TBMM Genel Kurulu, yemin töreni için toplanacak

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak.

Haberler 26.06.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

27. Dönem milletvekilleri arasnda en yal üye, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal. kinci derecede en yal üye, Bakanvekillii görevini yerine getirecek. En genç alt milletvekili de geçici olarak katip üyelik yapacak.

- Bakan seçimi ve süresi

çtüzüün 10. maddesine göre, Bakanlk için bir yasama döneminde iki seçim yaplyor. lk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yl olacak.

Siyasi parti gruplar Bakanlk için aday gösteremeyecek.

TBMM Bakan adaylar, Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin topland günden itibaren be gün içinde Bakanlk Divanna bildirilecek.

TBMM, seçimin yaplaca gün kendiliinden toplanacak. Bakan seçimi gizli oyla yaplacak. lk iki oylamada üye tamsaysnn üçte iki ve üçüncü oylamada ise üye tamsaysnn salt çounluu aranacak.

Üçüncü oylamada salt çounluk salanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yaplacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Bakan seçilmi olacak.

Bakan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren be gün içinde tamamlanacak.

- Parti gruplarnn Bakanlk Divannda temsili

TBMM Bakan, siyasi parti gruplarnn parti gruplar toplam says içindeki yüzde oranlarn ve bu oranlara göre her siyasi parti grubuna düen Bakanlk Divanndaki görev yeri saysn tespit edecek ve Danma Kuruluna bildirecek.

Bakanlk Divanndaki görev yerleri, bakanvekillikleri için (iki adedi TBMM üye tamsaysnn salt çounluuna sahip siyasi parti grubuna ait olmak üzere) oran en yüksek olandan balayarak sra ile datlacak.

Katip üyeliklerle idare amirlikleri için görev yerleri datm, Danma Kurulunun

görüü alndktan sonra Genel Kurulca kararlatrlacak.

Siyasi parti gruplar kendilerine düen yerler için adaylarn gösterecek.

Bu adaylar gösteren listenin Genel Kurulca iaret oyuyla oylanmas suretiyle seçim tamamlanm olacak.

Ana Sayfaya Git