YAPILABLECEK RESM BR LEM BULUNMUYOR

entop, mektubunda öyle dedi:

Öncelikle belirtmek isterim ki; TBMM Bakanlk makam tarafndan TBMMnin adnn böylesi bir iddiayla anlmamas, milletvekillerimizin zan altnda braklmamas ve gerektii takdirde iddia edilen hususla ilgili hukuki süreçlerin balatlabilmesi açsndan söz konusu iddiayla ilgili varsa bilgi ve belgelerin adli makamlara ve TBMM Bakanlna gönderilmesi hususunda kaleme alnan 27 Mays 2021 tarihli yaz ayn gün çileri Bakanlna iletilmitir. Bu yazya cevaben çileri Bakan Süleyman Soylu tarafndan Bakanlmza gönderilen 16 Haziran 2021 tarihli yazda ise, bahse konu eylem ile ilgili olduu deerlendirilen siyasetçinin Gazi Meclisimizin çats altnda yer alan bir milletvekili olmad, tüm hususlar ve iddialara ilikin olarak adli makamlara bavurulduu ve sürecin devam ettii bilgisi verilmi olup; bu hususlar 17 Haziran 2021 tarihli basn açklamamda dile getirmi bulunmaktaym. Bu çerçevede ilgide kaytl dilekçelerinizde bahsi geçen iddialarla ilgili yaptm giriimler sonucu edindiim bilgilerin tamamn partiniz mensuplar dahil tüm kamuoyu ile zaten paylam olmam ve tarafnza iletebileceim, basn açklamamda ifade ettiim hususlar dnda kalan baka bir bilgi bulunmamas sebebiyle, yazl olarak cevap vermemeyi tercih etmi bulunmaktaym. Bu çerçevede anlan iddiann adli makamlara ulatrld bilgisi edinildikten ve kamuoyu ile paylaldktan sonra, konuyla ilgili yarg sürecinin tamamlanmasn beklemek dnda gerek TBMM gerekse TBMM Bakanl tarafndan yaplabilecek resmi bir ilem bulunmad malumlarnzdr.

TARAFIMDAN STENMES MAKUL DEL

TBMM Bakan olarak görevinin, mevcut milletvekilleriyle snrl bir görev olmadn, önceki dönem milletvekillerinin haklarndan da sorumlu olduunu belirten entop, Yargya intikal etmi bir konuda, somut olarak TBMM Bakanna düen hangi hukuki sorumlulua tekabül ettii anlalamamtr. Bu çerçevede ilgide kaytl dilekçelerde tarafmdan beklenen husus eer dilekçelerinizde bahsi geçen iddiaya konu kiinin adnn açklanmas ise, öncelikle söz konusu iddiann sahibinin ahsm olmadn, dolaysyla bu kiinin kim olduunun açklanmasnn tarafmdan istenilmesinin makul olmadn hatrlatmak isterim. Tüm milletvekillerimizin kanunlarla kendilerine tannan haklardan en iyi ekilde yararlanmalarn temin etme azim ve kararll ile yerine getirdiimin bilinmesini isterim. Ancak bu görevimi yerine getirirken, Anayasann 6nc maddesinde yer alan hiçbir kimse veya organ kaynan Anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz hükmü gereince, Anayasa, ç Tüzük veya kanunlarla tarafma tannmayan bir yetkiyi kullanmamn TBMM Bakan olarak ahsmdan beklenemeyecei açktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git