TBMM Genel Kurulu, özel oturumla toplandı

TBMM Genel Kurulu, TBMM'nin açılışının 101'inci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplandı.

Haberler 24.04.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Bakan Mustafa entop bakanlnda toplanan genel kurula Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Ticaret Bakan Mehmet Mu, Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler ve kuvvet komutanlar katld.

Açl konumasn yapan entop, günün anlam ve önemine vurgu yaparak, Millet iradesini yok sayanlar, kesintiye uratmak için frsat kollayanlar, bugüne kadar en büyük zarar devletimize, milletimize vermilerdir. Milli iradeye sahip çkmak öncelikle TBMMnin görevidir. Türkiyenin bütünlüüne kastetmedikçe, iddeti bir yöntem olarak kabul edip, tevik edip, desteklemedikçe, tahakkuku milletin refah ve devletin bekas için elzem olan hedeflere ket vurmadkça bütün siyasi farkllklarn bu çat altnda yer almas, demokratik zenginliimizdir. 101 yl önce Ankarada toplanan TBMM, yoklua mahkum edilmek istenen, vatan igal, ordusu terhis edilmi bir milletin var olma mücadelesi mücessem hali ve karargah olmutur. u bilinmelidir; 100 yl önce sefil ve haksz bir ihtiras uruna vatanmza tasallut etmeye yeltenenlere kar milletimizin çelikleen iradesi, lüzumu halinde ayn ile harekete geçecek dipdiri bir güç olarak varln sürdürmektedir diye konutu.

AK PARTL BOSTANCI: KMSENN BAKA TARH YOK

AK Parti Grubu adna söz alan Grup Bakan Naci Bostanc, 101 yl önce Meclisin zor artlar altnda açldna dikkat çekerek, 101 yl içinde bu Meclis tek parti dönemini, Terakkiperver ve Serbest Frkalar gördü, çok partili hayata geçie ahitlik etti, 60 ve 80 darbeleriyle kapatld, 71de paranteze alnd, 28 ubatta üzerine vesayetin gölgesi düürüldü, 27 Nisanda istikamet verilmek istendi. Nihayet 15 Temmuzda mankurtlar, milletin, dümana kar kullanmalar için verdii silah millete kar kullanp, gazi Meclisi bombaladlar. Buna cüret edenleri önce dorudan milletimizin sonra ise hukukun nasl cezalandrdn biliyoruz. unu unutmayal 101 yllk tarihe buradaki siyasi temsillere çeitli eletirilerimiz olabilir; fakat nihai noktada bu bizim, hepimizin tarihidir. Kimsenin baka bir tarihi yok. Geçmi ateli siyasi polemiklerle deil, tarihin dingin ve derin, delillerle tahkim edilmi aklnn diliyle anlalmaldr. Tarih için, geçmiin aynas, istikbalin tara derler dedi.

Bostanc, demokrasiye sahip çkmann bir görev olduunu vurgulayarak, Demokrasinin düman sadece faizm ve totaliterlik deildir, en büyük düman, gerçek olmayacak ölçüde ideal bir demokrasi karlatrmas üzerinden mevcut demokrasiyi ölçüsüz ekilde eletirmektir. Mükemmel iyinin ve gerçein dümandr derler. ktidar her rejimde; fakat muhalefet sadece demokrasilerde vardr muhakkak. Bunun deerini takdirde ise iktidar kadar muhalefete de görev dütüünü unutmayalm. Bu 23 Nisan az sonra tarih olacak ve buradaki her söz gelecee kaydn düecektir diye konutu.

KILIçDAROLU: YETK GASPINA SESSZ KALMAMASI GEREKR

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu ise TBMMnin; Milli Kurtulu Savan yönettii için Gazi Meclis unvann aldn hatrlatarak, Bu Meclisin yetkilerin gaspna sessiz kalmamas gerekir. Bu Meclisin hiçbir vesayetin gölgesinde kendisini hissetmemesi gerekir. Bu Meclisin toplanan vergilerin ve özelletirme vergilerinin nasl harcandn bilmesi ve denetlemesi gerekir. Bu Meclisin yolsuzluklar konusunda çok duyarl olmas gerekmektedir. Bu Meclisin Türkiyenin en temel sorunlarn yeri geldiinde masaya yatran olduunu bilmesi gerekir. Bu Meclisin insan haklar ihlalleri karsnda en olumlu tavr almas gerekir. Bu Meclisin devlette aama aama yok edilen liyakat sisteminin neden yok edildiini aratrmas gerekir. Bu Meclisin Anayasada yer alan basn hürdür sansür edilemez ilkesini yürütme organnn nasl ihlal ettiini aratrmas gerekir. Bu Meclisin bugün 21inci yüzyl Türkiyesinde 2 milyon 538 bin örencinin neden EBAya ulaamadn aratrmas gerekir. Bu Meclisin kamu özel i birlii içinde yaplan ve verilen garantileri bilmesi gerekir. Bu Meclisin tek kiilik hükümetin niçin dövizle borçlandn bilmesi gerekir. Bu Meclisin 128 milyar dolarn hangi kurdan, kimlere satldn bilmesi gerekir.

KÖTÜ VE YANLI BR YÖNETM

HDP Grup Bakanvekili Hakk Saruhan Oluç, Meclisin kuruluunun 101. ylnda kötü ve yanl yönetilen bir Türkiyeyle kar karya olduklarn iddia ederek Meclis, 1920de kurulduunda gerçek halk egemenliine dayanyordu. 1921 Anayasas ademi merkeziyetçi bir anlay esas alyordu. Bu kurulu esaslar zamanla yerle bir edildi ve bir asr boyunca bu ülkenin tüm kimlikleri, kültürleri dland, ötekiletirildi. dedi.

DEMOKRATK SYASETTE ISRARCIYIZ

Oluç, yaanan rejim krizinin derinleerek büyümemesi için Cumhuriyetin, gerçek anlamda demokrasiyle bulumas, demokratik ve özgürlükçü bir yapya kavumas gerektiini belirterek unlar kaydetti.

Bizler demokratik siyasette srarcyz. u çok açk ki; demokratik siyaset güçlendikçe, sorunlarmzn konuarak, diyalogla, müzakere edilerek almas imkanlar da geniler ve artar. Türkiyenin hiçbir sorununu çatma ve iddet yoluyla çözemeyiz. Müzakere ederek, diyalog yoluyla, konuarak, tartarak bütün sorunlarmz çözebiliriz. Kürt sorunu bata olmak üzere, hiçbir sorunumuz yoktur ki, konuarak çözemeyelim. Bir asrn ar tecrübeleri, gelecek asrn da ayn krizlerle yaanmamas gerektiini herkese göstermi olmaldr.

MHPLY AKçAY- DARBE VE VESAYET

MHP Grup Bakanvekili Erkan Akçay, TBMMnin, bugün de darbe ve vesayet heveslilerine, yabanclardan himaye ve iktidar dilenenlere kar tedbirli olmas gerektiini belirterek, Bunlar hala en eytani klkta, süslü maskelerle, bazen de gece yars bildirileriyle kendini gösterebilmektedir. Bu zihniyettekilere hatrlatrz ki; devlet ve millet uyumaz, emekliye de ayrlmaz. dedi.

Akçay, 101 yl önce Polatldan gelen top seslerine ramen millet için çalmaktan geri durmayan Meclisin, 15 Temmuz gecesi emperyal uaklara hak ettikleri dersi verdiini ve yeniden gazi unvan aldn dile getirerek, unlar kaydetti:

Ancak ve maalesef, darbeci ve vesayetçi zihniyet henüz yok olmamtr. Meclisimiz bugün de darbe ve vesayet heveslilerine, yabanclardan himaye ve iktidar dilenenlere kar tedbirli olmak zorundadr. Bunlar hala en eytani klkta, süslü maskelerle, bazen de gece yars bildirileriyle kendini gösterebilmektedir. Bu zihniyettekilere hatrlatrz ki devlet ve millet uyumaz, emekliye de ayrlmaz.

Y PARTL TATLIOLU

Y Parti Grup Bakan ve Bursa Milletvekili smail Tatlolu, Bir ülkede ve bu ülkede, millet meclisinin varl hiç üphesiz o ülkedeki milli egemenliin ilk ve temel artdr. Ancak milli egemenliin vücut bulmas için tek ve yeterli art deildir. Milli egemenlik, millete gerçek manada yaslanan bir meclis üzerinden hukukun üstünlüünün salanmasyla gerçekleir. dedi.

çAIN LERSNE TAIYACAK YOL

Y Parti Grup Bakan Tatlolu, sözlerini öyle sürdürdü: Büyük Millet Meclisinin açlndan itibaren yaklak bir asr bize göstermitir ki; ne zaman ki milletin hakimiyeti gölgelenmi, Türkiye güç yitirmitir. Yolsuzluk ve yoksulluk artmtr. Türkiye, otoriter bir siyasi atmosferin içine sürüklenmitir. Fakirleme süreci ve yargya güvenin tükenii yine ayn süreçte olmutur. Dier taraftan milli egemenliin güç kazand dönemlerde, demokrasiye, kii hak ve hürriyetlerine, adalete ve liyakate olan balln güçlendii, hukukun üstünlüüne riayet edildii dönemlerde ise Türkiye ayaa kalkm, yükselmitir.

Ana Sayfaya Git